• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

11.06.2021

17:41

Šef NATO izjavio da je ALIJANSA SPREMNA NA SARADNJU SA MOSKVOM! Uvode novu strategiju za Rusiju i Kinu!

Vesti

Šef NATO izjavio da je ALIJANSA SPREMNA NA SARADNJU SA MOSKVOM! Uvode novu strategiju za Rusiju i Kinu!

Podeli vest

NATO je spreman za saradnju sa Rusijom i predlaže da se u tom cilju koriste postojeći kanali, rekao je šef Alijanse Jens Stoltenberg. Kako je istakao, Savet Rusija-NATO je pravi format za dijalog dve strane

- Važno je koristiti postojeće usaglašene kanale za dijalog sa Rusijom, kako bi taj dijalog bio sadržajan u okvirima formata koji su se već pokazali kao dobri. Zato smo predložili da se održi Savet Rusija-NATO. Za sada Rusija nije odgovorila pozitivno - rekao je Stoltenberg na pres konferenciji u Briselu uoči samita Alijanse 14. juna.


On je dodao da će zemlje-članice na samitu izraziti podršku Ukrajini i Gruziji, njihovim evroatlantskim težnjama, kao i procesu sprovođenja reformi. Jedna od tema samita biće i povlačenje savezničkih snaga iz Avganistana.

Stoltenberg je uveren da će na samitu značajna pažnja biti posvećena pitanju kontrole naoružanja i dodao da na tom planu predstoji "veliki rad".

- Nastavićemo aktivan rad na podršci postojećih sporazuma i izradi novih.. Predstoji nam veliki rad u oblasti kontrole naoružanja. To se tiče najrazličitijeg naoružanja – malog, srednjeg i velikog dometa, različitih sistema - rekao je generalni sekretar NATO.

Najavio je i da će na samitu biti usaglašena politika po pitanju sajber bezbednosti.

- Na samitu će se donositi odluke vezano za dve nove oblasti – sajber prostor i kosmos. Verujem da će saveznici usaglasiti novi odbrambeni program za sajber bezbednost jer tu ima najviše izazova. Kosmos je takođe važna oblast. Poslaćemo jasan signal da je NATO sposoban da efikasno osigura bezbednost u tim oblastima - rekao je on.

Foto: pixabay.com

Očekuje se da će na samitu biti utvrđena nova strategija bloka "NATO - 2030", a zemlje-članice će razmotriti Rusiju, Kinu, borbu protiv klimatskih promena i potencijalne pretnje po Alijansu u narednih deset godina.

Na samitu će učestvovati i američki predsednik Džozef Bajden koji je pre dva dana stigao u Evropu na prvu inostranu turneju. Odmah posle samita NATO u Ženevi će biti održan i samit Bajdena i ruskog lidera Vladimira Putina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija