• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

29.06.2021

11:44

NIŠTA PRE BRAKA, A ONDA JE SHVATIO DA JE IDIOT! Britanac se zaljubio u prelepu Irinu, ona ga U PREVARI VEKA OJADILA za 250.000 evra!

Vesti

NIŠTA PRE BRAKA, A ONDA JE SHVATIO DA JE IDIOT! Britanac se zaljubio u prelepu Irinu, ona ga U PREVARI VEKA OJADILA za 250.000 evra!

Podeli vest

Osam meseci pre svadbene ceremonije, u vili Otrada par je proslavio veridbu. Postoje snimci na kojima se vidi kako on i Irina plešu. Ona nije skidala osmeh sa lica. Bio je to novembar 2016. godine, 11 meseci od njihovog prvog susreta

Kada je jedan Britanac, radnik jedne dobrotvorne organizacije, verio mladu Ukrajniku, verovao je da gradi novi život za njih dvoje u Odesi. Međutim, nije bio upravu.

Džejms (52) zaustavio je svoj automobil ispred vile Otrada. Na ovaj trenutak je čekao mesecima. Radovao se što će videti svoju verenicu Irinu, koja ga je čekala u restoranu na ukrajinskoj obali Crnog mora. Plavuša, dvadeset godina mlađa od njega, izgledala je glamurozno, prenosi Telegraf.rs.

Tik do nje stajali su ljudi za koje je Džejms verovao da su Irinini roditelji, i bilo je tu još 60 zvanica. Svi su bili elegantno obučeni.

Kada je Džejms izašao iz kola, svi su počeli da tapšu. Bio je to jul 2017, početak vrelog leta u Odesi. Stolovi su bili poređani na terasi vile koja je gledala na more... Uskoro se Džejms zakleo na "večnu ljubav", piše BBC.

Ono što je trebalo da bude savršen momenat uopšte nije bio. Do ponoći Džejms je bio u bolnici, drogiran... Bio je oženjen, ali ne ženom koju voli, već ženom koja se bavi organizacijom venčanja... Zvuči čudno, ali ovo je priča o prevari koja je ovog Britanca koštala životne ušteđevine, ali i dostojanstva. Ovo je priča o tome kako je ukrajinski pravosudni sistem ismejao stranog državljanina...

Foto: Pixabay

O svojoj sramoti Džejms nikad nikom ispričao nije. Čak ni članovima najuže porodice. Njegovu nesvakidašnju priču novinari su potvrdili uvidom u izvode iz banke, zvanične spise, sms poruke i u razgovoru sa onima koji su direktno bili umešani u ovu vrhunsku prevaru.

Privatni detektiv spreman da povrati novac

Znak na kojem je iscrtana silueta čoveka sa šeširom i lulom istaknut je na pločniku ulice Lanžeronivska u Odesi. Strelica pokazuje u pravcu dvorišta gde je smeštena kancelarija Roberta Papinjana, privatnog detektiva. Robert je bivši policajac koji toliko obožava Holmsa da ima identičan notes kao njegov i vizit-karte sa siluetom.

Ipak, njegove metode istrage nimalo se ne poklapaju sa Šerlokovim.

Mi ne radimo sa policiju, koristimo psihološke metode. Ovaj novac je nezakonito uzet, pa ćemo koristiti iste metode i da ga vratimo - kaže on.

Nekoliko ulica dalje je ulica Deribasovskaja, u kojoj su smešteni najbolji barovi i restorani u gradu. Ukoliko se u večernjim satima tamo prošetate, videćete nekog čoveka sa Zapada kako večera sa nekom Ukrajinkom, koja je mnogo mlađa od njega. Kraj njih će na stolici stajati kesa puna džidžabidža iz skupih butika.

Ukrajina je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Prosečna plata je oko 320 evra mesečno. Zato se okreću "industriji zabavljanja". Zapadnjaci su spremni da plate i više hiljada dolara da bi upoznali perspektivnu lepoticu iz Ukrajine, koja želi da se uda.

Ali Džejms nije došao u Odesu da bi tražio ljubav. On je došao 2015. da bi pomogao prijatelju koji ga je zamolio da pokrenu projekat za pomoć deci koja bi da napuste zonu konflikta na istoku zemlje.

Foto: Vikipedija

Lepotica Irina mu osvojila srce

Rad u inostranstvu bio je novo iskustvo za njega, ali mu je nekako sve bilo lakše uz pomoć Julije, koja mu je bila prevodilac. Mesecima je putovao tamo i natrag, pokušavajući da se posveti projektu u Odesi i poslu u Velikoj Britaniji.

Ipak, te zime je sneg zavejao Odesu. Bilo je otežano raditi, pa je Julija Džejmsu predložila da upozna jednu njenu drugaricu. To je bila Irina (32), lepotica iz Donjecka.

Odmah mi je rekla da je imala dva braka i da ne želi da se opet uda za Ukrajinca - kaže Džejms.

Bila je mlađa od njega 20 godina, ali su se divno slagali. Nekoliko večeri zaredom su uživali družeći se. Njemu je bilo mnogo lepo sa Irinom, ali nikad nisu bili sami. Irina gotovo da nije znala engleski, a on nije govorio ruski ni ukrajinski. Zato je Julija uvek bila tu da im se nađe, a on ju je za usluge prevođenja plaćao i po 100 evra na dan.

- Bilo je čudno što je stalno neko prevodio ono što govorimo jedan drugom. Ali, bilo je hemije između nas - tvrdi Džejms.

Kada nisu bili zajedno, muvanje je bilo mnogo lakše. Dopisivali su se preko Vajbera, koristeći aplikaciju za prevođenje.

- Bilo je kao u bajci. Mnogo ti hvala. Verujem u tebe. Činiš me srećnom. Volim te - stoji u jednoj od poruka koju je Irina poslala Džejmsu.

U narednih šest meseci viđali bi se kad god bi on došao u Odesu. Vodio ju je na skupe večere i u operu. Ipak, nisu bili intimni. Julija je stalno bila tu, a i Irina je stalno tvrdila kako ne veruje u seks pre braka.

- Pomislio sam kako su to visoki moralni standardi, kako je dobro vaspitana - priča Britanac.

Foto: Pixabay

Veridba 

Osam meseci pre svadbene ceremonije, u vili Otrada par je proslavio veridbu. Postoje snimci na kojima se vidi kako Džejms i Irina plešu. Ona nije skidala osmeh sa lica. Bio je to novembar 2016. godine, 11 meseci od njihovog prvog susreta.

Džejms ju je zaprosio jer se bio zaljubio. Ipak, kaže da nije gajio iluzije oko Irininih osećanja.

Ona se osećala zarobljeno u svojoj zemlji. Bila je inteligentna i želela je da stvori budućnost van Ukrajine. Naša veza je na neki način bila zasnovana na obostranim interesima - realan je on.

Tada je počeo da joj plaća časove engleskog, nadajući se da će je to naterati da što pre pređe da živi sa njim u Velikoj Britaniji. Ipak, nakon par razgovora u ambasadi, postalo je jasno da neće tako lako dobiti papire da dođe da živi sa njim. Kako kaže, za to bi bile potrebne godine.

Tako je on odlučio da promeni život iz korena i da se preseli u Ukrajinu kako bi otpočeo zajednički život sa Irinom. Dao je otkaz, prodao kuću, i uz Ireninu podršku počeo da traži stan u Odesi u kojem bi živeli.

- Želeo sam da kupim stan, jer to bi dalo ozbiljnost našoj vezi. Moji prijatelji u Britaniji su mislili da sam previše zagrizao, ali su bili srećni zbog mene - kaže Džejms, koji u tom trenutku nije ni bio svestan kakvi problemi ga čekaju.

Foto: Pixabay

Kupovina nekretnine i neplanirani brak

Prebacivanje novca iz Britanije u Ukrajinu nije moglo da ide lako, jer Ukrajina slovi za zemlju sa najvišom stopom korupcije u Evropi. Zato se tokovi novca detaljno proveravaju, a transfer veće sume privlači pažanju.

Zato mu i nije bilo sumnjivo kada je Irina predložila način kako da 200.000 dolara za kupovinu stana prebace u Ukrajinu. Rekla mu je da ne uplaćuje novac u njen račun, već na račun firme njene drugarice Kristine, koja se bavila organizacijom venčanja.

Iako je bio sumnjičav, prebacio je pare na račun Kristine. Tada su stvari krenule da se odvijaju vrtoglavom brzinom. Irina mu je rekla da banka neće odobriti korišćenje novca ukoliko Džejms nije u legalnom braku sa Kristinom. Ona je rekla da je to samo formalnost, deset minuta vremena u opštini.

Džejms se našao u nesvakidašnjoj situaciji. Irina je već počela da preti da će otkazati venčanje ukoliko se ne oslobodi novac namenjen za kupovinu stana.

- Ne verujem šta radiš. Hoćeš da izgledam kao prostitutka u očima svoje porodice - napisala je Irina u jednoj od Vajber poruka.

Džejms kaže da je bio istraumiran.

- Stalno sam mislio kako će 60 zvanica i njena porodica doći da me biju jer sam izneverio Irinu - priča on za BBC.

Dodaje i da mu je rekla da će biti prosto da se razvede od Kristine i oženi nju.

Tako je u petak, 10. jula 2017. godine, na nagovor verenice Kristine, Džejms izgovorio sudbonosno "da" njenoj drugarici Kristini Sakhovoj.

Irina je skakala od sreće, i to sa dobrim razlogom. Banka je odmrzla sredstva na računu i istog popodneva Kristina i Irina su mu saopštile da je 200.000 evra uloženo u kupovinu stana.

Tek kasnije će saznati da je stan koštao svega 60.000 dolara, i da se nije vodio samo na njega, već je pola stana pripadalo njegovoj zakonitoj supruzi - Kristini.

- Ispao sam neviđeni idiot - kaže prevareni Britanac.

Foto: Pixabay

I venčanje je platio

Svadbeno veselje u Odesi je on platio iz svog džepa. Želeo je samo da što pre reši razvod i da oženi Irinu. Šokirao se kada je shvatio da ga je veselje u vili koštalo 20.000 dolara.

Tek kasnije je shvatio da je i to venčanje bilo prevara.

Cene su bile naduvane, zvanice su bili glumci kojima je bilo plaćeno da dođu na svadbu. Čak je i Irinina "majka" bila lažna. Ispostavilo se da je u pitanju majka Julije, prevodioca.

Tada to nije ni znao, ali Irina je već bila udata. Tri meseca pre nego što je upoznala Džejmsa, u avgustu 2015. godine, udala se za izvesnog Andreja Sikova.

I Kristina je bila udata, za čoveka po imenu Denis, koji je znao za čitavu prevaru i pristao je na nju. Denis je potpisao razvod tri nedelje pre nego što će se Kristina udati za Džejmsa. Kada je njihov lažni brak bio razveden, ponovo se udala za Denisa.

U noći svadbenog veselja, prve otkako je trebalo da bude intiman sa Irinom, neko ga je drogirao. Džejms je uveren da mu je sedative u piće sipala žena koja se predstavljala kao Irinina majka.

- Stalno mi je donosila piće i siguran sam da je nešto sipala unutra. U jednom trenutku sam počeo sav da drhtim i morali su da me iznesu sa veselja - priča Džejms.

Na kraju su morali da ga prevezu u bolnicu. Irina je odbila da ide sa njim. Napravila je scenu, optužila ga da je pijandura i da je sramoti pred porodicom.

Narednih nedelja Irina je bila hladna i odbijala je da ga vidi. Rekla je da i sama nije zdravstveno dobro i da mora da legne u bolnicu.

- Ne možeš da dođeš u bolnicu da me podsetiš jer mi nisi muž. Mama će biti sa mnom - pisala mu je u poruci.

Prebacio joj je još 11.500 evra da ima da pokrije troškove lečenja u bolnici.

Ubrzo je saznao da je prevaren. Njegov prijatelj u Ukrajini je počeo da njuška i saopštio mu da stan koji je kupio vredi 60.000, a ne 200.000 evra.

Tada je shvatio da su ga Irina i Kristina prevarile i da su mu uzeli oko 240.000 evra.

- Srce mi je sišlo u pete. Nisam mogao da shvatim ljude koji će ići toliko daleko da izvedu prevaru - kaže on.

Tatjana je bila zvanični prevodilac koji je pokušala da pomogne Džejmsu da shvati celu prevaru. Ona kaže da svake godine čuju za bar jednu ovakvu prevaru.

Nema pravde

Džejms je nekako uspeo da ne padne u depresiju i svu svoju snagu je usmerio na to da vrati novac.

- Imao sam sve papire iz banke, sdve poruke na Vajberu. Bio sam siguran da ću moći sve da rešim - rekao je on.

Tada se susreo sa pravosudnim sistemom Ukrajine.

Čak četiri puta je išao u policiju da da izjavu i dostavi dokaze, a policajci bi mu se smejali u lice.

Ovakvi slučajevi prevare policajce previše ne zanimaju, tako da su im to uvek poslednji slučajevi koje uzimaju da rade.

Izokola je shvatio da policajci traže mito da bi otpočeli istragu, ali on nije hteo da im da novac.

Irina i Kristina su privedene na ispitivanje, ali uprkos dokazima, nije podignuta optužnica protiv njih.

U policiji u Odesi nisu za novinare želeli da komentarišu slučaj.

Jedino što je uspeo da uradi jeste da proglasi svoj brak sa Kristinom ništavnim. Tako je postao jedini vlasnik stana od 60.000 evra. Nada se da će sa krajem pandemije skočiti cena kvadrata. Međutim, nikad neće moći da ga proda za 200.000 evra, koliko ga je stajao.

Foto: unsplash.com

Detektiv u igri

Pošto je video da od policije nema vajde, angažovao je detektiva Papinjana.

- Probali smo sa policijom, probali smo sve legalne tokove, očigledno mora i mi da igramo ovu igru - kaže on.

To znači da će Papinjanu morati da plati 3.000 evra unapred i 30 odsto novca koji uspeju da povrate.

Metode detektiva su odveć poznate, voli da preti da bi završio posao.

Uspeo je da stupi u kontakt sa prevarantkinjama preko njihovih muževa.

Džejms sada iz Britanije poruke na Vajberu razmenjuje sa Papinjanom umesto sa Irinom. I dalje se nada da će uspeti da povrati veći deo novca.

Detektiv ga je obavestio da je 20. juna nabasao na Irinu nedaleko od njene kuće i da joj je dao rok da reši "problem duga".

Džejms ne gubi nadu. Našao je novi posao i pokušava da nastavi sa svojim životom. 

Dodaje i da porodici nije rekao da su ga dve lepotice "ošišale za četvrt miliona evra". Bilo bi ga, kaže, sramota.

Svoju priču je ispričao novinarima kako još neko ne bi naseo na priču lepih Ukrajinki.

Čak je i ambasada na svom zvaničnom sajtu stavila upozorenje da se državljani Britanije paze prevara i čuvaju od "sklapanja brakova".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija