• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.07.2021

21:37

INCKO I AMERI SU SE MALO PRERAČUNALI! Bivši britanski diplomata tvrdi da su potcenili ŽESTINU REAKCIJE SRBA!

Vesti

INCKO I AMERI SU SE MALO PRERAČUNALI! Bivši britanski diplomata tvrdi da su potcenili ŽESTINU REAKCIJE SRBA!

Podeli vest

Razlog zbog kojeg je visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida je taj što Amerikanci misle da Srbi guraju Bosnu ka kolapsu i žele to da spreče, ocenio je danas istraživač britanskog Centra za geopolitike Timoti Les, dodajući da su se SAD možda pogrešno proračunale i potcenile žestinu reakcije Srba

- Razlog zabrane je to što Bajdenova administracija veruje da Srbi guraju Bosnu prema kolapsu i želi da pokaže da se to neće tolerisati - naglasio je Les u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim rečima, teško je izbeći zaključak da su se SAD, možda ohrabrene od strane Incka i idealista u Bajdenovoj administraciji, pogrešno proračunale, precenjujući snagu svog položaja i potcenjujući žestinu reakcije Srba".

Taj bivši britanski diplomata je dodao da će se još videti, ali da ne isključuje mogućnost da će SAD morati da naprave kompromis ili odustanu.

- Ako bude tako, to bi bilo u skladu sa obrascem ponašanja Bajdenove administracije u kojem se preti drugima - bilo Rusiji zbog Ukrajine ili Nemačkoj zbog Severnog toka II, a zatim povlači kada se shvati da ne može da se nametne svoj stav - kazao je Les.

On je zaključio da bi ishod mogao biti isti u Bosni, ostavljajući visokom predstavniku još manje moći, a Kristijana Šmita "hendikepiranog" pre nego što je uopšte počeo da radi.

Bivši britanski diplomata je naveo da je Inckova zabrana bila u skladu sa obrascem razvoja događaja poslednjih nedelja, uključujući Bajdenovo izvršno naređenje i imenovanje Kristijana Šmita, jače figure od Incka, čija je misija da ograniči Srbe.

- Poruka je da su SAD i njihovi saveznici krajnji autoritet u Bosni i da će oni odlučiti o sudbini zemlje - istakao je Les.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o zaključima koje je u petak usvojio Parlament Republike Srpske u Banjaluci, a kojima se odbija pridržavanje i primena Inckove odluke, istraživač britanskog Centra za geopolitike je rekao da je to bio predvidljiv odgovor.

Foto: printscreen

Timoti Les

- Srbi nisu mogli da dozvole da odluka visokog predstavnika stoji iz istog razloga zbog kojeg je SAD guraju - ne mogu da dozvole da spoljni akter blokira njihov krajnji cilj - nezavisnost - rekao je Les.

Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko meseci nije bilo došlo do eskalacije u poricanju genocida koja bi zahtevala upotrebu "bonskih ovlašćenja" za njegovu zabranu.

- Ne mislim da se ovde radi o Srebrenici ili genocidu, ne sumnjam da su Incka i druge spoljne aktere uznemirili odbijanje Srba da prihvate krivicu za svoje postupke u ratu. Incko ovo vidi kao stalnu provokaciju prema Bošnjacima koja sprečava pomirenje i uobličavanje Bosne kao države, što je cilj zapadne politike - naveo je on.

Incko je nesumnjivo želeo da učini nešto kako bi ovo rešio pre nego što napusti funkciju, rekao je Les, ocenivši da "povremeni čin laskanja Karadžiću i Mladiću teško da predstavljaju egzistencijalnu pretnju državi".

Prema njegovim rečima, političko rukovodstvo, uključujući Milorada Dodika, ne negira činjenice o onome što se dogodilo u Srebrenici, čak i ako odbija da upotrebi reč genocid da to opiše.

On je kazao da Srbi, takođe, vide etiketu genocida kao pretnju postojanju Republike Srpske.

- Ako se zaista radi o genocidnoj tvorevini, onda ona nema legitimitet i mogla bi biti ukinuta - naglasio je Les i dodao da je taj strah verovatno neosnovan, jer su SAD posvećene Dejtonskom sporazumu, čiji je deo i Republika Srpska, ali da je strah stvaran zbog političkih konsekvenci.

Foto: Reuters

Valentin Incko

Na pitanje kakve će biti posledice Inckove odluke i odluke parlamenta Republike Srpske u vezi sa opštom situacijom i bezbednošću u Bosni i Hercegovini i regionu, Les je kazao da su prošlonedeljni događaji odgovor Srba na pojačan pritisak, odnosno otvoren čin prkosa.

- Srbi su odbacili ovlašćenja OHR-a i novog visokog predstavnika. Srbi su blokirali državu, čineći Bosnu korak bliže raspadu. Sada SAD i njihovi saveznici moraju da odgovore - naveo je on.

Međutim, nastojim da shvatim da vidim šta SAD i njihovi saveznici mogu praktično da učine da nateraju Srbe da se povuku, kazao je Les.

- Oni ne mogu nasilno da uklone Dodika ili bilo koga drugog, jer u Bosni nema dovoljno stranih trupa za to, a Evropljani to ionako ne bi dopustili - dodao je bivši diplomata.

Ništa se ne može postići pokušajem osnaživanja opozicije jer je politička klasa (u Republici Srpskoj) jedinstvena po ovom pitanju, naveo je Les.

- Vašington bi potencijalno mogao da sankcioniše srpsko rukovodstvo, ali to bi predstavljalo veliku eskalaciju i nosilo bi rizik - istakao je on.

Prema njegovom mišljenju, SAD bi morale da deluju same, jer Evropljani ne žele da izazovu veliku krizu koja bi mogla navesti Srbe da proglase nezavisnost, a Rusija bi se aktivno protivila sankcijama.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Radojko

pre 2 godine

genocidna tvorevina je nacisticka hrvatska i nacisticka hrvatska kao takva nema legitimitet zakonskog postojanja kao drzava jer je kriminalna tvorevina tj. deo medjunarodno organiziranog kriminala , a kriminalna nacisticka genocidna tvorevina Hrvatska kao clanica evropske unije dokazuje da kriminalnu nacisticku genocidnu tvorevinu Hrvatsku je stvorio medjunarodni organizirani kriminal nacisticke gencodine tvorevine Evropske Unije koje je leopoeldijanskohabsburski deo zlocinacke robovlasnicke oligarhijske rimske imperije

Zagor

pre 2 godine

Preskupo plaćeni,po rezultatima nikakav svetosavsko/balkanski lobista umiruje prestrašene svetosavce na balkanu lažući im da će sve biti u redu???!!! Neće!!!!Sve se vraća sve se plaća.90ih su trebali misliti na to...sad je kasno!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija