• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

07.09.2021

07:00

KEDROV PUT! ŠOJGU NAJAVIO ALTERNATIVU PUTU SVILE I SUECKOM KANALU! Rusija kreće u projekat koji će srušiti Zapad!

Vesti

KEDROV PUT! ŠOJGU NAJAVIO ALTERNATIVU PUTU SVILE I SUECKOM KANALU! Rusija kreće u projekat koji će srušiti Zapad!

Podeli vest

Ruski ministar Sergej Šojgu pokrenuo je ideju o izgradnji „Kedrovog puta" koji bi povezao Evropu i Kinu, a koji bi mogao da bude alternativa Sueckom kanalu i Novom putu svile. Taj transportni koridor obezbediće jeftiniji i brži prevoz roba između dva kontinenta, a povezan je i sa pokretanjem duboke proizvodnje sirovina u Sibiru

Komentarišući Šojguov predlog, ruski politikolog Marat Baširov objašnjava da je Šojguova glavna ideja stvaranje nekoliko velikih gradova sa populacijom do milion ljudi.

- Tema 'Kedrovog puta" se ne može odvojiti od inicijative ministra Šojgua, koji se tiče izgradnje novih gradova u Sibiru, koji će imati od 300 hiljada do milion stanovnika. On pokreće pitanje dublje prerade sirovina koje se vade u Sibiru, a posebno, na primer, drveta ili aluminijuma, ili čak recikliranja plastike koju ljudi bacaju, a od koje se pravi ambalaža. Dakle, kada on govori o stvaranju tako velikih klastera za duboku preradu on s pravom ističe, na primer, da je cena tone aluminijuma jedna, a cena aviona koji se proizvodi od tog aluminijuma druga i to hiljadu puta viša. Shodno tome, na teritoriji Rusije se na taj način stvara potpuno nova proizvodnja, a to znači i otvaranje novih radnih mesta - kaže za Sputnjik Baširov.

Pored toga ekonomske isplativosti, smatra ekspert, ovaj koridor će pozitivno uticati na bezbednost tranzitne rute, koja neće biti podložna nestabilnosti iz zemalja Centralne Azije zbog događaja kao štosu oni u Avganistanu.

„Kedrov put" - efikasan i bezbedan

Šojgu je, iznoseći ideju o stvaranju „Kedrovog puta", obrazložio da se potreba za takvim transportnim koridorom, pre svega efikasnim i bezbednim, pojavila posle nedavnih događaja povezanih sa blokiranjem Sueckog kanala i piratskih napada, kao i zbog trenutne situacije u Avganistanu.

Otvaranje „Kedrovog puta" je, kako je naglasio, važno za međunarodne saobraćajne tokove, a za Rusiju je takođe od velikog značaja i kao prilika za integraciju u globalne proizvodne lance između Evrope i Azijsko-pacifičkog regiona.

SRBIJA IMA BOLJE! MEĐU PET NAJBOLJIH UDARNIH HELIKOPTERA U SVETU - TRI RUSKA! Američki specijalizovani list za vojsku zaledio NATO!

Duž transportnih koridora, kako u Sibiru tako i u drugim regionima, potrebno je stvoriti proizvodne i logističke centre, koji bi trebalo da obezbede uslove za razvoj prerađivačke industrije, koja će snabdevati svojim proizvodima zemlju, a takođe biće namenjeni i za izvoz.

Šojgu je naglasio da su u Sibiru "transport i logistika" izuzetno važno pitanje i za ljude i za robne tokove, a centri ili klasteri, zajedno sa „Kedrovim putem" stvoriće mogućnost za prevoz materijala i komponenti između učesnika u proizvodnim lancima. U okviru ovog projekta, smatra ministar, potrebno je modernizovati Transsibirsku železnicu, moraju se pojaviti novi mostovi, tuneli, glavni i sporedni putevi, što projekat čini složenim, ali veoma važnim.

- „Ti industrijski klasteri moraju biti povezani određenom transportnom infrastrukturom, a ta industrijska transportna infrastruktura mora biti povezana sa postojećim međunarodnim transportnim koridorima. On ga naziva 'Kedrov put', ali zapravo je to deo sistema koji mnogi nazivaju, na primer, 'Put svile' i deo te arktičke rute, takozvanog 'Severnog morskog puta' koji Rusija stvara na Arktiku. Stoga je to prelepo ime, ali je u stvari diversifikacija transportnih koridora koji idu kroz teritoriju Rusije od jugoistočne Azije do Evrope  - objašnjava Baširov.

Transportni koridor isplativ za Rusiju, Kinu i Evropu

Ekspert dodaje da će se stvaranjem „Kedrovog puta" povećati obim saobraćaja koji ide preko teritorije Rusije, počevši od Arktika pa do već postojećih ruta koje idu iz jugoistočne Azije i Kine… Pored toga što će Rusija time dobiti veću diverzifikaciju u pogledu transporta ruskih roba, ta „transportna ekonomija" će doneti i tantijeme, indirektna plaćanja za transport strane robe.

POTVRĐENO! NEKOLIKO DANA DELE SAD OD BRUTALNOG PORAZA! U toku je sopajanje poslednjih cevi na gasovodu "Severni tok 2"

Od tog transportnog puta korist će imati i Kina i evropske zemlje koje budu koristile tu rutu.

- Ovo je zagarantovan prevoz roba po kraćoj ruti i po nižoj ceni. Trenutno glavni morski transportni koridor ide iz jugoistočne Azije kroz Tihi i Indijski okean, pa kroz Suecki kanal ili veoma skup put oko Južne Afrike tj. u regionu Južnoafričke republike. Tu se okreće i ide prema zapadnim delovima Afrike. To je veoma dug put. Osim toga što je to skupo, Suecki kanal je preopterećen i ima svoje rizike, a Severni morski put ili mešoviti put koji podrazumeva kombinaciju morskog, železničkog ili rečnog prevoza je mnogo jeftiniji i pouzdaniji, a jeftinija su i osiguranja koja se plaćaju. Shodno tome, 'Kedrov put' je koristan za one kompanije koje prevoze robu iz Evrope u jugoistočnu Aziju ili obrnuto - pojasnio je Baširov.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) ŠOJGUOVA ZAMENICA OBJASNILA ZAPADU ZAŠTO SRBE NE MOGU SLOMITI! Oni su spremni da žrtvuju sve zarad slobode, baš kao i Rusi!
Politika

(VIDEO) ŠOJGUOVA ZAMENICA OBJASNILA ZAPADU ZAŠTO SRBE NE MOGU SLOMITI! Oni su spremni da žrtvuju sve zarad slobode, baš kao i Rusi!

Rusija i Srbija aktivno razvijaju vojnu i vojno-tehničku saradnju, a jedan od pravaca su i međunarodne vojne igre u kojima je Srbija domaćin takmičenja vojne policije, kaže u ekskluzivnoj izjavi za Sputnjik zamenica ruskog ministra odbrane Tatjana Ševcova uz poruku da će ruski tim kolegama iz Srbije i drugih zemalja pokazati šta su naučili u Siriji

30.08.2021

14:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija