• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.08.2021

18:12

KOLIKO ŽIVOTA, A KOLIKO DOLARA KOŠTA RAT U AVGANISTANU? Obični Amerikanci nemaju pojma, TEK ĆE IM DOĆI NA NAPLATU...

Vesti

KOLIKO ŽIVOTA, A KOLIKO DOLARA KOŠTA RAT U AVGANISTANU? Obični Amerikanci nemaju pojma, TEK ĆE IM DOĆI NA NAPLATU...

Podeli vest

Sa trajanjem od skoro dve decenije, vojni angažman SAD u Avganistanu, koji se zvanično završava 11. septembra, najduži je američki rat

Obični Amerikanci nemaju jasnu predstavu o tome, a i Kongres je u značajno manjoj meri imao kontrolu nad ovom operacijom nego što je to bio slučaj sa Vijetnamskim ratom.

Pošto se, međutim, američke žrtve u Avganistanu, u broju poginulih i ranjenih, mere desetinama hiljada, a najveći deo novca za finansiranje rata je uzajmljen, generacije Amerikanaca će u budućnosti biti opterećene troškovima njegove otplate, navodi u pregledu Avganistanskog rata koji je kroz brojke pripremila Linda Bajlms sa Harvard Kenedi Škole, u okviru projekta Troškovi rata koji je sproveo Univerzitet Braun.

Foto: Printscreen You Tube

Budući da su se SAD između 2003. i 2011. godine istovremeno borile u ratovima u Avganistanu i Iraku, a mnoge američke trupe su bile angažovane u oba rata, neke od navedenih brojki u ovom izveštaju odnose se na oba rata u periodu nakon 11. septembra 2001. godine.

U izveštaju se navodi da je 2.448 pripadnika američke vojske ubijeno u Avganistanu do aprila, kao i 3.846 pripadnika jedinica koje su SAD angažovale po ugovoru. Život su izgubila i 1.144 pripadnika snaga NATO drugih zemlja, ali i oko 66.000 avganistanskih vojnika i policijaca.

U istom periodu stradalo je 47.245 avganistanskih civila i 51.191 pripadnik talibana i drugih pobunjenika, kao i 72 novinara.

Što se tiče Kongresne kontrole nad ratom, podseća se da je 18. septembra Kongres dao odobrenje, ali da nije bilo glasanja kojim bi se objavio rat Avganistanu. Kongresmeni su samo 5 puta raspravljali o troškovima ovog rata, za razliku od Vijetnamskog rata, čije su troškove razmatrali 42 puta.

Foto: Tanjug

Navodi se da je procenjeni iznos direktnih ratnih troškova u Avganistanu i Iraku, koje su SAD finansirale kreditima, u periodu do 2020. godine bio 2.000 milijardi dolara, dok procena troškova, uključujući kamate, do 2050. godine ide do 6.500 milijardi dolara.

Iznos koji je Linda Bajlms objavila uzima u obzir da su se SAD obavezale da će platiti zdravstvenu zaštitu, invalidnine, sahrane i druge troškove za otprilike četiri miliona veterana avganistanskog i iračkog rata, što će preći sumu od 2.000 milijardi dolara.

Najveći deo tih tih troškova će doći na naplatu nakon 2048.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Walter

pre 2 godine

Talibani su upravo objavili da su zauzeli veliki grad Mazari E Šarif koji je godinama bio u zoni NATO-a,pod kontrolom nemačkih vojnika,a avganistanski vojnici su se povukli ka Uzbekistanu .Tako su 1940.g. bežali i francuski vojnici pred nemačkom soldateskom .

naivna

pre 2 godine

Prema svedskim izvorima rat sa talibanima je kostao Ameriku: 1.000 000 000 000 dolara za ovih 20 godina.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija