• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Indxex

31.08.2021

14:41

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK! TALIBANI LETE AMERIČKIM HELIKOPTEROM O KOJI SU OBESILI ČOVEKA? Užasne posledice američkog kraha u Avganistanu!

Tanjug/AP

Vesti

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK! TALIBANI LETE AMERIČKIM HELIKOPTEROM O KOJI SU OBESILI ČOVEKA? Užasne posledice američkog kraha u Avganistanu!

Podeli vest

Talibani su, 17 dana nakon što su zauzeli Kabul, ušli i na aerodrom koji je dotad bio posljednje američko uporište i baza za očajničku evakuaciju više od stotine hiljada Amerikanaca, drugih zapadnjaka i Avganistanaca koji su s njima sarađivali tokom dvadesetogodišnjeg rata

Američke snage ostavile su u zemlji pozamašni vojni arsenal koji je bio predat avganistanskoj vojsci pre nego što se ona raspala i kapitulirala pred silovitim nadiranjem talibana.

Taj arsenal je uključivao desetke lakih vojnih aviona i borbenih helikoptera, uključujući poznati Blek hok (Crni jastreb) kao i stotine oklopnih transportera i hiljade "Hamvija" i drugih vozila.

Ipak, činilo se da talibani nemaju pilote koji znaju da upravljaju takvim helikopterima i avionima.

Naime, istog dana kad su Amerikanci dovršili svoje povlačenje, talibani su na svojoj službenoj stranici na engleskom jeziku na Tviteru objavili dva snimke na kojima, kako tvrde, leti njihov novi Blek hok kojim upravlja njihov pilot.

TALIBANI DA ODMAH VRATE ORUŽJE KOJE SU IM SAD OSTAVILE, AKO ODBIJU AMERIKA ĆE GA UZETI NA SILU, ILI ĆE BOMBARDOVANJEM SVE UNIŠTITI! Novo krvoprooliće u Avganistanu?!

"Prvi let Blek hoka", stoji u opisu snimka  koju je objavio "Talib tajms", službena stranica Islamskog Emirata Avganistana, kako talibani nazivaju svoju novu državu.

Na snimku helikopter navodno leti nad Kandaharom, gde se nalazi jedna od baza koje su talibani zauzeli.

- Naše vazduhoplovne snage! U ovom trenutku helikopteri snaga Islamskih Emirata lete iznad grada Kandahara i patroliraju gradom - stoji u opisu još jednog snimka, objavljenom istog dana, na kome se, po svemu sudeći, vidi isti vojni helikopter u letu.

LAVROV: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA I PRAVOSLAVLJE NA METI AMERIKE! Rusija preduzima mere da zaštiti sve koje ugrožavaju SAD!

Posebno je alarmantno što se na ovom snimku vidi i čovek koji visi iz helikoptera, vezan užetom ili nekim sličnim sredstvom.

 

 

Iz snimka, zbog lošeg kvaliteta, nije jasno da li se možda radi o talibanskom borcu koji visi iz helikoptera dobrovoljno ili žrtvi talibana koja je obešena. Ipak, drugo objašnjenje čini se izglednije, a tako misle i brojni komentatori na društvenim mrežama, uključujući američkog senatora Teda Kruza.

 

 

Senator Ted Kruz: Ova zastrašujuća slika
pokazuje avganistansku katastrofu Džoa Bajdena

- Ova zastrašujuća slika pokazuje avganistansku katastrofu DŽoa Bajdena: Talibani vešaju čoveka s američkog helikoptera Blek hok. Tragično. Nezamislivo - napisao je Kruz.
- Ovo je apsolutno s**nje, videti talibane kako sada lete američkim helikopterima Blek hok, vešajući ljude za vrat! Ovo američkom predsedniku nikada neće biti oprošteno - naveo je britanski veteran ratova u Iraku i Avganistanu Trevor Kolt.
- Ti helikopteri Blek hok nisu predani talibanima. Predani su avganistanskim nacionalnim sigurnosnim snagama kako bi one mogle da se odbrane, na poseban zahtev predsednika (Avganistana) Ganija koji je došao u Ovalnu kancelariju i zatražio, između ostalog, dodatne vazduhoplovne sposobnosti - istakao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće DŽejk Salivan na pres-konferenciji nekoliko dana nakon pada Kabula, pokušavajući da opravda ovaj fijasko.
​- Dakle, predsednik je imao izbor. On je mogao da im to ne da zbog rizika da će oružje na kraju pasti u ruke talibana, ili im ga je mogao dati s nadom da ga mogu upotrebiti u službi odbrane svoje zemlje. Obe su opcije nosile rizik. Morao je da bira. I napravio je izbor - zaključio je Salivan.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

Americkog kraha? Razumem da je neko pristrasan, ali ovo je sve sem krah.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija