• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.08.2021

10:54

TALIBANI SU MU DALI 4 SATA DA SE PREDA, ALI SIN "LAVA IZ PANDŽŠIRA" IM JE POSLAO BRUTALNU PORUKU! Počela je krvava bitka za Dolinu lavova, jedan mladi čovek odlučan je da preokrene sudbinu Avganistana

Reuters

Vesti

TALIBANI SU MU DALI 4 SATA DA SE PREDA, ALI SIN "LAVA IZ PANDŽŠIRA" IM JE POSLAO BRUTALNU PORUKU! Počela je krvava bitka za Dolinu lavova, jedan mladi čovek odlučan je da preokrene sudbinu Avganistana

Podeli vest

Talibani su sinoć krenuli u žestoku ofanzivu na Pandžšir, jedinu neosvojenu teritoriju u Avganistanu, poznatu i kao "Dolinu lavova", a svet bruji o vođi otpora Ahmadu Masudu

On je sin Ahmada Šaha Masuda, takozvanog "lava Pandžšira", bivšeg vođe Severne alijanse, kojeg je ubila Al-Kaida nekoliko dana pre napada 11. septembra 2001. Titula je sada preneta na Ahmada dok nastavlja očevo nasleđe u opkoljenom regionu, usred silovitog naleta talibana koji su mu sinoć dali 4 sata da se preda.

Tridesetdvogodišnji Masud koji vodi oružani ustanak u provinciji Pandžšir severno od Kabula, poručio je, međutim, da će se njegova "vojska" boriti do poslednjeg daha. 

Insajder je otkrio za Miror: "U poslednja tri dana, ostaci avganistanskih snaga nacionalne odbrane i bezbednosti stigli su do Pandžšira". Oni jačaju, pridružuju se i podržavaju Masudov savez. Talibani su napadnuti na nekoliko frontova u više napada, ali će poslati pojačanje na sever da uzvrate".

Pre svoje smrti 2001. godine, Ahmad Šah Masud je predvodio Severnu alijansu koju podržava CIA, koja je na kraju srušila talibane 2002.

"Spreman sam da krenem stopama svog oca, sa mudžahedinskim borcima koji su spremni da ponovo zauzmu talibane", rekao je njegov sin u pismu Vašington Postu.

Foto: Reuters

Ahmad Masud predvodi otpor talibanima u Dolini lavova

Znali šta se sprema

On i njegovi ljudi imali su zalihe municije i oružja koje su godinama prikupljali, plašeći se da će jednog dana doći dan kada će se zateći da se bore, objasnio je.

"Imamo vojnike iz redovne avganistanske vojske koji su bili zgroženi predajom svojih komandanata i sada sa svojom opremom putuju ka brdima Pandžšira. Bivši pripadnici avganistanskih specijalnih snaga takođe su se pridružili našoj borbi. Ako talibanske vojskovođe pokrenu kontranapad, suočiće se sa upornim otporom", rekao je Masud, dodajući da će zastava Nacionalnog fronta otpora leteti iznad svakog položaja koji pokušaju da zauzmu, kao što se zastava Nacionalnog ujedinjenog fronta vijorila pre 20 godina.

U poruci koja je jasno usmjerena na zapadne lidere, poput predsjednika SAD-a Džoa Bajdena i britanskog premijera Borisa Džonsona, Masud je upozorio: "Talibani nisu problem samo za avganistanski narod".

"Pod kontrolom talibana, Avganistan će postati temelj radikalnog islamističkog terorizma. Zavere protiv demokratija će se ovde ponovo izmisliti", upozorio je Masud.

Foto: Reuters

Ahmad Masud krenuo očevim stopama

Ofanziva talibana

"Šta god da se desi, moji borci mudžahedini i ja branićemo Pandžšir kao poslednji bastion avganistanske slobode. Naš moral je netaknut. Iz iskustva znamo šta nas čeka. Ali, potrebno nam je više oružja, više municije i više zaliha", poručio je Masud.

Masud je diplomirao na Kraljevskom koledžu u Londonu, a godinu dana je pohađao i Kraljevsku vojnu akademiju Sendhurst.

Podsetimo, agencija RIA novosti, pozivajući se na AFP, javlja da se stotine talibana kreću ka Pandžširu kako bi uspostavili kontrolu nad tom provincijom nakon što su lokalni zvaničnici odbili da je mirno predaju. Ranije danas pokret talibana je objavio da daje vođi otpora Pandžšira Ahmadu Masudu četiri sata da se preda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mg

pre 2 godine

Nikakav lav i euforija nije potrebna jer je sa koristni idiot zapada koji treba rat da rasplamsa

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija