• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.09.2021

19:07

Sklanjanje žena znači skloniti ljudska bića! Protest Avganistanki, traže da se vrati njihovo ministrastvo! /FOTO/

AP/Tanjug

Vesti

Sklanjanje žena znači skloniti ljudska bića! Protest Avganistanki, traže da se vrati njihovo ministrastvo! /FOTO/

Podeli vest

Desetine žena protestovalo je danas ispred avganistanskog ministarstva za ženska prava koje je zatvoreno nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu

Kako prenosi Rojters umesto ministarstva za ženska prava, sada se tu nalazi ministarstvo za promociju vrlina i sprečavanje poroka.

Žene koje su radile u ministarstvu pokušavaju već nekoliko nedelja da se vrate na posao, međutim, uvek dobijaju isti odgovor, da idu kući, dodaje britanska novinska agencija.

Tabla ispred ministarstva za ženska pitanja zamenjena je tablom za ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka.

- Ministarstvo za ženska pitanja mora biti ponovo aktivirano. Sklanjanje žena znači sklanjanje ljudskih bića - rekla je jedna od okupljenih žena

Foto: AP/Tanjug

Protest žena u Kabulu


Kada su talibani bili na vlasti (1996-2001), devojčicama nije bilo dozvoljeno da pohađaju škole i ženama je bilo zabranjeno da rade i da se edukuju, dodaje Rojters.

Žene su protestovale dan nakon što su se neke devojčice vratile u osnovne škole sa razredima razvrstanim po polu, ali starije devojčice su se suočile sa mučnim čekanjem bez ikakvog objašnjenja da li će i kada moći da nastave sa učenjem.

Foto: AP/Tanjug



- Ne možete potisnuti glas avganistanskih žena tako što ćete držati devojčice kod kuće i ograničavati ih, zabranjivati im da idu u školu. Današnje žene u Avganistanu nisu one od pre 26 godina - izjavila je jedna od učesnica protesta, a preneo je Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Svako vandalsko ponašanje krajnje je neprihvatljivo! Nasilje nikada ništa dobro nije donelo Srbiji!
Društvo

Svako vandalsko ponašanje krajnje je neprihvatljivo! Nasilje nikada ništa dobro nije donelo Srbiji!

U subotu oko 17.30 sati u Beogradu, uporedo sa Paradom ponosa, počela protestna šetnja koju su organizovali antivakseri, a koja se pretvorila u pravo divljaštvo nakon što su im se priključili ljudi iz pokreta Narodna Patrola, pokreta Ujedinjeni narod Srbije, Antiglobalisti Srbije, Pokret srpske sabornosti, kao i nekoliko lekara koji planiraju peticiju protiv vakcinacije i najavljenih kovid propusnica

19.09.2021

15:09

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija