• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Intermagazin

14.07.2021

19:50

LETONIJA, LITVANIJA I ESTONIJA SU VLASNIŠTVO RUSIJE?! ANALIZA ŠOKIRALA SVET - Tapije i ugovori koje ima Moskva su neumoljivi - ŠTA AKO IH PUTIN AKTIVIRA!

Fotoilustracija

Vesti

LETONIJA, LITVANIJA I ESTONIJA SU VLASNIŠTVO RUSIJE?! ANALIZA ŠOKIRALA SVET - Tapije i ugovori koje ima Moskva su neumoljivi - ŠTA AKO IH PUTIN AKTIVIRA!

Podeli vest

Kratkovida politika baltičkih država, usmerena na zaoštravanje odnosa sa Rusijom, može pretiti zemljama ozbiljnim geopolitičkim posledicama

Poznati ruski politikolog Jurij Gorodnenko došao je do ovog zaključka komentarišući situaciju na međunarodnoj sceni.

U svom autorskom članku, Gorodnenko je detaljno objasnio zašto Litvanija, Letonija i Estonija ne bi trebalo da vode antirusku politiku, a takođe je objasnio i kako Rusija može da odgovori na tekuće napade država Istočne Evrope.

Jurij Gorodnenko je pre svega skrenuo pažnju na to da su baltičke zemlje u poslednjih nekoliko godina počele da se suočavaju sa ozbiljnim ekonomskim problemima, zbog čega su vlasti morale da izmišljaju razne šeme kako bi dopunile budžete zemalja.

Tako su baltičke države počele da zahtevaju od Rusije kompenzaciju za takozvanu „sovjetsku okupaciju". Međutim, taj plan može se za njih završiti pogubnim rezultatima, jer vlasti ovih zemalja ne razmišljaju o posledicama ukidanja dokumenata međunarodne ugovorne baze, čime ugrožavaju svoj suverenitet.

Politikolog je skrenuo pažnju na to da su baltičke zemlje odbile da priznaju legitimitet Sovjetskog Saveza, redovno se izjašnjavajući o „ilegalnoj okupaciji" kako bi optužile Rusiju.

Međutim, Moskva može iskoristiti ovaj pristup podnošenjem tužbe međunarodnom sudu, na osnovu koje je teritorija baltičkih država, sa pravnog stanovišta, ruska imovina.

SRBIJA UHAPSILA ŠEFA TAJNE SLUŽBE BIH! Tako tvrdi Bakir Izetbegović! Postoji li u njgeovo glavi išta, A DA NEMA VEZE DA NAMA!

Gorodnenko je podsetio da se nepriznavanjem SSSR-a baltičke zemlje vraćaju na status kvo iz 1917. Rusija, pozivajući se na pravne dokumente, može da ospori nezavisnost Letonije, Litvanije i Estonije od Moskve. Tako povećane fakture za ugovore o kupoprodaji zemljišta mogu u velikoj meri smanjiti Baltik.

Prema rečima politikologa, Rusija se može pozvati na istorijske dokumente. Prema Nistatskom mirovnom ugovoru iz 1721. godine, Rusko carstvo je od Švedske kupilo Estoniju (Estoniju) i vecěi deo Letonije (Livland), plativši 2 miliona talira (efimks), ili 56 tona srebra.

- Prema Peterburškoj konvenciji iz 1797. godine, Rusko carstvo je od Velikog kneza Litvanije steklo Litvaniju, otplativši njegove dugove - rekao je Gorodnenko.

"OBOJENA REVOLUCIJA" NA KUBI PUKLA (ZA SADA), HAVANA STRAHUJE DA AMERI SPREMAJU VOJNU INTERVENCIJU! Nema Kastra, pa...

Stoga, ako baltičke države ne priznaju SSSR, dok od Rusije zahtevaju naknadu za „sovjetsku okupaciju", Moskva može da sprovede svoj plan podnošenjem svih potrebnih dokumenata o kupoprodaji, prema kojima zemlje Letonije, Litvanije i Estonije pripadaju Rusiji.

- Prema savremenim istraživanjima, Rusija je na sticanje tog zemljišta potrošila danas nezamisliv iznos od 100 hiljada tona zlata. Za našu zemlju je korisno aktivirati sve ove ugovore, jer prema ugovorima o kupoprodaji važi princip „obaveznog izvršenja ugovora". Ako je proizvod prodat, onda ga treba predati pravom kupcu - rezimirao je politikolog.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija