• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

02.10.2021

08:14

BEČKI STANDARD UPOZORAVA! Novi Hladni rat počinje u Južnom kineskom moru! Peking se više ne može zaustaviti, Vašington očajnički traži nove saveznike u Aziji...

Vesti

BEČKI STANDARD UPOZORAVA! Novi Hladni rat počinje u Južnom kineskom moru! Peking se više ne može zaustaviti, Vašington očajnički traži nove saveznike u Aziji...

Podeli vest

Sučeljavanje Kine i SAD u Južnom kineskom moru preti da preraste u novi Hladni rat, piše bečki Standard

Povlačenje američke vojske iz Avganistana, potpisivanje pakta AUKUS, sve to jasno pokazuje da se SAD okreću prema Aziji, ali ti koraci još nisu uticali na planove Pekinga, piše autorka Standarda Ana Zavertal, inače stručnjak sa Instituta za Evropu i Aziju Univerziteta Hajdelberg u Nemačkoj.

„Još u junu predsednik SAD Džo Bajden i predsedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavili su formiranje Saveta za trgovinu i tehnologije. Tada su odnosi Brisela i Vašingtona bili dobri, ali su potom SAD, Australija i Velika Britanija zaključile pakt AUKUS i sve se okrenulo naglavačke“, piše Zavertalova.

Kao rezultat tog dogovora propao je dogovor Australije i Francuske o kupovini podmornica, vredan više milijardi evra. To nije iznerviralo samo Pariz, već i Brisel, kontroverzni pakt izazvao je zabrinutost i u Rusiji, koja je zahtevala dodatne informacije, piše Standard.

Kako dodaje autorka, u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju naveli su da će kontrola nad atomskim podmornicama, koje Australija treba da dobije od SAD, biti veoma kompleksna, jer Australija nije nuklearna sila. Kina je već nazvala pakt „prikrivenom pretnjom miru u regionu“.

„Ipak, za SAD je AUKUS veoma važan. Kina se odavno naoružava u rejonu Indijskog i Tihog okeana, dok Amerika za tim zaostaje. Vašington je zabrinut zbog interesa Pekinga u Južnom kineskom moru, gde se sprema novi Hladni rat, kao i zbog tajvanskog pitanja“, piše autorka Standarda i dodaje da Kina smatra ostrvo svojom provincijom i da su samo u 2020. godini kineski borbeni avioni 380 puta ušli u vazdušni prostor Tajvana.

AUKUS samo jedna od mere obuzdavanja Kine

„Stručnjaci strahuju da Kina planira invaziju u narednim godinama. Istovremeno, AUKUS nije mnogo uticao na namere Pekinga. Stručnjaci su ubeđeni da se Kina u tome može zadržati samo ako shvati da će invaziju pratiti oštra reakcija, prekid diplomatskih i ekonomskih odnosa, a ne nekoliko rezolucija UN“, piše bečki list.

Foto: Tanjug/AP

Dogovor Džonsona i Bajdena pokrenuo lavinu

AUKUS je samo prvi od mnogih američkih poteza kojim žele da zadrže Kinu, navodi Standard.

„To pokazuje da su zemlje potpisnice spremne da plate ekonomsku cenu kako bi zaštitile svoje vrednosti i strateške interese. Pri tome, zemlje južne Azije nalaze se u veoma složenom položaju. Zbog kopnenih i morskih granica sa Kinom, primorani su da se slažu sa ambicioznom svetskom silom i ne mogu je izazivati. S tim u vezi, američke diplomate naglašavaju da AUKUS ni na koji način ne dovodi u pitanje postojanje Asocijacije država jugoistočne Azije“, podvlači autorka Standarda.

Bečki list navodi da ipak SAD jasno stavljaju do znanja da je njihov „zaokret prema Aziji“ ozbiljna inicijativa.

„Bajden je to pokazao povlačenjem trupa iz Avganistana. Nije isključeno da će Amerikanci početi da sklapaju saveze sa „netradicionalnim partnerima“ u regionu, odnosno Vijetnamom i Singapurom. Veliko pitanje je sledeće: „Hoće li Bajden proširiti saradnju sa zemljama koje nisu potpisale zajednički odbrambeni pakt sa SAD?“. U svakom slučaju, Evropa je prestala da bude „centar moći“ i sada budućnost pripada Aziji, naglašavaju stručnjaci“, zaključuje bečki Standard.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"Ambasador se sutra vraća u Vašington sa jasnim mandatom"
Planeta

"Ambasador se sutra vraća u Vašington sa jasnim mandatom"

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je na konferenciji za novinare u Parizu prvi put govorio o sporazumu AUKUS koji su objavile SAD, Australija i Britanija, i koji je izazvao potrese u odnosima sa tradicionalnim saveznicima, potvrdivši vraćanje najvišeg diplomatskog predstavnika u Ameriku

28.09.2021

13:39

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija