• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

21.10.2021

21:55

Zašto ljude boli  glava kada gledaju u visoke zgrade?! Naučnici sigurni da imaju odgovor!

Vesti

Zašto ljude boli glava kada gledaju u visoke zgrade?! Naučnici sigurni da imaju odgovor!

Podeli vest

Budući da su glavobolje obično povezane s prekomernom potrošnjom kiseonika, to može objasniti zašto nam neki prizori izazivaju glavobolje

Istraživanje koje je sproveo profesor psihologije Arnold Vilkinsa sa Univerziteta Eseks otkrilo je da gledanje urbanih krajolika može prouzrokovati glavobolju.

Ljudski mozak je evoluirao kako bi mogao da delotvorno obradi prizore iz sveta prirode, međutim, urbana džungla predstavlja veći izazov za mozak, zbog ponavljajućih prizora kojima smo svakodnevno okruženi.


U prirodi, komponente s niskom prostornom frekvencijom poput velikih linija imaju visoki kontrast dok komponente s visokom frekvencijom poput malih linija imaju niski kontrast. Ovu jednostavnu vezu između prostornih frekvencija možemo nazvati zakonom prirode.


Prizori koje pruža priroda sadrže linije koje se međusobno poništavaju, tako da se, kad se saberu, ne pojavljuju u celokupnom prizoru koji čoveku može da predstavlja neprijatnost prilikom gledanja.

Foto: printscreen

 


Budući da ponavljajući obrasci urbane arhitekture krše vladavinu prirode, ljudskom mozgu je teže da ih obradi. Neki uzorci, poput linija na prostirkama, tepisima i gazištima stepenica mogu pokrenuti glavobolju, pa čak i epileptične napade, prenosi Jutarnji list.


- Analizirali smo slike više stambenih zgrada i otkrili da se u poslednjih 100 godina dizajn zgrada sve više udaljavao od vladavine prirode; iz deceniju u deceniju pojavljuje se sve više linija, pa zgrade postaju sve manje prijatne za gledanje - objasnio je profesor psihologije Arnold Vilkins.

Istraživanje je otkrilo da pravilo prirode ne samo da predviđa stepene neprijatnosti već takođe predviđa koliko kiseonika koristi mozak. Odnosno, naš mozak koristi više kiseonika kada gledamo scene koje odstupaju od "pravila".


To objašnjava i zbog čega neke osobe koje pate od migrena ne mogu da funkcionišu u nekim modernim kancelarijama, jer pojedini uzorci izazivaju glavobolju svaki put kada uđu u zgradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija