• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

24.06.2021

16:31

RAT U JUGOSLAVIJI MOGAO JE BITI IZBEGNUT ULASKOM U EU! Bivša Juga bila je u stanju da reši svoje probleme, ali... KRIVI IM SRBI, ISTI ONI KOJI SU STVORILI JUGOSLAVIJU!

Informer/Fotomontaža/Pixabay

Vesti

RAT U JUGOSLAVIJI MOGAO JE BITI IZBEGNUT ULASKOM U EU! Bivša Juga bila je u stanju da reši svoje probleme, ali... KRIVI IM SRBI, ISTI ONI KOJI SU STVORILI JUGOSLAVIJU!

Podeli vest

Raspad Jugoslavije mogao je biti izbegnut brzom evropskom perspektivom, ocenili su eksperti za Balkan

- Raspad Jugoslavije pre 30 godina nije bio neizbežan, njeni ekonomskim i politički problemi bili su rešivi, ali je za to zemlji bila potrebna perspektiva brzog pristupa EU - ukazano je na onlajn diskusiji Bečkog ekonomskog instituta (WIIW).

Taj region, dodali su, sada je region nerešenih problema, a EU će ponovo malo doprineti njihovom rešavanju.

- Jugoslavija je bila u stanju da reši svoje probleme - ocenio je ekonomista WIIW Vladimir Gligorov.

Sin prvog predsednik Makedonije Kire Gligorova rekao je da je rešenje trebalo da bude demokratizacija i da bi krivicu pre svega pripisao Srbima, ali dodaje i da su svi imali svoju ulogu u razbijanju Jugoslavije.

- Demokratizacija bila je, najverovatnije, ključna - smatra i profesor ekonomije iz Ljubljane Mojmir Mrak.

Foto: Informer/Fotomontaža/Pixabay



Rekao je da su građani Jugoslavije 1970-tih živeli iznad svojih mogućnosti, a da je nakon smrti Josipa Broza Tita ekonomsko okruženje postalo teže.

U drugoj polovini 1980-tih postojala je, ukazuje, ideja konfedereacije, ali je bilo nemoguće pronaći dogovor.

- Ne verujem da bi konfederacija bez izgleda na brzi prijem u EU rešio problem - uveren je Mrak, koji je učestvovao u pregovorima o pristupu Slovenije EU.

Jugoslavija je mogla dati važan doprinos EU



Gligorov, takođe, smatra da je Jugoslavija bila u dobroj poziciji da je mogla dati važan doprinos EU.

- Bilo je nezamislivo da bilo koja druga zemlja socijalističkog sveta pre Jugoslavije može postati članica EU, da nije došlo do raspada - naglasio je on.

Osnivač kosovskog dnevnika "Koha Ditore" Veton Suroi kritikovao je Srbiju, rekavši da je raspad Jugoslavije počeo ne otcepljenjem Slovenije i Hrvatske, već, kako tvrdi, Srbije koja je navodno stavila svoj ustav iznad jugoslovenskog.

Foto: Pixabay


Danas zemlje Zapadnog Balkana nisu samo geografski izolovane i zatvorene, već su taoci nerešenih konflikata.

- Ovo je region nerešenih konflikata u trouglu Srbije, BiH i Kosova - rekao je Suroi koji je kazao da ne veruje da će se, u integraciji regiona narednih deset godina nešto "dramatično dogoditi".

 

Gligorov pesimista da EU može rešiti probleme na Zapadnom Balkanu


I Gligorov je pesimista da EU može rešiti probleme na Zapadnom Balkanu.

- Situacija je haotična. Ako pogledate Srbiju, Bosnu ili Kosovo vidite skup problema koji postoje veoma dugo i ne nazire se rešenje. EU je napravila grešu što zemlje kao što su Severna Makedonija i Crna Gora nije nagradila za njihove napore - objasnio je on.

Gligorov ističe i da je zabluda da se mora rešiti samo "srpski problem" i da će ostali sami od sebe da se reše.

Nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić ocenila je da je problem zemalja na Balkanu što se uvek odlučuju za herojstvo i dramatiku, umesto za funkcionišuće države i predvidivost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zdenko

pre 2 godine

Smesna i tuzna konstatacija. Nikada nece primiti Srbiju u to drustvo, nikada. Razlog je svima jasan. Inace, smatrama da je to udruzenje napravljeno da bi bogati bili jos bogatiji i nista vise.

Stefan Jaksic

pre 2 godine

Slazem se da su Srbi, tacnije Karadjordjevici, najveci krivci, ali ne na taj nacin. Krivci su sto je Jugoslavija kao drzava formirana i sto su joj se pripojile teritorije danasnje Hrvatske i Slovenije.

Gera

pre 2 godine

E, jesu nasli sagovornike, sve moj do mojega. Kad ti Šiptar i Makedonac pričaju o YU. Ništa dobrog u zajedničku državu nisu uneli jer ništa nisu ni imali. Prvo ih je Kraljevina prihvatila a posle Tito dodelio sve ostalo. Takvi nešto danas komentarišu i glume stručnjake za demokratiju i politička kretanja u Evropi. Smešni su ko' cirkus.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija