• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.06.2021

16:25

PLAŠILA SE OSVETE ŠIPTARSKOG KASAPINA?! Karla del Ponte priznala: Iz Amerike su mi poručili - BUDI OPREZNA SA HARADINAJEM!

Reauters/Tanjug/Printscreen

Vesti

PLAŠILA SE OSVETE ŠIPTARSKOG KASAPINA?! Karla del Ponte priznala: Iz Amerike su mi poručili - BUDI OPREZNA SA HARADINAJEM!

Podeli vest

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte rekla da ju je svojevremeno zvala državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt i rekla joj da "bude oprezna" kada je u pitanju Ramuš Haradinaj

Na pitanje novinara nemačkog "Špigla" da li su je zvali američki političari i eksplicitno rekli da ne sprovodi istrage protiv kosovskih Albanaca, ona je odgovorila odrečno.

- Ne, zato što bih se onda bunila javno. Međutim, Madlen Olbrajt, koja je u to vreme bila državna sekretarka SAD, rekla mi je putem telefona: ''Karla, budi oprezna sa Ramušem Haradinajem, moglo bi da dođe do nereda na Kosovu - izjavila je Del Ponte u utorak.

Novinar "Špigla" je konstatovao da je Del Ponte konstantno bila izložena političkom pritisku, odnosno, da se po pitanju Jugoslavije žalila da joj nije bilo dozovljeno da istražuje NATO.

Foto: Reuters

- Međunarodna pravda može da radi samo ukoliko postoji politička volja. Ukoliko je nema, ne možete mnogo da uradite. Nikada ne znate kakvi su motivi za opstrukciju istrage, ali ih je bilo. Na primer, NATO je bio prisutan u Jugoslaviji i lako je mogao da uhapsi Radovana Kadžića i Ratka Mladića, ali nije. Međutim, Tribunal za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije je bio uspešan na kraju - rekla je Del Ponte.

Del Ponte je procesuirala i Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Jugoslavije.

- Jedina stvar koja me je iznenadila kod Miloševića je način na koji je ispitivao svedoke. Mnogi su ga i dalje smatrali predsednikom i bili su prestrašeni. Naše sudije su bile ljubazne prema njemu, pitale su ga kako je, da li je lepo spavao...Kada sam bila u sudnici, imala sam na umu na hiljade žrtava. Milošević se sam branio, što mu je dalo priliku da drži političke govore. Posle dve godine, došli smo do kraja procesa. Obećala sam sebi: ''Od ponedeljka, reći ću sve što imam da kažem''. Međutim, Milošević je umro tog vikenda - kazala je Del Ponte.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amater

pre 2 godine

KOME NIJE JASNO DA SU HARADINAJ I TACI GUZILI OLBRAJTOVU, OVA TUZITELJKA SVOJE POSTENJE JE ISKAZALA TEK KADA JE OTISLA IZ HAGA A DOTLE JE RADILA PO NALOGU AMERIKE ZA SIPTARE.

Milutin

pre 2 godine

Karla, eto uzmi sledeći ponedeljak pa reci sve o Srbima, šiptarima, muhadžedinima, Hrvatima, NATO-u, Nemačkoj, EU, Americi. Daj otvori srce, ako ga imaš.

sara

pre 2 godine

Glavna tužiteljka Karla priča gluposti i priče za malu decu!!!. Kako može neko kao Olbrajt, da se poigla sa njom i ucenjuje je!!!. To znači da nije dorasla svojoj funkciji i treba da bude kažnjena zbog toga!!!.

EKSKLUZIVNO PROČITAJTE! IZDVOJENO MIŠLJENJE SUDIJE NIJAMBE! GDE JE SVE PRETRESNO VEĆE POGREŠILO U SLUČAJU MLADIĆ?! Evo šta piše u drugom delu specijalnog dodatka! Samo u Informeru!
Politika

EKSKLUZIVNO PROČITAJTE! IZDVOJENO MIŠLJENJE SUDIJE NIJAMBE! GDE JE SVE PRETRESNO VEĆE POGREŠILO U SLUČAJU MLADIĆ?! Evo šta piše u drugom delu specijalnog dodatka! Samo u Informeru!

S poštovanjem se ne slažem sa odlukom većine da se odbace sve osnove žalbe gospodina Mladića. Smatram da je trebalo odobriti žalbu gospodina Mladića po svim osnovima, osim po Osnovu 6.2008 Moj stav je zasnovan na razlozima koji slede. S obzirom na složenost i veličinu predmetnog slučaja i žalbe, i ograničena zahtevima da se ekspeditivno postupa i radi na daljinu, baviću se samo greškama koje je učinilo Pretresno veće za koje smatram da su najgrublje, napisala je na početku izlaganja sudija Priska Matimbe Nijambe

15.06.2021

20:58

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija