• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

22.10.2021

20:09

PETAR PAN, TAJNA OPERACIJA CIA I KATOLIČKE CRKVE koja je izazvla buru u Hladnom ratu! Ovako su roditelji zbog jedne laži poslali više od 14.000 dece u Ameriku!

Informer/Fotomontaža/Pixabay

Vesti

PETAR PAN, TAJNA OPERACIJA CIA I KATOLIČKE CRKVE koja je izazvla buru u Hladnom ratu! Ovako su roditelji zbog jedne laži poslali više od 14.000 dece u Ameriku!

Podeli vest

"Petar Pan" bila je tajna akcija koja je Jedna od najvećih akcija koja je izazvala u Hladnom ratu toliko haosa, a koju su zajedno pune tri godine od 1960. do 1962. izvodile CIA i Katolička crkva

CIA i katolički sveštenici decembra 1960. godine počeli su među kubanskom emeigracijom, koja se tek uspostavljala u Majamiju da širi glasine da kubanska vlada planira da Kubancima oduzima njihovu decu i da ih šalje na ideološko prevaspitavanje u Sovjetski Savez.

Čak se pojavio i tekst navodnog zakona, sa kojim država Kuba preuzima brigu nad svom decom koja su rođena na Kubi.

Foto: Reauters

Kako u višoj, tako i srednjoj klasi počela je naprasno da se širi panika , iseljenici počinju da pismima i telefonom obaveštavaju svoje rođake, koji su ostali na ostrvu, šta se sprema i slali im navodni nacrt zakona.

Mnogi roditelji u strahu da je to zaista istina odlučili su da pošalju svoju decu u Ameriku, gde su trebale da ih prihvate kubanske porodice.

Obećanja nisu ispunjena

 

U potpuno usklađenoj akciji kancelarija za doseljenike detljano je spremila papire za usvajanje te dece. Ukupno na taj način u Americi pristiglo je 14.000 dece starosti od šest do šesnaest godina, dokle se oktobra 1962. godine zbog kubanske krize nisu prekinuo kanal slanja dece u Ameriku.

Nažalost, ta deca nisu završila kao što je bilo obećano u porodicama kubanskih doseljenika, koji su pobegli pred Kastrom, nego je najveći broj njih završio po sirotištima katoličke crkve i siromašnim meksičkim porodicama, koji su tu decu prihvatili samo zbog novca.

Surova realnost jeste bila da većina od te kubanske dece nisu nikad aviše videli svoje prave roditelje.

To je bio trenutka kada je Amerika bila neobično velikodušna za nove doseljenike sa Kube, za koje nisu važile nikakve kvote, vize i koji su po dolasku na tlo Sjedinjenih Američkih Država dobijali status legalnih doseljenika.

Foto: Reuters

Fidel Kastro

 

Tu praksu kasnije su pod vladavinom predsednika Lindona Džonsona naveli kao "Cuban Adjustment Act".

Ovkva praska nastavljena je i unarednim decenijama skoro sve do smrti kubanskog lidera Fidela Kastra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija