• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DW/Mediji/Informer

15.07.2021

07:00

SRBIJO, UPOZORENJE IZ NEMAČKE NIJE NIMALO NAIVNO! ISIS može da napadne SVAKOG TRENA - ovo je ozbiljna pretnja - I KOD NAS IH IMA!

Vesti

SRBIJO, UPOZORENJE IZ NEMAČKE NIJE NIMALO NAIVNO! ISIS može da napadne SVAKOG TRENA - ovo je ozbiljna pretnja - I KOD NAS IH IMA!

Podeli vest

Šef nemačke tajne službe BND upozorava da je Islamska država i dalje jednako jaka, iako više ne drži teritoriju "kalifat". Stručnjaci za terorizam saglasni su da je IS postala moćna globalna mreža. Slomom takozovane Islamske države u Siriji i Iraku Srbiji i regionu zapretila je opasnost od dolaska desetina prekaljenih boraca sa višegodišnjim ratnim stažom na Bliskom istoku

Bruno Kal ne daje intervjue baš često, i obično ih koristi da pošalje važnu poruku. Predsednik Savezne obaveštajne službe (BND), koja se bavi inostranim radom, sada upozorava da islamistički terorizam ostaje ozbiljna pretnja svetu, dve decenije nakon napada od Jedanaestog septembra.

- Islamistički terorizam se razvio i koštao je mnogo ljudskih života - rekao je Kal za Zidojče cajtung ove sedmice.

Premda nije više bilo terorističkog udara uporedivog sa Jedanaestim septembrom, "broj terorističkih aktera se povećao, kao i pretnja koju predstavljaju".

Suzbijanje „kalifata" u Siriji i Iraku, te ubistvo takozvanog kalifa Abu Bakr al Bagdadija 2019. godine jesu bili teški udarci za Islamsku državu. Ali, kako upozorava Kal, IS se od tada pretvorila u sve širu mrežu koja nema centralnu hijerarhiju, baš kao nekad Al Kaida. Sve više poput mafije

- Bilo je pokazatelja da je IS posle 2019. i gubitka teritorija znatno ojačala - kaže Mirna el Masri iz hamburškog Instituta za globalne i regionalne studije.

ŠOJGU SAOPŠTIO UDARNU VEST, AMERI SU SVE ŽELELI DA ČUJU, ALI NE I OVO! Pre devet godina su pričali o krntijama, SADA STREPE - MALO SU SE...

- Nove okolnosti su protekle godine pogoršale situaciju, i možda zato Kal sada govori o njoj.

Kolika je opasnost u Nemačkoj?

Poput BND, i nemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka, koja se bavi domaćom bezbednošću, računa da je opasnost od islamista u Nemačkoj jednaka kao i prethodnih godina. Među islamističke napade od prošle godine broji se recimo napad nožem na jedan homoseksualni par u Drezdenu.

Napadač je, kako se veruje, bio simpatizer islamista. Jedan od napadnutih je preminuo. Ova Služba upozorava da bi „svakog trena" Nemačku mogli da pogode i složeni, dobro planirani napadi kakvih još nije bilo u zemlji.

Štolenverk kaže da najveća opasnost preti od "vukova-samotnjaka".

- Recimo od ljudi koji se radikalizuju putem interneta - jako je teško obaveštajnim službama da ih nadgledaju ili spreče.

Foto: dailymail.co.uk

Poslednji izveštaj Službe za zaštitu ustavnog poretka to potvrđuje. Naime, obično takav izveštaj daje statističku procenu o broju ekstremista u zemlji. Ovog puta se otvoreno priznaje da se ne može proceniti koliko članova ili simpatizera Islamske države ili Al Kaide živi u Nemačkoj.

SRBIJA UHAPSILA ŠEFA TAJNE SLUŽBE BIH! Tako tvrdi Bakir Izetbegović! Postoji li u njgeovo glavi išta, A DA NEMA VEZE DA NAMA!

Slomom takozovane Islamske države u Siriji i Iraku Srbiji i regionu zapretila je opasnost od povratka više desetina prekaljenih boraca sa višegodišnjim ratnim stažom na Bliskom istoku. 

Istina, nije reč o velikom broju islamista sa kakvima se suočavaju druge evropske države, ali svakako zabrinjava. 

Zato je od izuzetne vađniosti razmena informacija sa zemljama EU, kako bi se izbegla svaka mogućnost terorističkog napada na našu zemlju!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija