• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

28.09.2021

17:29

Avganistan u problemu! Bankarski sistem pred slomom... Zapad im zavrnuo slavinu

AP/Tanjug

Vesti

Avganistan u problemu! Bankarski sistem pred slomom... Zapad im zavrnuo slavinu

Podeli vest

Bankarski sistem Avganistana blizu je sloma, upozorava izvršni direktor Islamske banke Avganistana, koja je jedan od najvećih zajmodavaca u toj zemlji

On navodi u razgovoru za Bi-Bi-Si da je finansijska industrija u Avganistanu zahvaćena "egzistencijalnom krizom" jer klijenti paniče.

- Trenutno imamo ogromno povlačenje sredstava. Obavlja se samo povlačenje novca, većina banaka ne funkcioniše i ne pruža celovite usluge - izjavio je on za britanski javni servis u telefonskoj izjavi iz Dubaija, gde je privremeno smešten zbog haosa u Kabulu.

Foto: AP/Tanjug


Ekonomija Avganistana već je bila na klimavim nogama i pre nego što su talibani preuzeli kontrolu u avgustu, i u velikoj meri je zavisna od strane pomoći.

Čak, oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje potiče od međunarodne pomoći, prema podacima Svetske banke.

 

Foto: AP/Tanjug


Ipak, nakon što su talibani preuzeli vlast, Zapad je zamrznuo međunarodna sredstva, uključujući ona koja su Avganistanu bila dostupna u Svetskoj banci i MMF.

Al-Falahi kaže da to podstiče talibane da traže druge izvore finansijske podrške.

Foto: AP/Tanjug



- Okreću se Kini i Rusiji, ali i nekim drugim zemljama...čini se da će pre ili kasnije biti uspešni u dijalogu - dodaje on.

BBC navodi da je Kina već obećala pomoć Avganistanu u vrednosti od 200 miliona kineskih juana, što iznosi 31 milion dolara, uključujući hranu i vakcine protiv korona virusa, i napominje da su talibani trenutno pod pritiskom da rešavaju ekonomske probleme zemlje.

Inflacija raste



Inflacija vrtoglavo raste, nacionalna valuta avgan tone u ponor, a među ljudima vlada beznađe jer su mnogi izgubili posao i nemaju gotovine.

Foto: AP/Tanjug

Svetski program za hranu UN upozorio je da samo pet odsto domaćinstava u Avganistanu ima dovoljno hrane za svaki dan.

Foto: AP/Tanjug



Polovina ispitanika je rekla da im je barem jednom u poslednje dve nedelje ponestalo hrane.

Foto: AP/Tanjug



Zato su pristup međunarodnim sredstvima i strana pomoći ključni za opstanak Avganistana, zaključuje BBC, primećujući da su države poput SAD-a saopštile da će, iako su voljne da razmotre saradnju sa talibanima, to zavisiti od ispunjenja nekih preduslova, među kojima je način na koji režim tretira žene i manjine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Crni

pre 2 godine

Sve ovo je plan SAD posle povalcenja. Samo neznalice poput vas mogu da pisu da je Amerika dozivela sramotunu Avganistanu i da se povukla i dozivrla poraz. Oni su se povukli namerno i svako normalan zna da posle ovakvih dogadjaja kao ovo sa bankama i slicnih dolazi naredne godine do gradjanskog rata u Avganistanu. Taj rat ce da odgovara SAD jer ce destabilizovati Kinu i Rusiju koja je blizu. Nisu amerikanci toliko glupi kao sto vi mislite.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija