• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

12.09.2021

16:18

ZA RUSE JE KRIM ZAVRŠENA PRIČA, ALI ZELENSKI NE ODUSTAJE! Spreman je za sastanak sa Putinom i razgovor o OKUPIRANIM TERITORIJAMA

AP photo/fotomontaža

Vesti

ZA RUSE JE KRIM ZAVRŠENA PRIČA, ALI ZELENSKI NE ODUSTAJE! Spreman je za sastanak sa Putinom i razgovor o OKUPIRANIM TERITORIJAMA

Podeli vest

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski spreman je da održi sastanak sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali bi na tom sastanku trebalo da se pokrene pitanje teritorija koje Kijev smatra okupiranim, izjavio je portparol ukrajinskog lidera Sergej Nikiforov

- Zaista postoji volja predsednika Ukrajine da se lično sastane sa predsednikom Rusije – u bilo koje vreme, bilo gde na neutralnoj teritoriji. Ili na kontakt liniji, ili na bilo kom drugom mestu na neutralnoj teritoriji, ali ne u Rusiji i ne u Ukrajini. Na tom sastanku trebalo bi da se pokrene pitanje ruske okupacije dela teritorije Ukrajine. Zbog toga se razgovor i kontakti o ovom sastanku zaista podržavaju na nekom nivou, ali je mora se obavezno osigurati da se ovo najvažnije pitanje stavi na dnevni red, što, naravno, Rusija ne želi - rekao je Nikiforov za televiziju "Dom“.

Portparol je dodao da je protiv takvog sastanka upravo Rusija koja, prema njegovim rečima, nema nameru da stavi „pitanje Krima“ na dnevni red.

- Zašto se onda sastajati? Sastati se da razgovaramo o čemu? Koja je tema sada važnija u odnosima Rusije i Ukrajine od okupacije određenih teritorija Ukrajine od strane Rusije? - istakao je Nikiforov.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Krim je postao ruski region nakon referenduma u ​​martu 2014. godine. Ukrajina i dalje Krim smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom. Moskva je više puta izjavljivala da su stanovnici Krima demokratski, u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom UN, glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 2 godine

Ukrajina postala fasisticka tvorevina uz pomoc Engleza i Amerikanaca , i na kraju cemu se nadala . Da je gledala svoja posla na pravi nacin ne bi joj se ovo dogodilo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija