• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

02.11.2021

09:49

REŠENA MISTERIJA?! Amerikanci otkrili sa čime se sudarila njihova nuklearna podmornica u Južnom kineskom moru!

Vesti

REŠENA MISTERIJA?! Amerikanci otkrili sa čime se sudarila njihova nuklearna podmornica u Južnom kineskom moru!

Podeli vest

USNI njuz, sajt Američkog mornaričkog instituta, pozivajući se na izjavu portparola Sedme flote Hajlija Simsa, objavio je kako je istragom utvrđeno da se podmornica sudarila sa „podmorskom planinom“

Rezultati istrage predati su viceadmiralu Karlu Tomasu, komandantu Sedme flote američke mornarice, koji će „odrediti dalje akcije, uključujući i one u vezi sa odgovornošću“. Na podmornici je oštećen prednji deo, uključujući i rezervoare za balast, pa je morala nedelju dana da putuje površinom do Guama na osnovnu popravku, kako bi mogla da bude transportovana na dalje radove.

Još nije poznato kada će podmornica napustiti Guam, kako bi na njoj bili izvedene opsežnije popravke.

Geopolitičke dimenzije incidenta

Incident je dobio i geopolitičke dimenzije, budući da se odigrao u Južnom kineskom moru, te je kinesko ministarstvo spoljnih poslova tražilo da Vašington objavi njegove detalje.

Nedavno je Peking zatražio „više od nejasnog saopštenja“, dodajući da „takav neodgovoran pristup i zataškavanje incidenta u Južnom kineskom moru primorava zemlje tog regiona i međunarodnu zajednicu da se zapitaju o istinitosti incidenta“.

Portparol kineskog ministarstva Džao Liđijen rekao je da SAD treba da objasne zašto je nuklearna podmornica poslata u to područje i da daju detalje u šta je udarila.

Incident u Južnom kineskom moru prvi je podvodni sudar u kom učestvuje američka podmornica od 2005. godine, kada je nuklearna podmornica „San Francisko“ udarila u podmorsku planinu nedaleko od Guama, pri čemu je jedan mornar poginuo, a većina od 136 drugih članova posade je povređena.

Drugi incidenti

Druga plovila američke mornarice takođe su doživela niz incidenata u Azijsko-pacifičkom regionu, pa su se tako avgusta 2017. sudarili razarač „Džon Mekejn“ i tanker nedaleko od Singapura, kada je poginulo 10 američkih mornara. Dva meseca ranije, razarač „Ficdžerald“, dok je bio na tajnom zadatku nedaleko od Japana, udario je u brod koji je prevozio kontejnere, kada je poginulo sedam članova posade.

Iste godine, krstarica „Antietam“ nasukala se u Japanu i izazvala ekološki incident zbog izlivanja nafte u Tokijskom zalivu, dok se takođe krstarica „Lejk Šemplen“ sudarila sa južnokorejskim ribarskim brodom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija