• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.07.2021

07:00

RUSIJA SPREMA TRUPE I ORUŽJE ZA KUBU, AMERI ČINE SVE DA PRE TOGA ZAUZMU OSTRVO! Svet je već jednom preživeo nešto slično - ovaj put sve bi moglo da izmakne kontroli!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

RUSIJA SPREMA TRUPE I ORUŽJE ZA KUBU, AMERI ČINE SVE DA PRE TOGA ZAUZMU OSTRVO! Svet je već jednom preživeo nešto slično - ovaj put sve bi moglo da izmakne kontroli!

Podeli vest

Protesti poslednjh dana na Kubi zabrinuli su Moskvu, a pojavili su se i prvi strahovi da će Rusija verovatno izgubiti strateško ostrvo za buduće razmeštanje sistema PVO, brodova, i aviona. Ruski stručnjaci veruju da će, ako Havana dopusti Moskvi da rasporedi svoje snage ili trupe na Kubi, protesti splasnuti i stvari će se vratiti u normalu na „Ostrvu slobode"

Prema ruskoj ambasadi u Havani, ovi protesti povezani su sa životnim standardom, rastućom epidemijom Kovid-19 i njenim komplikacijama.

Pojava političkih parola već počinje jasnije da govori da je intervencija stranih sila moguća kao razlog za ove proteste.

Hapse i policija i kubanske obaveštajne službe. Kubanski predsednik Miguel Diaz-Kanel pozvao je komuniste u zemlji, za koje kaže da bi takođe trebalo da izađu na ulice i suprotstave se "ovom vandalizmu" , rekao je on.

Ono što se događa na „Ostrvu slobode" izazvalo je neke ruske stručnjake da izraze mišljenje da će Moskva izgubiti položaj na ostrvu i da je velika verovatnoća pokretanja ograničenja za raspoređivanje vojnih sistema i objekata. Moskva proteste na Kubi opisuje kao „radikalni vandalizam" i na njih gleda kao na pokušaj promene vlasti.

( FOTO/VIDEO) SRBIJA ĆE POMOĆI, NEMAČKA SE NIJE SUOČILA SA NIČIM SLIČNIM 90 GODINA! Priroda ih je uzela na zub, ne mogu da izbroje mrtve, nestale, putevi i mostovi padaju kao kule od...

Kuba je za Rusiju više strateška teritorija nego prijateljski i ekonomski partner. Moskva računa da će kubanska teritorija biti njen „silos" za lansiranje raketa u mogućem sukobu sa Sjedinjenim Državama. I za Vašington i za Moskvu odvraćanje moćnog oružja je strateška politika.

Ruski stručnjaci veruju da će, ako Havana dopusti Moskvi da rasporedi svoje snage ili trupe na Kubi, protesti splasnuti i stvari će se vratiti u „normalu" na „Ostrvu slobode" . 

Ruski ambasador na ostrvu veruje da su i pored svega protesti uglavnom povezani sa niskim životnim standardom.

- Ne, ovo nije pokušaj puča. Protesti nisu protiv ograničenja, već su uglavnom povezani sa eksplozijom Kovida u zemlji i ravnodušnošću vlasti koja je to dozvolila ", rekao je Andrej Guskov na TV kanalu Rusija-24. Tako je odgovorio na pitanje da li su protesti izazvani ograničenjima i restrikcijama ili su pokušaj rušenja vlade.

Vojni eksperti, s druge strane, objašnjavaju da iza "pobune" na Kubi stoji Zapad, a pre svih SAD.

Njima su trn u oku obnavljanje ruske radio-astronomske stanice u Havani, ali i mnogi drugi projekti koje Moskva i Havana sprovode i koji su u Vašingtonu okarekterisani kao vojni.

ZAPAD JE KASNO UKAPIRAO, DOLAZAK KINE U SRBIJU I NA BALKAN NIJE SLUČAJAN, NITI PRIVREMEN! Majstori, ko nema u glavi, ima u...

Podsetimo, ruska radio-astronomske stanica u Havani počela je sa radom 1969. godine, ali je 2006. godine odlučeno da se stavi van funkcije. Sada, je u ponovniom procesu reaktivacije.

Vašington ne želi ni da dopusti ponovno pokretanje centra elektronske obaveštajne službe u Lurdu, koji je tokom Hladnog rata igrao ogromnu ulogu. Posebno im je problematično sidrište brodova ruske mornarice u Santijago de Kubi.

Osim toga, Moskva bi sa Kube mogla da pruži ključnu pomoć, na primer, Venecueli, koja se suočava sa pokušajima SAD da sruše legalnu vlast predsednika Madura i da uzemlju vrate pod svoje okrilje.

Ne treba ni zanemariti da danas Rusija ima stratešku vojnu superiornost nad Sjedinjenim Državama, što predstavlja mnogo veću pretnju Vašingtonu nego ranije. Ukoliko se aktivira vojno delovanje Rusije na Kubi, SAD će se naći u velikoj nevolji, što je vrlo verovatno obzirom na njeno angažovanje na granicama Rusije.

Kubanska kriza - svet su delile minute od katastrofe!

Foto: Youtube printskrin

Svet je tokom 13 oktobarskih dana 1962. godine, bio najbliže nuklearnom ratu u svojoj istoriji. 
Nakon neuspešnog pokušaja invazije u Zalivu svinja 1961. godine, nakon što su SAD počele širiti nukearne projektile u Turskoj i Italiji, kubanski vođa Fidel Kastro i predsednik SSSR-a Nikita Hruščov dogovorili su se da na Kubu smeste instalacije nuklearnih projektila kako bi sprečili bilo kakve dalje pokušaje invazije Kube od SAD.  
CIA je za to saznala preko sovjetskog špijuna, pukovnka Olega Penkovskog, koji im je slao ratne planove, tajne dokumente i druge korisne informacije. 
Tako je 14. oktobra 1962. godine američki špijunski avion preleteo je iznad Kube i potvrdio da se onde zaista nalaze sovjetske rakete. 
Zbog toga su tokom 13 dana, od 16. do 28. oktobra, SAD i Sovjetski savez bili najbliže međusobnom nuklearnom uništenju tokom Hladnog rata.
Na kraju su Sovjeti pristali da uklone projektile u zamenu za obećanje da SAD nikad neće napasti Kubu, pri čemu ne spominju dogovor o povlačenju američkih projektila iz Turske.
Projektili su ukrcani i vraćeni u SSSR početkom novembra 1962. godine, a krajem istog meseca završio je i američki embargo Kubi. Sovjetski bombarderi su napustili zemlju krajem godine, a Jupiter projektili uklonjeni su iz Turske do kraja aprila 1963. godine.
Tad je uspostavljena i direktna veza, tzv. crveni telefon, između SSSR i SAD, kako bi se osigurala direktna komunikacija između dve velesile u budućnosti.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 2 godine

Ne lupajte!!! USA može od Kube napraviti Atlantidu za 5 minuta ukoliko procjeni da predstavlja nacionalnu prijetnju,a s Kubom bi otišlo sve na njoj i oko nje!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija