• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

17.08.2021

18:29

AMERI NAMAGARČENI! TALIBANI OBEĆALI PUTINU, NEĆEMO DIRATI CENTRALNU AZIJU, A KINI DA NEĆE PODRŽATI UJGURE! Bajden predao Avganistan, a dobio veliko ništa!

AP/Reuters/Fotoliustracija

Vesti

AMERI NAMAGARČENI! TALIBANI OBEĆALI PUTINU, NEĆEMO DIRATI CENTRALNU AZIJU, A KINI DA NEĆE PODRŽATI UJGURE! Bajden predao Avganistan, a dobio veliko ništa!

Podeli vest

Тalibani si ponudili Rusiji i Pekingu poštovanje njihovih nacionalnih interesa. Kini je rečeno da će talibani prekinuti veze sa islamističkim ujgurskim separatistima, uskrativši im uporište za izvođenje napada na provinciju Sinđang, a Moskvi da neće ni pokušati da ugroze njihove interese u centralnoj Aziji

Zapad je pokušao da zaustavi marš talibana na Kabul uz pretnju međunarodnom izolacijom, ali sprovođenje takve mere sada kada je grad pao možda je nemoguće, s opadanjem globalne hegemonije Vašingtona.

Dok su talibanske snage bile u poslednjem pokušaju da zauzmu avganistansku prestonicu, Zapad je upućivao pretnje odmazdom, ako militanti nasilno preuzmu vlast. Talibanska vlada postala bi "globalni izgnanik", upozorio je Zalmai Halilzad, specijalni izaslanik SAD-a za tu zemlju.

Islamisti bi se "suočili sa nepriznavanjem, izolacijom i nedostatkom međunarodne podrške", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj. Isto mišljenje ima i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ipak, ispunjenje takvih pretnji sada kada nisu uspeli zadržati Kabul izvan talibanskih ruku može biti nemoguće, jer su neki ključni akteri sami podložni zapadnim pokušajima da ih izoluju. Uoči vojne pobede, islamistički pokret pojačao je svoje diplomatske dosege i očigledno je osvojio mnogo dobre volje kod igrača koji nisu sa Zapada.

I Kina i Rusija odbile su da evakuišu svoje diplomatsko osoblje iz Kabula, čak i kada su zapadne diplomate pokušale da pobegnu, verujući bezbednosnim garancijama talibana. Nisu priznali talibane kao novo legitimno rukovodstvo, ali su rekli da će raditi sa militantima kako bi osigurali nesmetan prelaz vlasti. Zamir Kabulov, ruski predstavnik za Avganistan, čak je pohvalio islamiste, rekavši da izgledaju kao poverljiviji partneri u pregovorima od pale "marionetske vlade" koju podržavaju SAD.

Tokom diplomatske ofanzive, zvaničnici talibana ponudili su Rusiji i Pekingu poštovanje njihovih nacionalnih interesa. Kini je rečeno da će talibani prekinuti veze sa islamističkim ujgurskim separatistima, uskrativši im uporište za izvođenje napada na provinciju Sinđang.

Rusiji je obećano nemešanje u centralnu Aziju, rešavajući određene bezbednosne zabrinutosti tamošnjih saveznika Moskve. Avganistanski militanti su razgovarali i sa zvaničnicima iz susednog Turkmenistana i Uzbekistana, a Rusija im je to olakšala.

ON JE VOĐA TALIBANA?! NAMAGARČIO JE AMERE KAO NIKO NIKAD, TRAMP GA JE PUSTIO IZ ZATVORA PRE TRI GODINE... Baradar je dobio rat protiv SAD i NATO, ko je u svetu to ikad uspeo?

Iran je prošlog meseca bio domaćin razgovora na visokom nivou između militanata i avganistanske vlade. Indija je takođe uspostavila komunikacioni kanal sa talibanima. Turska nije krila svoje ambicije u postnatovskom Avganistanu i biće joj potrebna saradnja militanata kako bi u novim okolnostima imala reč o budućnosti Avganistana.
 
Pakistanski stav prema navali talibana izgleda prilično pohvalan. Rečeno je da je premijer Imran Kan opisao to kao razbijanje „okova ropstva". Islamabad je inače bio jedna od nekolicine svetskih prestonica koje su priznale talibansku vladu devedesetih godina.

U međuvremenu, povlačenje NATO trupa, koje su SAD pokrenule u aprilu bez prethodnih konsultacija sa drugim članicama, dovelo je savez u nered. Britanija je bila posebno javno glasna, navodeći kako su potezi Sjedinjenih Država i kasniji haos doveli London u težak položaj. Očajni britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da je "Zapad učinio ono što je učinio", govoreći o užurbanoj evakuaciji britanskih građana i avganistanskih saveznika iz Kabula.

Pariz je isto tako ukazivao na Vašington pri snošenju krivice. Ministar odbrane Florens Parli distancirala je svoju vladu od onoga što se događa, rekavši da nije bila u Avganistanu od 2014. godine i da „nema paralele sa američkim učešćem".

Foto: AP/Tanjug

U Italiji je desničarski političar Đorđia Meloni osudila američku Demokratsku stranku, rekavši da su se događaji u Avganistanu odigrali prema „ciničnoj doktrini Obama-Klinton-Bajden: žAko ne možete pobediti, stvorite haos.

Sa raspoloženjem poput onih preko Atlantika, Vašingtonu će možda biti teško da pruži podršku koordinisanoj kampanji izolacije, čak i ako zemlje poput Velike Britanije dele isti cilj.

SRBIJA ĆE BITI OKRUŽENA IZBEGLICAMA IZ AVGANISTANA! Objavljen dokument, evo ko se sve OBAVEZAO da ih primi!

SAD su daleko od toga da im nedostaje poluga. Nakon pada Kabula, Vašington je saopštio da talibani neće dobiti pristup avganistanskim nacionalnim rezervama koje se drže na bankovnim računima koje kontrolišu SAD, a koje su u aprilu procenjene na 9,4 milijarde dolara.

Kao što Iran ili Venecuela mogu potvrditi, SAD se ne dvoume oko toga da preuzmu raspolaganje sa stranim sredstvima koja pripadaju zemljama koje su u sukobu sa Amerikom. Novac bi mogao otići na isplatu velike odštete žrtvama talibana ili bi se mogao predati nekoj avganistanskoj vladi u egzilu koju vodi  Muhamed al Gvaido, na primer.

Ali takvi oblici uticaja možda nisu tako dobro sredstvo za uticaj na politiku ljudi, koji su se dve decenije borili protiv vojnog prisustva NATO-a u svojoj zemlji. Kako je rekao Kurt Volker, bivši američki ambasador u NATO-u, pretnje talibanskom izolacijom "nema veze sa realnošću". Fundamentalistička ideologija pokreta i napredak u reputaciji proterivanjem zapadnih vojnika „vredi mnogo više od budžeta za pomoć", dok su SAD možda „one koje se zapravo osećaju izolovanije" nakon haotičnih scena u Kabulu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija