• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra.co

23.08.2021

19:31

SRBIJO, OVO NE MOŽE DA TE MIMOIĐE! DOLAZI TALAS BIBLIJSKIH PROPORCIJA, VIDEĆEMO STRAŠNU STRANU AVGANISTANA! Tanasković zaledio sve!

Reauters

Vesti

SRBIJO, OVO NE MOŽE DA TE MIMOIĐE! DOLAZI TALAS BIBLIJSKIH PROPORCIJA, VIDEĆEMO STRAŠNU STRANU AVGANISTANA! Tanasković zaledio sve!

Podeli vest

Možda ima osnova da se govori da će ovo biti jedna mekša, „soft" varijanta talibanskog režima, u odnosu na onaj od pre 20 godina, kada su i svojim ponašanjem stvorili širok front protiv sebe u svetu i delom u Avganistanu

Ali ono što je sasvim sigurno sa druge strane, da će talibani nastojati da pronađu saradnike okupatora, da će u tome ići od kuće do kuće, da hvataju te ljude i ne verujem da njihova sudbina može ličiti na zabavni park, rekao je profesor dr Darko Tanasković, diplomata i orijentalista, gostujući u emisiji reč produkcije Helmkast.

- Setite se samo rušenja skulptura Bude u Bamijanu što je izazvalo zgražavanje u celom svetu. Shvataju oni vrlo dobro, jer su se u međuvremenu izgradili, da ne treba takvu sliku slati u svet, pa daju garancije svima da će svi biti amnestirani, ušli su u palatu, slikali se civilizovano, ništa nije spaljivano, rušeno kako je radila Islamska država. Vidi se da teče život, i to će biti prikazano i verujem da je to jednim delom tako - primećuje Tanasković.

Međutim, on ne veruje da će to biti slika unutar samog Avganistana.

- Oni će doći u situaciju da moraju da budu veoma obazrivi, sada će jedan sused prokazivati drugoga, da bi se dodvorio novim vlastima, cela ženska polulacija može biti podvrgnuta režimu i moguće su retorzije prema ženama za koje se smatra da sn isu ponašale kako treba. Ali to što se neće videti okom kamere, ili što će neki snimatelj možda uspeti da uhvati, biće sigurno ta ružna i strašna strana ove rekonkviste koju su talibani sproveli - uveren je Tanasković.

PUTIN SE KOCKA, AKO JE POGREŠIO... RUSIJA SPREMNA DA NAORUŽA SUSEDE AVGANISTANA, samo tamo su Talibani popularni kao i u Avganistanu!

On je kazao da će se talas izbeglica nastaviti, bez obzira kako će biti privremeno zaustavljan, na neke veštačke načine, kako je rekao.

- Pogotovo ako bude nastavljena kriza sa snabdevanjem vodom, koja je već postala dramatična i mislim da će taj talas imati biblijske dimenzije. I zid koji pominje Turska govori da je stvar krajnje ozbiljna - navodi on.

Tanasković podseća da su u Srbiju i do sada dolazile izbeglice iz Avganistana.

- Čak ih je u nekom trenutku bilo najviše. Morali bismo upotrebiti sve mehanizme da se taj talas ne prelije na nas - upozorio je dugogodišnji diplomata.

On je govorio i o tome da li će se talibani zasita odreći proizvodnje droge i uništitit njenu proizvodnju, što možete pogledati u emisiji, a na samom početku Tanasković je odgovorio i na pitanje da li će Avganistan povući priznanje Kosova*, budući da se Kosovo* obavezalo Americi da čuva neprijatelje talibana.Na pitanje šta je Izrael dobio od priznanja Kosova*, on odgovara da je to vrlo malo, ili ništa.

- Od izraelskih diplomata sam čuo da Izrael ne dobija gotovo ništa od toga, bez obzira kakve su spekulacije pravljene i objašnjenja data, o značaju da jedna muslimanska država osnuje ambasadu u Jerusalimu. Jer kakva je uopšte Kosovo muslimanska država, ono je beznačajno. Govorili su da ne smatraju da tu ima bilo kakve velike koristi za Izrael, i da je reč isključivo o tome da se pomogne Donaldu Trampu u finišu njegove predsedničke kampanje. I da je to pod pritiskom Amerikanaca urađeno, te da to nema za Izrael veći značaj - otkrio je sagovornik Helmkasta.

SRBIJA I RUSIJA NA NOGAMA, GENERALU RATKU MLADIĆU SE KOMPLIKUJE ZDRAVSTVENO STANJE! Ovo nije nimalo naivno nema vremena za čekanje!!

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu, kazao je da je to jedan „asimetrični sporazum".

- To su dva sporazuma potpisana istog dana, koji se razlikuju po odredbama. Ne znam u diplomatskoj istoriji da li je tako nešto potpisano. Ovo što je Priština otkazala, to je nezamislivo da Priština može otkazati sporazum SAD-u. Bez obzira ko je predsednik, one treba da stoje iza tog sporazuma. Ali to je nešto što ne treba da iznenadi, to je sporazum ad hok, za određeni politički trenutak. Ali verujem da niti ćemo ga mi do kraja sprovoditi, niti će ga sprovoditi SAD, sem u nečemu što njima jako odgovara - ocenio je Tanasković.

On podseća da je već govorio da neće nastupiti „taj veliki revolt u islamskom svetu" zbog sklapanja odnosa Kosova* sa Izraelom i ustanovljenja ambasade u Jerusalimu.

- Jer arapske države uspostavljaju javne i tajne odnose sa Izraelom već jako dugo i gotovo da im nekako smeta taj problem Palestine jer ne mogu na tom planu da idu otvoreno. Zato nisam očekivao neke velike reakcije, eto na primer, Erdogan se strašno naljutio kada je Kosovo* odlučilo da to uradi, a evo sada se zalaže za nova priznanja. To je taj dvostruki standard i licemerje - ukazao je Tanasković.

Talibani OSUDILI NA SMRT AVGANISTANCA zbog pomaganja SAD!

On je govorio i da je neposredno pred NATO intervenciju 1999. godine jedna delegacija etničkih Turaka sa Kosova i Metohije posetila Tursku kako bi se u turskom parlamentu usprotivila nezavisnom Kosovu*.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dr Pera

pre 2 godine

sta me briga .. neka uredjuju svoju zemlju kako hoce .. . mene brine okupirana Srbija i politicari koji to prihvataju kao gotovu stvar .. zarad neke fabrike koju ce opet gradjani da finansiraju ..

Nebeski narod

pre 2 godine

CELA EVROPA IZUMIRE! Prošle je godine u Srbiji umrlo 42.000 ljudi više nego šta se rodilo, Hrvatskoj umrlo 17.500, Nemačkoj 1,2 miliona... Pa koji je razlog da Srbija, ko i Nemačka, lepo ne uzme 42.000 Avganistanaca i onda za jedno 50-100g kad propaganda napravi svoje, svi će oni biti veliki Srbi i najstariji narod na svetu još od Adama i Eve. Pa nisu Nemci glupi, nakon šta su uzeli 1,7 miliona migranata, evo rekoše da im treba još bar 2 miliona radnika za niskoplaćene poslove...

Baki

pre 2 godine

Ovo mora da se spreči i zabrani dolazak talibana a i ove koji su ovde moraju da se izbace iz Srbije !!!! Puni su boleština i raznoraznih zaraza , smrde kao tvorovi !!!! Neka ih nose Amerikanci i Englezi koji su sve ovo i zakuvali zajedno sa Francuzima i Nemcima !!!!

Kolona

pre 2 godine

Niko ove ne tera, sami beže iz svoje države koja im se više ne sviđa, ko i Srbi 95g. Eto i Avganistanci beže od svog radiklnog islama, pa ti Talibani su njihovi avganistanski građani i pravi muslimani, a ne agresori? Tramp je lepo rekao, videćete vi kako je to kad Amerika nije Svetski policajac i više neće to besplatno biti! Samo da još Rusija napadne Talibane, da gledamo kako padaju ruske Vatrene kočije ko zadnji put, kad su ušli u Avganistan i onda na kraju pobegli plačući, sa hiljadama lesova mrtvih krivoslavnih vojnika..?

Pera

pre 2 godine

jeli pederu .. sto skrivas poruke .. pizda ti materina vuciceva?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija