• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Sputnjik

11.06.2021

08:17

RUSI UGRADILI TAJNI ČIP U SRUŠENI BUGARSKI MIG-29?! U Sofiji totalna paranoja, optužuju Moskvu za pad lovca u Crno more... Ruski izviđači previše su bili blizu?

Printskrin Youtube

Vesti

RUSI UGRADILI TAJNI ČIP U SRUŠENI BUGARSKI MIG-29?! U Sofiji totalna paranoja, optužuju Moskvu za pad lovca u Crno more... Ruski izviđači previše su bili blizu?

Podeli vest

Atlantski savet Bugarske pozvao je vlasti zemlje i istražne organe da razmotre mogućnost “ruskog traga” u incidentu sa bugarskim lovcem MiG-29 koji se srušio u Crno more, a poziv je usledio nakon pisanja bugarskog portala “Faktor” o čipovima koje su Rusi navodno ugradili u stare sovjetske avione

“Da li postoji ruski trag u incidentu? Verzije su različite, u ovoj fazi je neophodno razmotriti sve moguće. Zato pozivamo da se u istragu uključe i saveznici i partneri”, navodi se u saopštenju Atlantskog saveta na Fejsbuku.

Objava Atlantskog saveta usledila je nakon članka informativnog portala „Faktor“ u kome se navode moguće verzije incidenta s avionom MiG-29: gubitak orijentacije pilota noću, prijateljska vatra, eksplozija aviona zbog neispravne rakete.

Portal je posebnu pažnju posvetio mogućoj umešanosti Rusije u incident – navodno je razlog pada aviona mogla biti nekvalitetna popravka koju je vršio proizvođač – ruska vazduhoplovna korporacija „MiG“ ili akcije ruskih vojnika.

Kako navodi „Faktor“, svi su „odavno upoznati sa tim“ da ruski izviđački avioni lete previše blizu vazdušnog prostora Bugarske.

“Mogućnosti su dve: ili je nepoznati avion izveo zlonamerne akcije protiv našeg aviona MiG-29, ili je tokom vežbe gađanja avion koji je leteo u blizini pomislio da ga gađaju i odgovorio na vatru fatalnim napadom”, piše portal.

Foto: Tanjug

Međutim, postoji i prilično „egzotična“ verzija incidenta koja je na ivici „teorije zavere“, piše „Faktor“. Pozivajući se na izvore u „vojnim krugovima“, u članku se govori o čipovima koji se postavljaju u američke avione F-16, a koji omogućavaju da letelica eksplodira ukoliko se nađe u zarobljeništvu neprijateljskih snaga. Razlog toga je skrivanje tehnologije i borbenih sposobnosti.

“Neki tvrde da je ruska strana prilikom remonta starih sovjetskih aviona ugradila sličan tajni čip koji može biti aktiviran ukoliko se letelica usmeri protiv ruskih vojnih snaga ili objekata. To objašnjenje uopšte nije nelogično, jer je u vojnoj doktrini Ruske Federacije NATO definisan kao neprijatelj i protivnik, uključujući i Bugarsku”, smatra autor članka.

Podsetimo, zasad nema zvanične verzije o razlozima pada aviona. Prema rečima ministra odbrane Bugarske Georgija Panajotova, avion i naoružanje su bili ispravni. Bugarski MiG-29 srušio se 9. juna tokom vežbe iznad Crnog mora tokom vežbe „Šabla 2021“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Laky

pre 2 godine

Najjači su ekipa iz Faktora, sve na rekla-kazala i slučajno ih finansira...

Vns

pre 2 godine

Pa da Rusi stari prevaranti...uvaljuju rashodovanu opremu...baš kao i nama...

Boris

pre 2 godine

Vns@ jesu li tebe ili nekog tvoga prevarili jesu li bacili atomsku bombu na neku drzavu sta su to konkretno uradilo Bugarima pre ce biti da su im to smestili tkz.saveznici

SRB IN

pre 2 godine

Лепо рече Лавров пре неки дан да је само питање времена кад ће НАТ-овце Русе оптужити за убиство фердинада и његове морганатске супруге "вољене софрел" (за незналице морганатска супруга је сестра, нека провере у каквом су сродству биле ове две будале). Мада, да сам ја новинар цнн-а и ббц-а ја би написао чланак и Русе оптужио за убиство Цезара, да Брут може коначно да се смири на оном свету.

Joyce

pre 2 godine

Vidim da su Rusi i Bajdenu ugradili čip. Pre neki dan se kotrljao po stepeništu za ulazak u avijon a i Merkelova je imala drhtavicu i padavicu zbog sličnog čipa, samo podešenog na drugu frekfenciju. Šta li su tek Rusi ugradili Borisu Đonsonu kad mu je frizura tako ''naelektrisana''...

Djole

pre 2 godine

Ma jesi rusi krivi! Eto i za kisu sto pada su rusi krivi.

SRBOLJUB RUSOLJUB

pre 2 godine

NE, NE, NE, MIGOVI ZA BUGARE RADE NA VOODU. BUGARSKI PILOTI OKREĆU PEDALE I VIČU: VODE, VODE, VODE!!! SIGURNO JE BIO MNOGO ŽEDAN KAD JE PRESTAO DA OKREĆE PEDALE I SRUŠI AVION!!!!!

Stefan

pre 2 godine

Onda su i na naše Migove ugradili ko zna šta sve. Putin i Lukašenko nas prisluškuju ?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija