• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.07.2021

14:10

TUKLI SU JE, SILOVALI I NA KRAJU UPUCALI U LICE! Šakila je preživela 25 operacija i danas je GLAS SVIH ŽENA IZ Avganistana!

Printscreen/Youtube/ BBC News

Vesti

TUKLI SU JE, SILOVALI I NA KRAJU UPUCALI U LICE! Šakila je preživela 25 operacija i danas je GLAS SVIH ŽENA IZ Avganistana!

Podeli vest

Ako ste žensko, Avganistan je jedno od najgorih mesta na svetu za vas

Zvaničnici su prošle godine registrovali 3500 slučajeva nasilja nad ženama u ovoj zemlji, ali se strahuje da je realna brojka mnogo, mnogo veća budući da se sa odlaskom Amerikanaca i drugih stranih trupa i dolaskom talibana, bezbednosna situacija komplikuje.

Šakila Zaren (25) jedna je od retkih preživelih nasilje u porodici. Kao mladu devojku su je dali starijem čoveku koji ju je tukao, silovao i onda upucao u lice.

Preživela je 25 operacija, rekonstruktivnih i drugih ali se sada oporavlja i bori za prava drugih žena.

Foto: Printscreen/Youtube/ BBC News

Šakila Zaren


- Moja prošlost je toliko bolna da sam se vratila snažnija. Uvek govorim da me ništa ne može slomiti - rekla je Šakila BBC-u.

- Imala sam teško detinjstvo, ne sećam se da sam se ikada nasmejala kada sam bila dete. Braća, muž i njegov brat su me tukli, ne znam kako sam uopšte odrasla - rekla je ona.

Šakila je odrasla u Baglanu, na severu Avganistana. Imala je 17 kada su je naterali da se uda za mnogo starijeg muškarca.

Moja poruka je da se Avganistanke nikada neće prepustiti nasilju, borićemo se za naša prava!

Kada ju je doveo u kuću pokazao joj je ručno rađeni bič i rekao: Ti si žena i zaslužuješ ovo.

- Pitala sam ih šta je naš greh i zašto nas tuku. Bili su šokirani: kako se žena usudila da im se suprotstavi? Kada su saznali da sam otišla u policiju, muž me je upucao - ispričala je ona.

- Sećam se da sam mislila da imam noćnu moru i da će se užasni san konačno završiti. Kada sam se probudila u bolnici, pokušala sam da govorim ali nisam mogla. Onda sam videla majku kako plače i shvatila sam da ovo nije noćna mora. Ovo je moj život - dodala je Šakila.

Baglan je sada ratna zona, poprište žestokih sukoba avganistanskih snaga i talibana. Šakla se preselila u Kanadu i kaže da je uprkos svemu imala sreće. Sada koristi svoje lice i glas kako bi se borila za Avganistanke.

- Žene u Avganistanu imaju težak život i ne vidim nikakvu budućnost za njih. Da nisam progovorila i da nisam braila svoja prava, umrla bih od bola i mučenja - rekla je ona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija