• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.09.2021

22:04

ZAHAROVA NIKADA OŠTRIJA! PRVE REAKCIJE IZ MOSKVE O DEŠAVANJIMA NA CETINJU!

Vesti

ZAHAROVA NIKADA OŠTRIJA! PRVE REAKCIJE IZ MOSKVE O DEŠAVANJIMA NA CETINJU!

Podeli vest

U svetlu događaja u Crnoj Gori, gde su tokom vikenda izbili sukobi protivnika ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve i policije, Rusija smatra da je važno da se situacija reši uz poštovanje kanonskih prava SPC i njenih vernika, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

- Za duboko žaljenje su pokušaji određenih krugova u Crnoj Gori da iskoriste crkvene teme za podsticanje neprijateljstva i unutrašnje političke obračune. Politika veštačkog stvaranja haosa, razjedinjavanje građana iz bilo kog razloga već je neko vreme je prepoznatljiv znak onih snaga koje ne žele da se pomire sa porazom na prošlogodišnjim izborima grupe crnogorskog predsednika (Mila) Đukanovića, tražeći osvetu zarad sopstvenih sebičnih interesa. Kao rezultat toga, ponovo su dovedeni u pitanje mir i bezbednost u zemlji - navodi se u saopštenju Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je napomenula da Moskva u potpunosti podržava izjave patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita Joanikija, usmerene na smanjenje napetosti.

- Uvereni smo u potrebu rešavanja nastale situacije u okvirima ustava i važećeg zakonodavstva, uz strogo poštovanje legitimnih kanonskih prava Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika, koji čine ogromnu većinu stanovništva Crne Gore - dodala je Zaharova.

Na Cetinju u Crnoj Gori je u subotu i nedelju došlo do sukoba protivnika ustoličenja mitropolita SPC i policije. Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio je snimak na kojem savetnik predsednika za bezbednost i bivši direktor policije Veselin Veljović učestvuje u svađi i sukobima sa pripadnicima policije, a kasnije je i priveden zbog sumnje da je napao službeno lice na dužnosti. Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić za nasilne proteste je okrivio Demokratsku partiju socijalista predsednika Mila Đukanovića.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nazvao je napad na policiju pokušajem terorističkog napada. Prema njegovim rečima, organizatori napada su rukovodstvo Demokratske partije socijalista Đukanovića u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija