• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tečegraf/Informer

20.07.2021

15:24

(VIDEO/FOTO) BEZOS SLETEO, MISIJA U SVEMIRU USPEŠNO ZAVRŠENA! POČINJE NOVA ERA PUTOVANJA U KOSMOS! Na redu je Ilon Mask, Britanac Ričard Brenson bio prvi...

Printskrin video

Vesti

(VIDEO/FOTO) BEZOS SLETEO, MISIJA U SVEMIRU USPEŠNO ZAVRŠENA! POČINJE NOVA ERA PUTOVANJA U KOSMOS! Na redu je Ilon Mask, Britanac Ričard Brenson bio prvi...

Podeli vest

Najbogatiji čovek na svetu, osnivač Amazona Džef Bezos, sleteo je na Zemlju posle leta u svemir. Posle 15 uspešnih probnih letova bez ljudi, ovo je prvi svemirski let njegove kompanije "Blu oridžin" na kojem će biti prisutna posada

Najbogatiji covek planete Džef Bezos poleteo je do ivice kosmosa i tako ostvario svoj dugogodišnji san. Ceo događaj javnost može da prati putem lajv prenosa kompanije Blue Origin.

Let se realizuje iz Zapadnog TeksasaBezos, koji je osnovao Blue Origin 2000. godine sa ciljem da iskoristi nešto od svog bogatstva stečenog preko Amazona - za razvoj raketne tehnologije u razne poslovne svrhe, na ovo putovanje krenuo je sa bratom Markom, nekadašnjom učesnicom privatnog programa Merkjuri 13, Voli Fank (82), i Oliverom Daemenom (18).

Letelica u kojoj se nalaze zove se New Shepard, a u pitanju je mala, suborbitalna raketa koja leti vertikalno sa lansirne rampe, pružajući kraće iskustvo, ali brže od svemirskog aviona Brensonove kompanije Virgin Galactic.

Nekoliko minuta u bestežinskom stanju

New Shepard je 18,3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računarom i neće biti astronauta Blue Origin-a.

Posada New Shepard-a provešće nekoliko minuta van Karmanove linije - međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na 100 kilometara nadmorske visine, dok letelica doseže vrhunac na 106 kilometara. Tokom putovanja posada će nekoliko minuta osetiti beztežinsko stanje, te će moći da vidi zakrivljenost planete kroz, kaže Blue Origin, najveće prozore ikada korišćene u svemirskom saobraćaju.

I SRBIJA JE NA METI! PLAN ENGLESKE JE PRETNJA ZA CEO SVET, 1200 NAUČNIKA I VLADINIH SAVETNIKA DIGLI UZBUNU! Održan hitan sastanak, ali Džonson ne odustaje!

Posada sleće na Zemlju padobranima, brzinom od 1,6 kilometara na sat, u teksašku pustinju. Ovo putovanje važan je događaj u utrci milijardera za sektor svemirskog turizma koji će doseći tri milijarde dolara godišnje kroz deset godina.

Još jedan milijarder, Ilon Mask, planira da pošalje civilnu posadu na još ambiciozniji let, višednevnu misiju njegove kapsule Crew Dragon.

Podsetimo, Britanski milijarder Ričard Brenson postao i prvi iz grupe biznismena pionira svemirskog turizma koji je poleteo u sopstvenoj letelici.

MOŽETE DA SUDITE DO MILE VOLJE, ALI TO U RUSIJI NE MOŽE I TAČKA! PUTIN BRUTALNO IŠAMARAO STRAZBUR! Moskva neće dozvoliti istopolne brakove!

Kompanija Virdžin Galaktik navodi da je Brenson poleteo u raketnom avionu i za sat i po dostigao visinu koja deli Zemlju od svemira, a plavo nebo zamenjuju crni kosmos.

Biznismen se u nebo otisnuo iz Novog Meksika, a let je bilo moguće pratiti uživo preko interneta.

- Ovo je bilo najbolje iskustvo u mom životu - rekao je Brenson sat vremena pošto je bezbedno sleteo.

Brenson je ujedno postao i prvi iz grupe biznismena pionira svemirskog turizma koji je poleteo u sopstvenoj letelici.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija