• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

08.09.2021

08:42

CIA POMAGALA UKRAJINI U HAPŠENJU 33 RUSA! Osnovali lažnu vojnu kompaniju u vrbovali ruske državljane za rad u Venecueli!

printscreeen

Vesti

CIA POMAGALA UKRAJINI U HAPŠENJU 33 RUSA! Osnovali lažnu vojnu kompaniju u vrbovali ruske državljane za rad u Venecueli!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države i Centralna obaveštajna agencija (CIA) pomogle su ukrajinskim vlastima u pripremi operacije koja je rezultirala hapšenjem 33 Rusa na teritoriji Belorusije prošle godine, tvrdi televizija „Si-En-En“, pozivajući se na svoj izvore

Naime, televizija je objavila intervju sa čovekom koga su predstavili kao bivšeg visokog zvaničnika ukrajinske obaveštajne službe. Muškarac je izneo verziju o tome da su obaveštajne službe formirale lažnu privatnu vojnu kompaniju i više od godinu dana su vrbovali Ruse navodno za rad u Venecueli, ali s namerom da ih prebace u Kijev i izruče sudu. Plan je propao, jer su se umešale vlasti Belorusije koje su privele grupu na svojoj teritoriji i kasnije je izručile Rusiji.

- Prema podacima naših izvora, operaciju, koja se sprovodila pod rukovodstvom Ukrajine, SAD su podržale novčanim sredstvima, a takođe je CIA pružila tehničku pomoć i savetodavne usluge - navodi se u reportaži.

Odmah se navodi da je neimenovani američki službenik rekao da je to „laž“. Po njegovom mišljenju, takve izjave mogu biti pokušaj da se prebaci deo krivice za neuspelu operaciju na obaveštajne službe SAD.

Ukrajinski bivši obaveštajac tvrdi da su tokom vrbovanja Rusi pričali o svojim životima, što im je omogućilo da ih identifikuju kao učesnike u vojnim operacijama u Donbasu.

Foto: AP PHOTO

- Među njima je bilo dvoje koji su bili prisutni u trenutnu lansiranja rakete na MH-17 (malezijski 'Boing' koji se srušio u Donbasu 17. jula 2014. godine sa 298 ljudi). Još četvoro su bili članovi grupe koja je odgovorna za uništavanje našeg vojnog aviona, kada je poginulo najmanje 70 naših najboljih momaka - rekao je sagovornik televizije.

Kako „Si-En-En“ navodi, intervju je snimljen na periferiji Kijeva.

Rusija negira da je učestvovala u sukobu na istoku Ukrajine kao i da je umešana u pad aviona na letu MH-17 2014. godine.

 

Podsetimo, Belorusija je 29. jula prošle godine uhapsila 33 ruska državljanina. Istražni komitet Belorusije saopštio je da su oni u zemlju ušli kako bi se bavili pripremama demonstracija.

Mediji su preneli da su bezbednosne službe prijavile da je u Belorusiju doputovalo „više od 200 boraca koji bi trebalo da se bave destabilizacijom situacije tokom predizborne kampanje“.

Kako je saopštio ambasador Rusije u Belorusiji Dmitrij Mezencev uhapšeni Rusi su samo putovali preko Belorusije u treću zemlju. Ambasador je rekao novinarima da bi Rusi bi mogli biti radnici kompanije koja se bavi privatnim obezbeđenjem i koji su trebali da otputuju u treću zemlju.
Sa druge strane, Kijev je tražio izručenje 28 državljana uhapšenih u Belorusiji kako bi se procesuirali zbog navodnih zločina, povezanih sa učešćem u sukobu u Donbasu.

Kasnije je Rusija saopštila da su 32 od 33 uhapšena Rusa vraćena u Rusiju, dok je 33. sa beloruskim državljanstvom ostao u Belorusiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija