• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs /Tanjug

16.06.2021

11:51

Ulice prazne, predsednik Švajcarske je spreman... Čekaju se samo oni! PROCURELI DETALJI SUSRETA PUTINA I BAJDENA - Otkriveno ko stiže prvi i ZAŠTO!

AP/Tanjug

Vesti

Ulice prazne, predsednik Švajcarske je spreman... Čekaju se samo oni! PROCURELI DETALJI SUSRETA PUTINA I BAJDENA - Otkriveno ko stiže prvi i ZAŠTO!

Podeli vest

Profesor Majkl Mekfol video je detalje protokola današnjeg susreta američkog predsednika Džoa Bajdena i ruskog lidera Vladimira Putina u Ženevi. Tri detalja su iskočila

Kako je naveo, Putin će biti taj koji će prvi stići. Razlog je taj što ruski predsednik voli da kasni na ovakve susrete i ostavlja sagovornike da čekaju.

Bivši predsednik Barak Obama ga je čekao 40 minuta u Los Kabosu 2012. godine.

Foto: AP/Tanjug

Ovoga puta, američki predsednik neće čekati, već će doći posle Putina. Bajden je već ranije najavio da neće biti zajedničke konferencije za novinare i to je sada potvrđeno.

Foto: AP/Tanjug

Vila La Granž

Isto tako, susret dvojice lidera biće prilično privatan. Sastanku će prisustvovati beležničari koji će hvatati beleške i američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Mekfol navodi da ovakav format sastanka znači da svet neće ponovo gledati Helsinki iz 2018. kada je Donald Tramp održao "katastrofalnu" konferenciju za novinare sa Putinom i kada sastanku nije prisustvovao beležničar. Profesor sa Stenforda smatra da je to "pobeda za Bajdenov protokolarni tim".

Sastanak u Ženevi organizovan je u trenutku kada su odnosi Rusije i Amerike na najnižem nivou.

Portparol Kremlja Dimitri Peskov ocenio je da su odnosi gori nego u vreme Hladnog rata.

- Čak i tokom sovjetskog perioda, nedostatak kontakata, nedostatak dijaloga, nije bio tako ozbiljan. Sada se ovaj deficit poklapa sa rastućim potencijalnim sukoba širom sveta - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za TASS.

Čitav niz pitanja na dnevnom redu

Na dnevnom redu rusko-američkog samita je čitav niz pitanja koja se tiču saradnje dve zemlje.

Američki predsednik je juče doputovao u Ženevu, dok će ruski predsednik doputovati danas. Bela kuća je danas saopštila da sastanak dvojice lidera u vili La Granž počinje u 13:35 po srednjoevropskom vremenu.

Ističe se da će pregovori u proširenom sastavu započeti u 14:55 časova bez pristupa medija. Nakon toga od 16:40 sati, sastanak će se odvijati u proširenom sastavu.

Portparol Kremlja juče je rekao da se očekuje da će samit trajati oko pet sati.

Foto: Reuters

Dmitrij Peskov

Kako je objasnio savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, Putina u vili La Granž dočekati predsednik Švajcarske, a da će zatim u vilu doći američki predsednik.

Sledi tradicionalno zajedničko fotografisanje, nakon kojeg će predsednik Švajcarske pozdraviti učesnike samita. Posle toga predsednici Rusije i SAD će preći u biblioteku u prizemlju i počeće samit.

Zajednička konferencija za medije Putina i Bajdena nije predviđena. Predsednici će se pojedinačno obratiti medijima.

Foto: AP/Photo

Pripreme za samit u Ženevi su počele još od momenta kada je pao dogovor da upravo ovaj grad ugosti dvojicu lidera. U gradu su na snazi jake mere bezbednosti, posebno oko same vile u kojoj se održava samit.

Od ponedeljka na ulicama je raspoređeno 900 pripadnika policije. Pored toga, vojni bataljon će dežurati na aerodromu u Ženevi, dok će preostali vojnici od njih 1.000, koje su vlasti odabrale, pomagati u obezbeđivanju granica kantona.

Foto: Reuters

Vila La Granž

Prema rečima zamenika direktora Federalnog policijskog ureda Švajcarske Stefana Tejmera, Švajcarska smatra da je stepen terorističke pretnje u svetu i dalje visok, te je zemlja preduzela mere uoči sastanka lidera Rusije i SAD.

Zbog predstojećeg samita letovi iznad Ženeve će od 15. do 17. juna biti privremeno ograničeni iz bezbednosnih razloga, a ukoliko se na nebu iznad grada pojavi neki sumnjivi avion biće angažovani lovci.

Foto: AP/Tanjug

Policija će tokom samita rasporediti snajperiste po obodu parka La Granž koji će raditi pod nadzorom bezbednosnih službi delegacija.

Inače, svaka od delegacija brojaće od 600 do 800 ljudi.

Za samit je akreditovan veliki broj novinarskih ekipa iz čitavog sveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija