• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

12.10.2021

10:51

PONOVO ŠAMAR RUSIJE JAPANU "Mi smo pobedili u Drugom svetskom ratu"

Vesti

PONOVO ŠAMAR RUSIJE JAPANU "Mi smo pobedili u Drugom svetskom ratu"

Podeli vest

- Mirovni sporazum između Rusije i Japana moguć je samo na osnovu realne situacije, zasnovane na rezultatima Drugog svetskog rata – suverenitet nad Kurilskim ostrvima pripada Rusiji - izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov komentarišući izjavu novog japanskog premijera Fumija Kišide u parlamentu o tome da suverenitet Tokija odnosi i na Južne Kurila

Kako je Kosačov rekao za Sputnjik, ovo nije najuspešniji početak za novog premijera, ako on zaista teži postizanju bilo kakvih sporazuma sa Rusijom pa i mirovnog sporazuma.
- Sudeći po svemu, izjava je upućena više domaćoj javnosti, s ciljem da se pokaže odlučnost i nepopustljivost - rekao je Kosačov.

Foto: Public

Izjavu japanskog premijera komentarisao je za Sputnjik i zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije, senator Vladimir Džabarov, koji naglašava da teritorija Rusije nije deljiva i da granice Ruske Federacije nisu predmet razmatranja.

- Ovaj indikativan nastup u parlamentu služi kako bi se smirila japanska javnost i političke partije - smatra Džabarov.

Senator je naveo da će se svaki napad na teritoriju Rusije smatrati agresijom.
Džabarov je izrazio žaljenje, jer takve izjave japanske strane ne doprinose poboljšanju odnosa. On smatra i da će novom premijeru biti teško da objasni Moskvi svoju poziciju - na osnovu čega govori o suverenitetu nad Kurilskim ostrvima.
Govoreći o potpisivanju mirovnog sporazuma među državama, koje Japanci povezuju sa pitanjem pripadnosti Kurilskih ostrva, Džabarov je rekao:

- Živeli smo 75 godina bez mirovnog sporazuma i još ćemo živeti.

 

Čekamo vas na Kurilskim ostrvima kao turiste

 

 

Gradonačelnik Kurilskog rejona Iturup Vadim Rokotov je ovim povodom rekao da na Kurilskim ostrvima čekaju Japance kao turiste ili kako bi započeli neki biznis.

Foto: YoutubePrintscreen/PONANT Cruises


- Često se čuju izjave ovog tipa i mi smo na njih navikli. Sa dolaskom svakog novog lidera Japana čuje se i poziv za rešavanje teritorijalnog pitanja. Želim da podsetim da su nedavno unete izmene u naš Ustav, u kojima se govori o sprečavanju da se ta teritorija otuđi. Stanovnici Kurila su jednoglasno glasali za ove izmene - rekao je Rokotov za Sputnjik.

 

Spor oko ostrva traje više od 150 godina

 


Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomai i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije pomenuta.

Foto: wikipedia

 

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.
Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. tadašnji japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija