• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

02.09.2021

11:06

(VIDEO) VREME JE DA GA UZMEMO?! RUSIJA MODERNIZUJE "TOR", BIĆE NAJBRUTALNIJE ORUŽJE NA SVETU! Naši oficiri su bili na obuci u Rusiji na ovom PVO sistemu!

Vesti

(VIDEO) VREME JE DA GA UZMEMO?! RUSIJA MODERNIZUJE "TOR", BIĆE NAJBRUTALNIJE ORUŽJE NA SVETU! Naši oficiri su bili na obuci u Rusiji na ovom PVO sistemu!

Podeli vest

Fabrika „Kupol" U Iževsku radi na modernizaciji i poboljšanju svih taktičko-tehničkih karakteristika protivavionskog raketnog sistema „Tor"! Podsetimo, oficiri naše vojske boravili su u Rusiji na obuci na sistemima Buk-M1 i Tor-M1, a Putin je spreman da nam ove PVO sisteme isporuči po najnižim mogućim cenama, znatno nižim od tržišne

Najnovija modifikacija sistema naoružana je sa 16 protivavionskih raketa. „Tor" je jedini sistem te vrste u svetu koji može da gađa mete tokom marša, prenosi televizija „RT".

Sistem je počeo da se pravi 1975. godine, a uveden je u naoružanje Sovjetskog Saveza 1986. godine. Glavni tvorac je bio Naučno-istraživački elektro-mehanički institut iz Moskve. Bio je napravljen za zaštitu vojnih i infrastrukturnih objekata na taktičkom nivou. Skoro odmah je počelo da se radi na modernizaciji projekta. Sledeća faza razvoja porodice protivavionskih raketnih sistema bilo je vozilo nove generacije „Tor M2" koji se isporučuje ruskoj vojsci od 2016. godine.

Predviđen je za uništavanje aviona, helikoptera, aerodinamičkih dronova, navođenih raketa i drugih elemenata visoko preciznog oružja koje leti na srednjim, malim i izuzetno malim visinama. Sistem je opremljen sa 16 protivavionskih raketa vertikalnog lansiranja sa dometom do 12 kilometara.

Glavni konstruktor biroa „Vimpel" Viktor Jelecki ukazao je na visoku efikasnost sistema „Tor M2" prilikom korišćenja rakete 9M338K.

- Njen domet omogućava sistemu 'Tor M2' da pokriva trupe u dužini od 20 kilometara. U tom sektoru obaramo sve što se pomera, uključujući mete malih dimenzija, mete koje dobro manevrišu i brze mete. Tamo gde smo pre morali da rasporedimo dva borbena vozila, sada je dovoljno jedno - rekao je Jelecki, istakavši da je „Tor M2" jedini sistem PVO u svetu koji može da gađa tokom marša.

Taj jedinstveni sistem takođe se proizvodi u arktičkoj verziji „Tor M2DT" na šasiji trenskog tegljača guseničara DT-30PM.

I AMERI SU UKAPIRALI, AKO TO RADI SRBIJA SIGURNO VREDI! Vašington od Moskve traži da im dozvoli proizvodnju Sputnjika V!

U fabrici „Kupol" prošle godine je pokrenuta serijska proizvodnja izvoznih verzija sistema „Tor M2E(K)" - točkaša i „Tor M2U" - guseničara.

Stručnjaci smatraju da će „Tor" biti široko rasprostranjen ne samo u Oružanim snagama Rusije, nego i u inostranstvu zahvaljujući svojim izvanrednim karakteristikama.

Kako je rekao načelnik snaga PVO Oružanih snaga Rusije Aleksandar Leonov, sistemi „Tor" oborili su u Siriji više od 45 dronova koje su koristili teroristi.

Prema njegovim rečima, sistem „Tor M2E" u izvoznoj verziji već je dokazao svoju efikasnost prilikom rešavanja zadataka.

Sa svoje strane, direktor Muzeja snaga PVO u Balašihi Jurij Knutov podseća da „Tor" može da uništava i rakete višecevnih bacača raketa. Kako je rekao, dalja modernizacija sistema biće usmerena na integraciju u savremene digitalne sisteme upravljanja snagama.

- U ovoj fazi neophodna je digitalna modernizacija što će omogućiti da se sistem poveže sa svim novim sistemima, na primer 'Buk M3', 'S-300V', što će omogućiti da se stvori ešalonirana PVO - istakao je sagovornik televizije RT.

Nakon modernizacije sistem će moći da se suprotstavi ne samo postojećim, nego i naprednim vazdušnim i balističkim metama, dodaje Knutov.

- Zapad sada takođe pravi slične sisteme, ali prednost sistema 'Tor' je u tome što je testiran u oblastima borbenih operacija gde je pokazao visoku efikasnost - zaključio je stručnjak.

(VIDEO) TALIBANI ODRŽALI VOJNU PARADU U KANDAHARU POKAZUJUĆI ZAPLENJENO AMERIČKO ORUŽJE! Vašington niko nije ovako brutalno ponizio!

Podsetimo, oficiri naše vojske boravili su u Rusiji tokom meseca maja 1999. godine na obuci na sistemima Buk-M1 i Tor-M1. Ipak, do sada nije došlo do nabavke ovih sistema PVO.

Iz vojnih krugova se, međutim, sve češće čuje da je Srbija zainteresovana za nabavku sistema Buk-M1 i Tor-M1 koji be trebalo da zamene zastarele Kubove, Neve, igle i strele! 

Poznato da Srbija i Rusija imaju izuzetnu vojno-tehničku saradnju poslednjih godina. Ona je rezultovala nabavkom šest "MiG-29", helikoptera "Mi-35M", oklopnih vozila BRDM-2MS i na kraju "Pancira-S1".

Sada su došli na red i "Buk" i "Tor", koji će znatno unaprediti našu odbrambenu moć. Prvi signali iz Moskve govore da je predsednik Vladimir Putin i te kako zainteresovan za sklapanje posla i uopšte ne krije da je spreman da nam ove protivvazdušne sisteme najnovije generacije isporuči po najnižim mogućim cenama, znatno nižim od tržišne.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SILA

pre 2 godine

Sistem iz 75g koji jee modernizovan, a novo moderno čudo PancerS zgažen i osramoćen pred svetom kad su ga Turci uništili 12 kom za mesec dana i Ameri oteli i odneli 3 kom... uvaljuju Srbiji svoje smeće, namesto da se kupi izraelska Gvozdana kupola ili američki Patriot jer su to dokazani najbolji pvoi na svetu.

NEKO IZ MASE

pre 2 godine

@SILA Ако нам покажеш где су се то доказали "патриЈоти" и "гвоЈзена купола", а да нису извори од нат-оваца и Израела (испуцали све ракете на јефтине ракете ГРАД и запаљиве балоне, па онда трк код рођака у америку за милијарду доштампаних долара кредита да попуне борбени комплет), па да ти поверујемо. Чудно да су то "Руско смеће" купиле и две НАТО државе Грчка и Турска, а спрема се и трећа, која чува улаз у Средоземно море!

mile

pre 2 godine

Mislim da postoje mnogo jeftinija vozila koja mogu da se prevrnu na autoputu, sto bas ovo skupo da uzimamo?

zoran

pre 2 godine

Kada počinje napad na Srbiju? Treba se pripremiti na vreme...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija