• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

11.08.2021

20:01

TALIBANI IZAŠLI NA GRANICE UZBEKISTANA I TADŽIKISTANA! Rusija sprema vojsku, Moskva hitno pravi najmanje dve velike baze - SVE MIRIŠE NA...

Vesti

TALIBANI IZAŠLI NA GRANICE UZBEKISTANA I TADŽIKISTANA! Rusija sprema vojsku, Moskva hitno pravi najmanje dve velike baze - SVE MIRIŠE NA...

Podeli vest

Talibani su preuzeli potpunu kontrolu nad granicama Avganistana sa Uzbekistanom i Tadžikistanom, saopštio je ruski ministar odbrane, ističući da je teroristička organizacija obećala da se neće kretati ni preko jedne granice

- Za nas je bitno da su granice sa Uzbekistanom i Tadžikistanom preuzeli talibani pod svoju kontrolu - rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Talibani, koji su u Rusiji registrovani kao teroristička organizacija, "obećali su da neće pokušavati da pređu granicu i napadaju na susedne teritorije", rekao je Šojgu.

Centralna Azija je strateški važan region za Moskvu, a Rusija je istorijski bila vodeća sila tog područja. Uzbekistan i Tadžikistan bili su deo Sovjetskog Saveza. Danas je Tadžikistan deo ODKB-a, uzajamnog odbrambenog vojnog pakta sličnom NATO-u, koji se sastoji od šest bivših sovjetskih republika. Uzbekistan je bio član do 2012. godine.

Šojgu je takođe primetio da će Moskva postaviti baze na teritoriji dva svoja saveznika u ODKB-u - Tadžikistana i Kirgistana.

ŠTA REĆI?! HVALA SRBIJI I SRPSKOJ ZA USPEŠNO LETO: U Crnoj Gori osvanuli bilbordi zahvalnosti... MI NJIMA PARE, ONI NAMA...

Rusija je nedavno održala vojne vežbe u centralnoj Aziji zajedno sa uzbekistanskim i tadžikistanskim snagama. U vežbama je učestvovalo 2.500 vojnika, uključujući 1.800 iz Rusije.

Situacija u Avganistanu se rasplamsala nakon odlaska stranih snaga iz zemlje. Nakon što su se američke trupe u velikoj meri povukle, Talibani su ubrzo zauzeli ogromne teritorije. Prema navodima "Rojtersa", teroristička organizacija sada kontroliše oko 65% avganistanske teritorije. U poslednja četiri dana zauzela je osam glavnih gradova provincije.

Nakon vesti o vojnim uspesima Talibana, američki predsednik Džo Bajden otkrio je da ne žali zbog povlačenja trupa i pozvao je Avganistance da se ujedine.

EVROPA NA KOLENIMA, STOJI 700 VOZOVA! Pali lanci snabdevanja širom "starog kontinenta" , štrajk u Nemačkoj trajaće do petka - KO PREŽIVI PRIČAĆE!

- Potrošili smo više od jednog biliona dolara tokom 20 godina. Obučili smo ih i dali savremenu opremu za preko 300.000 avganistanskih vojnika - rekao je on.

- Moraju da se bore za sebe. Borite se za svoju zemlju - rekao je Bajden.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miro

pre 2 godine

Ako SAD uvede sankcije Talibanima ima da propadnu nacisto :)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija