• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.10.2021

18:01

VELIKA VEĆINA JE BILA ZA, ALI JE ZBOG OVOG NASTAO TOTALNI KOLAPS U EU! Ovako je propala ideja o prestanku pomeranja sata u Evropskoj Uniji!

Vesti

VELIKA VEĆINA JE BILA ZA, ALI JE ZBOG OVOG NASTAO TOTALNI KOLAPS U EU! Ovako je propala ideja o prestanku pomeranja sata u Evropskoj Uniji!

Podeli vest

U noći između subote i nedelje, prestaje letnje računanje vremena, što znači da se vreme u tri sata vraća na dva sata. Mnogima smeta pomeranje sata, a Evropska komisija i Evropski parlament su predložili da se od pomeranja odustane, ali izgleda da od te odluke trenutno nema ništa

EK je 2018. godine preporučila da ukidanje pomeranja kazaljki na satu, međutim, zbog nedostatka jedinstva među državama članicama i "važnijih prioriteta" od toga se odustalo, bar za sada, piše Jutarnji list.

- Ponoviću ono što sam rekao pre šest meseci, a tada sam rekao isto kao šest meseci pre toga, a to je da je Evropska komisija predložila 2018. ukidanje sezonskog menjanja računanja vremena. Taj predlog je bio zasnovan na stavovima građana, analizama, stručnim studijama, pregovorima sa Evropskim parlamentom i javnim konsultacijama. Lopta je sada u rukama država članica koje treba da usaglase zajednički stav - nedavno je izjavio portparol EK Stefan De Kersmeker.

Bivši predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je bio taj koji je želeo da stane na kraj praksi da se dva puta godišnje pomera sat. Za sada, nijedna država članica nije obavestila Evropsku komisiju da namerava da sprovede Junkerovu ideju.

U međuvremenu, u Evropskoj Uniji sprovedena je anketa koja je pokazala da velika većina građana želi da se prekine sa pomeranjem sata ali u EU nisu mogli da se dogovore koje vreme onda treba zadržati - zimsko ili letnje.

Foto: Pixabay

Svaka država ponaosob imala je svoje želje, zbog čega je Evropska komisija prepustila članicama da same odluke koje će vreme zadržati.

To je izazvalo još veći haos jer se ispostavilo da neke zemlje žele drugačije vreme od svojih komšija pa bi putovanje iz jedne u drugu značilo prelazak iz jedne vremenske zone u drugu.

Inače u EU postoje tri vremenske zone, ako se ne računaju teritorije država-članica van Evrope. Najveća je takozvana srednjoevropska koja se prostire od Poljske do Španije.

Foto: pexels.com

 

Ako bi se prihvatilo trajno letnje računanje vremena, na zapadu i severozapadu kontinenta bi se zimi razdanilo tek kasno pre podne, što njima ne odgovara.

Uprkos svemu, iz Komisije poručuju da se od ideje nije odustalo, ali da je sve odloženo za "neki rok u budućnosti".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 2 godine

Ti ludaci su uveli promenu vremena i sada bi to da ukinu. Da su imali mozga do ovoga nikada ne bi došlo da pomeramo sat gore-dole. Oni su doneli i odluku da krastavci moraju da budu pravi da bi ih lakše pakovali u tegle pa ukinuše tu odluku. Setite se samo toga narode Srpski zar su vam vrane mozak popile i mi sa tim ludacima treba da budemo u društvu. Ne mogu da verujem!?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija