• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

27.08.2021

22:12

TALIBANI BI DA SE ZAHVALE AMERIMA NA SILNOM ORUŽJU?! Poručili im da MOGU DA ZADRŽE DIPLOMATE u Avganistanu, odmah se oglasila Bela kuća!

AP PHOTO

Vesti

TALIBANI BI DA SE ZAHVALE AMERIMA NA SILNOM ORUŽJU?! Poručili im da MOGU DA ZADRŽE DIPLOMATE u Avganistanu, odmah se oglasila Bela kuća!

Podeli vest

Radikalni pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) zatražio je od Sjedinjenih Američkih Država da zadrže svoje diplomatsko prisustvo u Avganistanu nakon povlačenja američkih trupa 31. avgusta, piše piše list „Vašington post“, pozivajući se na izvore

Kako se navodi, ukoliko se odluka odobri, verovatno će podrazumevati i ponovno otvaranje američke ambasade u Kabulu koja je ranije prestala sa radom zbog evakuacije američkih diplomatskih službenika.

"Vašington post“ takođe navodi da SAD učestvuju u pregovorima o upravljanju aerodromom u Kabulu u budućnosti.

Kako je precizirano, u pregovorima učestvuju i privatne kompanije i regionalni partneri kao što su Turska i pokret „Taliban“ .

Međutim, kasnije se oglasila portparolka Bele kuće Džen Psaki koja je saopštila da SAD nameravaju da završe svoje diplomatsko prisustvo u Avganistanu do 31. avgusta, te da se planovi nisu izmenili.

- Ne predviđamo diplomatsko prisustvo u Avganistanu. Govorimo o koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima kako bi odredili dalji put za nastavak evakuacije državljana trećih zemalja, Avganistanaca sa vizama i američkih državljani koji još nisu otišli iz zemlje - istakla je Psaki.

Foto: AP/Tanjug

Kako je objasnila, za stvaranje mogućnosti za dalju evakuaciju biće potrebno angažovati talibane.

Psaki je saopštila da će američki vojnici smanjiti evakuaciju civila iz Avganistana, jer moraju i sami da odu i izvezu opremu sa aerodroma u Kabulu.

- U narednih nekoliko dana doći će do smanjenja brojki - precizirala je portparolka.

Podsetimo, u prvoj polovini avgusta pokret "Taliban“  krenuo je u ofanzivu na vladine snage u Avganistanu. Jedina provincija koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšir, severoistočno od Kabula. Talibani su 15. avgusta ušli u Kabul, a dan kasnije su objavili da je rat u Avganistanu završen.

Talibani trenutno kontrolišu sve kopnene granične prelaze iz Avganistana. Evakuacija stranog osoblja i Avganistanaca koji rade za inostrane misije vrši se preko jedinog aerodroma u Kabulu koji drži vojska Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a. Talibani su saopštili da ne nameravaju da Amerikancima produže vreme za evakuaciju američkih građana nakon 31. avgusta.

U području aerodroma u Kabulu juče je odjeknula serija eksplozija. Prema izveštajima medija, broj poginulih popeo se na 170, a ranjeno je 1338. U redovima američkih snaga život je izgubilo 13 marinaca.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija