• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

30.09.2021

22:54

RASPADA SE BRITANSKA IMPERIJA, KRALJICA SVRGNUTA SA VLASTI! Izgubili su još jednu teritoriju...

Vesti

RASPADA SE BRITANSKA IMPERIJA, KRALJICA SVRGNUTA SA VLASTI! Izgubili su još jednu teritoriju...

Podeli vest

Barbados je najavio transformaciju u republiku i izlazak iz vladavine britanske krune

Generalna guvernerka Barbadosa Sandra Mejson izjavila je da će britanska kraljica Elizabeta II prestati da bude šef države od 2021. godine. Od sledeće godine ostrvo će zvanično postati republika i biraće svog lidera. To će se dogoditi na 55. godišnjicu nezavisnosti Barbadosa. Mejson je pozvala građane zemlje da „napuste svoju kolonijalnu prošlost". U kontekstu pokreta Black Lives Matter, pozivu bi mogle da se odazovu i druge karipske nacije koje priznaju britansku kraljicu.

Barbados je najavio svoju nameru da smeni kraljicu Elizabetu II sa šefa države i postane republika. Ovo je izjavila generalna guvernerka zemlje Sandra Mason u svom tronskom govoru pre otvaranja zasedanja parlamenta.

- Došao je trenutak da našu kolonijalnu prošlost ostavimo iza sebe. Stanovnici Barbadosa žele šefa države Barbadosa. Ovo je krajnja izjava poverenja u to ko smo i šta možemo postići. Barbados će učiniti sledeći logičan korak ka potpunom suverenitetu i postati republika do proslave 55. godišnjice nezavisnosti - rekekla je Mejson.

VAŠINGTON SMATRA KIJEV ČLANOM NATO, ALI JE BOLJE DA ODUSTANE OD TOG OPASNOG HIRA! Američki mediji jasni, Moskva to neće trpeti!

Napomenula je i da parlamentarci na ostrvu planiraju da razmotre zakone za delimičnu dekriminalizaciju upotrebe marihuane i legalizaciju istopolnih zajednica.

Barbados će u novembru 2021. godine proslaviti 55 godina nezavisnosti. Bakingemska palata je već izjavila da je težnja zbog republičkog oblika vladavine i da je to unutrašnja stvar vlade i naroda Barbadosa. Bi-Bi-Si, pozivajući se na izvor u palati, izveštava da izjava Sandre Mejson nije iznenadila London, o ovoj temi su strane više puta raspravljale.

Barbados je stekao nezavisnost od Velike Britanije 1966. godine. To je jedno od najprosperitetnijih karipskih ostrva. Ovo nije prvi put da se u zemlji pokreće tema napuštanja monarhije. Prvi premijer Barbadosa, Erol Barou, počeo je da govori o ovome.

U svom govoru, Sandra Mejson citirala je Erola Baroua koji je rekao da Barbados ne bi trebalo da se drži svoje kolonijalne prošlosti.

- Ovo upozorenje danas je jednako važno kao i 1966. godine - rekla je ona. „Pošto je stekla nezavisnost pre više od pola veka, naša zemlja ne može sumnjati u svoju sposobnost samoupravljanja."

Godine 1998, komisija za ocenu ustavnosti preporučila je da Barbados postane republika. Prethodni premijer Frajndel Stjuart takođe se zalagao za prelazak sa monarhijskog sistema na republički oblik vladavine u vrlo bliskoj budućnosti. Verovatno će i premijerka Mia Motli uskoro pokrenuti ovu temu u svojim izjavama.

(VIDEO) KLJUČA NA GRANICI AZERBEJDŽANA I IRANA! SVET STREPI, RAT OVE DVE DRŽAVE NE MOŽE PROĆI BEZ IZRAELA, RUSIJE, ALI I... Hoće li razum prevladati?!

Međutim, vreme za objavljivanje njihove namere izabrano je s razlogom. Nije slučajno što je Sandra Mejson pozvala da se „ostavi za sobom" kolonijalnu prošlost zemlje. Njena izjava usledila je na pozadini protesta Black Lives Matter, čiji učesnici u SAD i Evropi ruše spomenike kolonijalne prošlosti.

- Opasnost i neizvesnost vremena čine nas jačanjem temelja. Jednako tako, suočeni smo s izazovom jačanja naših tradicionalnih struktura i pronalaska jače, otpornije i stabilnije arhitekture, pomoću koje možemo izgraditi modernu i izdržljivu strukturu za sadašnje i buduće generacije - rekla je Mejson.

Problem je u tome što primer Barbadosa u kontekstu pokreta BLM može postati zarazan za druge zemlje Kariba koje još priznaju kraljicu Elizabetu II: Antigvu i Barbudu, Belize, Grenadu Sent Vinsent i Grenadin, Sent Kits i Nevis, Sent Luciju i Jamajku.

Barbados neće biti prva bivša britanska kolonija na Karibima koja je postala republika. Gvajana je učinila ovaj korak 1970. godine, manje od četiri godine nakon sticanja nezavisnosti od Britanije. Trinidad i Tobago su to sledili 1976., a Dominika 1978. godine. Sve tri zemlje ostaju članice Komonvelta nacija - dobrovoljnog međudržavnog udruženja 54 suverene države, koje uključuje Veliku Britaniju i skoro sve njene bivše teritorije, kolonije i protektorate. Barbados će takođe ostati deo Komonvelta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

Izgubice oni vremenom sve kolonije.Narodu je dosta Britanaca, genocidasa koji su ih ubijali kao rasu drugog reda u ime kralja. Nadam se da ce im Kosovo doci glave i da ce ih uskoro napustiti Irska i Skotska. I njima su radili svasta i drzali ih silom u kraljevini.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija