• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.10.2021

12:18

POLJSKI PREMIJER OPTUŽIO EU ZA UCENU Kažemo "ne" evropskom centralizmu!

Vesti

POLJSKI PREMIJER OPTUŽIO EU ZA UCENU Kažemo "ne" evropskom centralizmu!

Podeli vest

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki optužio je danas EU za ucenjivanje i "prekoračenje svojih nadležnosti" u žučnoj raspravi sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Evropskom parlamentu

Sukob u Evropskom parlamentu usledio je nakon odluke Vrhovnog suda Poljske da odbaci ključne delove zakona EU, podseća BBC.

Fon der Lajen je poručila da će preduzeti akcije kako bi sprečila da Poljska ugrozi vrednosti EU, na šta je odmah reagovao Moravjecki izjavom da "ucena ne sme biti jedna od metoda politike".

- Poljska odbacuje centralizam Evropske unije. Nadležnosti EU imaju jasne granice, i ne smemo ćutati kada se te granice probiju. Dakle, govorimo o evropskom univerzalizmu, ali kažemo ne evropskom centralizmu - poručio je Moravjecki u Evropskom parlamentu u Strazburu, a prenosi agencija Rojters.

Foto: Printscreen You Tube


Veliki broj članova Evropskog parlamenta osudio je reči poljskog lidera nakon što je završio svoj govor, dok su se neki ministri EU, koji su se okupili na sastanku u Luksemburgu, pridružili horu kritika.

- Evropa neće preživeti kraj vladavine prava. Evropa će umreti od takvog razvoja scenarija. Evropa je izgrađena na demokratiji, slobodi, poštovanju i vladavini prava - izjavio je luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn.

Prethodno je Fon der Lajen izjavila da nedavna presuda poljskog ustavnog suda kojom se osporava prvenstvo zakona EU, predstavlja pretnju po temeljne vrednosti evropskog bloka i "direktan izazov po jedinstvo EU".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija