• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

14.06.2021

12:17

AMERIČKI MEDIJI O ZASTRAŠUJUĆOJ PODMORNICI KAZANJ! Novo poglavlje u istoriji ruske mornarice! /VIDEO/

Vesti

AMERIČKI MEDIJI O ZASTRAŠUJUĆOJ PODMORNICI KAZANJ! Novo poglavlje u istoriji ruske mornarice! /VIDEO/

Podeli vest

Ruska nuklearna podmornica „Kazanj“ izaziva zabrinutost američke mornarice, piše „Biznis insajder“. Autor članka Bendžamin Brimelu smatra da nova podmornica predstavlja novo poglavlje u istoriji ruskih podmorničkih snaga

'Kazanj' je kulminacija više od decenije napora da se napravi nova i savremena raketna podmornica na nuklearni pogon“, smatra autor članka i skreće pažnju na činjenicu da će „Kazanj“ biti naoružan hiperzvučnom raketom „Cirkon“.

Istovremeno, stručnjak je istakao da, iako je ta podmornica projekta 885M „Jasen-M“ manja, opremljena je novim sistemima za upravljanje i kontrolu oštećenja, senzorskim sistemima, modernizovanom tehnologijom za prigušivanje buke, kao i tišim nuklearnim rekatorom. Podmornice klase „Jasen-M“ na prvi pogled mogu da se učine manje opasnim od podmornica sa balističkim raketama, između ostalog, klase „Borej-A“, navodi se u članku.

- Međutim, one su opremljene savremenim konvencionalnim oružjem koje je u stanju da pogađa meta čak i na kopnu. Teško je preceniti opasnost od tih podmornica ako se uzme u obzir kombinacija njihove neprimetnosti i sposobnosti da se pojave u bilo kom delu okeana - zaključio je autor.

Pored toga, portal je preneo reči saradnika Centra za vojno-pomorsku analizu SAD Džefrija Edmondsa koji je izjavio da bi podmornice projekta „Jasen-M“ mogle da omoguće Rusiji da pokrene vojne operacije u kontinentalnom delu Amerike.

S tim u vezi, Edmonds ih je nazvao „zastrašujućim podmorničkim platformama“.

Podsetimo, nuklearna raketna podmornica „Kazanj“ modernizovanog projekta „Jasen M“ primljena je početkom maja u sastav ratne mornarice Rusije.

„Kazanj“ je porinut u fabrici „Sevmaš“ 31. marta 2017. godine. Fabrička ispitivanja su počela 25. septembra 2018. godine. Osnovno udarno naoružanje podmornice projekta 885/885M su krstareće rakete „Oniks“ i „Kalibar“, a plan je da se osnaži i hipersoničnim raketama „Cirkon“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija