• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

02.11.2021

13:57

ZBOG SREBRENICE OTKAZANA DODELA ORDENA GIDEONU GRAJFU! Digli se lobisti "srebreničkog genocida", Švarc Šiling poslao pismo Štajnmajeru!

Printskrin Youtube

Vesti

ZBOG SREBRENICE OTKAZANA DODELA ORDENA GIDEONU GRAJFU! Digli se lobisti "srebreničkog genocida", Švarc Šiling poslao pismo Štajnmajeru!

Podeli vest

Dodela odlikovanja predsednika Frank-Valtera Štajnmajera izraelskom akademiku Gideonu Grajfu dovedena je u pitanje, nakon što je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling u pismu saveznom šefu nemačke države naveo da je "ogorčen" takvom njegovom odlukom

Izraelski istoričar Gideon Grajf je bio ne čelu višečlane Nezavisne međunarodne komisije, koju je formirala Republika Srpska, a koja je nakon istraživanja zaključila da se u regionu Srebrenice tokom sukoba od 1992. do 1995. nije dogodio genocid.

Nerma Bučan, šefica kabineta Švarc Šilinga potvrdila je da je otkazana najavljena dodela ordena istoričaru Grajfu, koja je bila najavljena za 10. novembar u Tel Avivu. Bučan je za sarajevsku N1 tv. potvrdila da je Švarc-Šiling pismo nemačkom predsedniku poslao juče, kao i da su već dobili odgovor da će ceremoniju u Tel Avivu otkazati i da će odluka o dodeli odlikovanja biti detaljno razmotrena.

Predsednik Štajnmajer, tvrdi ona, nije bio upoznat sa detaljima i da je predlog za davanje odlikovanja Grajfu stigao u predsednički kabinet u junu mesecu.

"Oni misle da je to pre nego što je izašao nalaz komsije, i da će oni s obzirom na nove okolnosti, ne samo otkazati datum, nego da se taj predlog za davanje medalje vrati predlagaču i da se traže dodatni podaci, i zamolio je i nas da pošaljemo sve podatke koje imamo o gospodinu Gideonu i njegovim aktivnostima ovde u Bosni, da bi oni imali bolji uvid, pa će doneti odluku hoće li mu uopšte dati tu medalju", navela je Bučan.

Kancelarija nemačkog predsednika Štajnmajera potvrdila je krajem prošlog meseca da će Grajfu početkom novembra biti uručen orden za posebne zasluge.

 

Foto: Tanjug

Frank Valter Štajnmajer če preispitati odluku...

“Savezni predsednik je imenovao Grajfa kao dobitnika ordena Krst za posebne zasluge Savezbe Republike Nemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu”, navedeno je u odgovoru koji je iz kabinet nemačkog predsednika dobila Aldžazira Balkans.

Ističe se da je Gideon Grajf “jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu”.

“Gospodin Grajf, koji je potomak nemačkih Jevreja koji su preživeli progon u vreme Nacionalsocijalizma, ovekovečio je doprinose nemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi "Die Jecke"”, istakli su iz kancelarije nemačkog predsednika i dodali da je on u svom istraživanju, koje se fokusira na istoriju logora za istrebljenje Aušvic-Birkenau, dao vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu.

Na ovu najavu reagovao je i direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade Emir Ramić, koji je u pismu nemačkom predsedniku pitao "zašto nagrađuje negatora genocida u Srebrenici".

Ramić je taj potez Štajnmera nazvao "duboko necivilizacijskim, dehumanizujućim, neljudskim, opsanim za mir i stabilnost u svetu i poguban za međunarodno pravo i pravdu". Ramić je za Grajfa rekao da je "negator genocida u Srebrenici", zato što je predvodio Nezavisnu međunarodnu komisiju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fedja

pre 2 godine

Eto tako to radi demokratska Evropa, Nemacka i sav ostali (ne)civilizacijski svet.Sramota. I neka prestanu da nas uce demokratiji . Danas si ugledni i priznati strucnjak, a sutra zbog dokazane istine, drugacijeg stava i pogleda - nisi . Postoji samo interes i to je to.

laki

pre 2 godine

E pa Ramicu u Srebrenici nije bilo genocida i ti tu nista nemozes.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija