• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zimo.dnevnik.hr / Informer

17.08.2021

08:07

DA LI STE SPREMNI NA PAKLENIH 50 STEPENI? Važno upozorenje Svetske meteorološke organizacije!

Pixabay

Vesti

DA LI STE SPREMNI NA PAKLENIH 50 STEPENI? Važno upozorenje Svetske meteorološke organizacije!

Podeli vest

Iz Svetske meteorološke organizacije upozoravaju kako bi još neki delovi Mediterana mogli da obore svoje dosadašnje rekordne temperature

Temperature koje su ovog leta zabeležene u Evropi ruše sve rekorde. Ukoliko Svetska meteorološka organizacija potvrdi merenja, izmerena temperatura od 48,8 stepeni na Siciliji će biti novi rekord u Evropi. Trenutni rekord drži Atena u kojoj je davne 1977. godine izmereno 48 stepeni.

Velika vrućina u Italiji, Španiji i Severnoj Africi, u kombinaciji sa šumskim požarima u Grčkoj i Turskoj su pravi dokaz koliko se temperatura u Evropi promenila. Vrućina je ove godine u pojedinim delovima Mediterana ne izdrživa.

Foto: MUP Srbije

Požari u Grčkoj

Profesor Peter Stot iz britanskog Meteorološkog zavoda, upozorio je da će delovi Evrope morati da se pripreme na temperature od 50 stepeni.

- Ne možemo da preciziramo kada će se to tačno dogoditi, ali Evropa će morati da se pripremi za buduću borbu sa temperaturama iznad 50 stepeni. To će se dogoditi, najverovatnije blizu Mediterana gde je uticaj vrućeg talasa iz severne Afrike najjači - upozorio je u studiji objavljenoj u časopisu Nature prof. Stot.

Nažalost, i pored mnogobrojnih upozorenja većina zemalja ne čini dovoljno kako bi se pripremila za sve ekstremnije temperature.

Postoje dva načina pripreme

- Prva je priprema kroz vremensku prognozu. Najava toplotng talasa nedelju dana unapred, je dovoljna kako bi se pripremile bolnice i hitne službe na više poziva i intervencija. Drugi način je dugoročniji i obuhvata građenje kuća i zgrada koje će biti otpornije na vrućinu - upozorio je prof. Dan Mihel iz britanskog Meteorološkog zavoda za Independent.

To je najveći problem mediteranskih gradova, koji zbog svog načina gradnje, nemaju mogućnost da se prilagode viskoim temperaturama.

Mnogi gradovi bi mogli da se "ohlade" gradnjom zelenih oaza kao što su parkovi, vrtovi i zeleni krovovi. 

Foto: Shutterstock

Zbog ovakvih klimatski promena, u budućnosti je nužna "oprema" svakog doma klima uređaj.

Iako još nema konkretnih instaživanja, sve je više dokaza da velika vrućina utiče na mentalno zdravlje. Istraživanje koje je objavljeno u Science Directu, pokazuje da toplotni talas utiče na pogoršanje mentalnog zdravlja, pogotovo kod starijih ljudi koji žive u tropskoj i suptropskoj klimi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija