• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.09.2021

23:20

ZA SEĆANJE! Otkriven spomenik žrtvama HOLOKAUSTA sa 102.163 imena stradalih! /FOTO/

AP/Tanjug

Vesti

ZA SEĆANJE! Otkriven spomenik žrtvama HOLOKAUSTA sa 102.163 imena stradalih! /FOTO/

Podeli vest

Kralj Vilem-Aleksandar Nizozemski otkrio je danas u Amsterdamu spomenik sa imenima 102.163 holandske žrtve Holokausta

Spomenik je dizajnirao Daniel Libeskind, koji je izgubio familiju u Holokaustu. Spomenik se nalazi u centru Amsterdama i predstavlja lavirint zidova, a gledajući odozgo zidovi formiraju poruku na hebrejskom: "Za sećanje".

Svaki kamen nosi ime Jevreja, Roma ili Sinta koji je deportovan iz Holandije i koji je poginuo u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata.

Foto: AP/Tanjug

Ovo je prvo spomen obeležje kojim se na jednom mestu podseća na sve žrtve iz cele Holandije.

- To je crna stranica u istoriji naše zemlje. To nas tera da se zapitamo da li je trebalo učiniti više da se to spreči i da shvatimo da čak ni ovih dana antisemitizam nikada nije daleko - izjavio je premijer Mark Rute.
 

Foto: AP/Tanjug

Arhitekta Libeskind, koji je takođe nadgledao master plan spomenika Graund Zero u Njujorku, rekao je da je ogromna stvar videti njegov dizajn predstavljen u holandskoj prestonici - to je upozorenje za sve nas šta se može dogoditi u takozvanim civilizovanim društvima - rekao je on.

Foto: AP/Tanjug



Spomenik od 15 miliona evra finansiran je iz privatnih donacija Amsterdama i drugih opština.
 

Foto: AP/Tanjug

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija