• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/vestionline

10.06.2021

12:12

STOLTENBERG PROZVAO RUSIJU, PA ZAPRETIO! Sajber napad je za Alijansu isto što i napad kopnom, morem, vazduhom, a to znači samo jedan odgovor...

Vesti

STOLTENBERG PROZVAO RUSIJU, PA ZAPRETIO! Sajber napad je za Alijansu isto što i napad kopnom, morem, vazduhom, a to znači samo jedan odgovor...

Podeli vest

Tokom susreta sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom 8. juna, na početku njegove zvanične posete Evropi, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je medijima da sve sofisticiraniji sajber napadi na pojedine države članice NATO-a mogu izazvati odgovor čitavog Severnoatlantskog saveza

Kako prenosi portal američke mornarice USNI Njuz, izjava generalnog sekretara NATO-a zvučala je „kao ozbiljno upozorenje protivnicima“. Alijansa sagledava sajber sferu "kao operativno vojno područje", rekao je Jens Stoltenberg u ponedeljak. Podsetio je da se pre nekoliko godina Alijansa složila da kibernetičke napade treba gledati i doživljavati kao vojne napade na zemlju članicu NATO sa kopna, iz vazduha ili mora i da mogu da pokrenu kolektivni odgovor zasnovan na članu 5 Ugovora o uspostavljanju NATO-a. Njime se od svih članica zahteva da pruže pomoć bilo kojoj drugoj državi članici koja je predmet oružanog napada. 

Kao primer najčešćeg mešanja u poslove drugih zemalja, primetio je „rusko mešanje u unutrašnje izbore“ i sajber napade na svoje susede, kao i agresivno vojno ponašanje u Ukrajini. Posebno je spomenuo napade "malvera" iz Rusije putem Solar Vind-a.

Prema njegovim rečima, „agresivne akcije Moskve“ ostaju „ozbiljan problem“ za savez. Stoltenberg je dodao da vojne vežbe NATO-a sada uključuju scenarije sajber rata. Primetio je da je NATO osnovao centar za sajber domen u Estoniji za praćenje napada, kao i za razmenu najboljih praksi sa članovima saveza. „NATO saveznici mogu jedni drugima pomoći“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je primetio da je važno „identifikovati loše ponašanje kada ga vidimo“. Prema njegovim rečima, u odnosima sa Kremljom Alijansa se pridržava dvosmernog pristupa - „snažnog i čvrstog“, ali otvorenog za dijalog o kontroli naoružanja, načinima za smanjenje tenzija u Evropi i klimatskim promenama. Da bi odvratio Kremlj od buduće „upotrebe vojne sile protiv suseda“, NATO sada ima četiri borbene grupe u najistočnijim zemljama Alijanse i ima šire pomorsko prisustvo u Baltičkom i Crnom moru, uključujući tamošnje glavne vežbe. NATO takođe pruža „političku i praktičnu podršku“ Ukrajini u borbi protiv separatista.

Kako su pet članica alijanse arktičke zemlje, region privlači „sve veću pažnju i prisustvo“ NATO mornaričkim patrolnim avionima i podmornicama. Stoltenberg je s tim u vezi rekao da takvi koraci „pokazuju neophodno prisustvo“ dok Rusija premešta više letelica i snage na sever. U mnogim slučajevima, rekao je on, Moskva „ponovo otvara stare baze hladnog rata“ u vreme kada morski putevi kroz Arktik ostaju duži vremenski period bez leda. Rusija zauzima najveću teritoriju na Arktiku i smatra da Severni morski put prolazi unutar njenih granica.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRBOLJUB RUSOLJUB

pre 2 godine

MOŽDA ĆE JENKI I NJIHOVI NATO KEROVI PISATI RUSIMA I KINEZIMA OŠTRA PISMA, A MOŽDA ĆE I LAJATI NA ZVEZDE!!!

tom djons

pre 1 godinu

Što na zvrzde, Zvezde nikom nisu krive, Neka laju na svoje kerove, ako ih pre toga ne pojedu Kinezi.

Balkan

pre 2 godine

Kada sam bio mali igrali smo se poznate igre pokvarenih telefona, gospodin Stoltenberg me podseca na tu igru svojim izjavama i pricama, pretnjama i idejama. Ziveli

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija