• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2021

18:03

HAJKA NA TRAMPA NE PRESTAJE! Predstavljeni novi "dokazi", tvrde da je vršio pritisak na Sekretarijat za pravosuđe!

Vesti

HAJKA NA TRAMPA NE PRESTAJE! Predstavljeni novi "dokazi", tvrde da je vršio pritisak na Sekretarijat za pravosuđe!

Podeli vest

Bivši američki predsednik Donald Tramp vršio je tokom poslednjih nedelja svog mandata pritisak na Sekretarijat za pravosuđe da se pridruži njegovim naporima da poništi izborni poraz, na osnovu tvrdnji o izbornoj krađi, ali su najviši zvaničnici Sekretarijata odbili da to urade, pokazuju dokumenta koja su danas objavljena

Odbor Predstavničkog doma za nadzor i reforme, koji je tražio dokumenta, objavio je detalje o pokušajima bivšeg predsednika, njegovog tadašnjeg šefa kabineta Marka Medouza i privatnog advokata Kurta Olsena da se izvrši pritisak na Sekretarijat za preduzme akciju u vezi sa Trampovim tvrdnjama, prenosi Glas Amerike.

- Ta dokumenta pokazuju da je predsednik Tramp pokušao da zloupotrebi vodeću agenciju za sprovođenje zakona naše zemlje u drskom pokušaju da preokrene rezultat izbora na kojima je poražen - saoštila je predsedavajuća Odborom, demokrata Kerolin Maloni.

Trampovi pokušaji o kojima je reč u dokumentima odvojeni su od izveštaja da je Sekretarijat za pravosuđe, za vreme Trampa, tajno pokušavao da pribavi podatke o telefonima najmanje dvojice demokratskih članova Kongresa, zbog čega je aktuelni sekretar za pravosuđe Merik Garland najavio da će ojačati zaštitu sekretarijata od političkog uticaja.

Sekretarijat za pravosuđe pod tadašnjim sekretarom Vilijamom Barom, koji je napustio položaj 23. decembra prošle godine i njegov zamenik Džefri Rozen, odlučili su da ne preduzimaju akciju u vezi sa nedokazanim tvrdnjama o izbornim nepravilnostima.

Foto: AP PHOTO

Donald Tramp

Prema mejlovima, Medouz je od zvaničnika sekretarijata zatražio da istraže teoriju zavere da su u objektima u Italiji menjani američki izborni podaci i da je CIA bila upoznata s tim.

Medouz je 1. januara poslao Rozenu link za video na Jutjubu u kojem se iznose detalji te nedokazane teorije, a Rozen je mejl prosledio svom tadašnjem zameniku, koji je odgovorio "Čisto ludilo".

Dokumenta, koja je objavio odbor Predstavničkog doma, takođe pokazuju da je Tramp vršio pritisak na Rozena, koji je tada obavljao funkciju zamenika sekretara za pravosuđe, da razmotri njegove tvrdnje o izbornoj krađi.

Prema elektronskim porukama, Rozen je odbio da organizuje sastanak zvaničnika sekretarijata i Trampovog ličnog advokata Rudija Ðulijanija o njegovim lažnim tvrdnjama da su izbori pokradeni.

- Odbio sam i rekao da Ðulijani niti bilo koji "njegovi svedoci" neće imati specijalni tretman i ponovio da neću razgovarati sa Ðulijanijem o tim pitanjima - napisao je Rozen kolegama 1. januara.

Tramp je, preko jednog od svojih pomoćnika, 14. decembra poslao mejl Rozenu sa dokumentima u kojima se navodno iznose dokazi o izbornim nepravilnostima u Mičigenu, što je tvrdnja koju je federalani sud već bio odbacio.

Foto: Reuters/Jonathan Ernest

Rudi Đulijani

Dve sedmice kasnije, 29. decembra, Trampov pomoćnik u Beloj kući poslao je mejl Rozenu, koji je tada već bio vršilac dužnosti sekretara, i drugim advokatima u sekretarijatu u kojem se traži da Vrhovnom sudu podnesu pravni podnesak u vezi sa izborima, što Sekretarijat nikada nije uradio.

Prema mejlovima, koje je objavio odbor, Olsen, advokat iz Merilenda koji je pisao nacrt podneska, više puta je neuspešno pokušavao da se sastane sa Rozenom.

U nacrtu koji je podržao Tramp tvrdilo se da su promene procedure glasanja u Džordžiji, Mičigenu, Viskonsinu, Arizoni, Nevadi i Pensilvaniji zbog pandemije Kovida 19, da bi se omogućilo obimnije glasanje poštom, bile nezakonite.

Slične argumente je u tužbi izneo Ken Pakston, republikanski glavni tužilac države Teksas i Trampov saveznik, a Vrhovni sud je odbacio tu tužbu u decembru 2020.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija