• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

03.11.2021

08:45

"Pripremite zalihe za zimu, moguće su vanredne situacije!"

Pixabay

Vesti

"Pripremite zalihe za zimu, moguće su vanredne situacije!"

Podeli vest

Vlada je zato poručila lokalnim vlastima da pripreme zalihe povrća koje može duže da stoji

Kineske vlasti preporučile su porodicama u toj državi da pripreme zalihe dnevnih potrepština pred zimu u slučaju vanrednih situacija. Ministarstvo trgovine poručilo je lokalnim vlastima da se pobrinu za održavanje sigurne dostupnosti zaliha i stabilnih cena i da na vreme dojave bilo kakve probleme u nabavkama.

Do preporuke je došlo nakon ekstremnih kiša u pokrajini Šandong u oktobru ove godine, usled kojih je poplavljena većina useva povrća u toj pokrajini, inače najvećem proizvođaču povrća u Kini. Potencijalnu nestašicu povrća dodatno bi mogla da pogorša pandemija koronavirusa, jer vlasti strahuju da će, nakon novih talasa zaraze u pojedinim pokrajinama, možda biti potrebno ponovno uvesti zatvaranja i ograničenja prevoza, što bi moglo da ugrozi lanac nabavke.

Pojedini korisnici kineskih društvenih mreža zabrinuto su se zapitali da li je pozadina preporuke možda reakcija i na rastuće napetosti s Tajvanom, u sklopu kojih Kina sve češće šalje vojne avione do granica tajvanske zone protivvazdušne odbrane, ali te teorije su ubrzo sasekle partijske dnevne novine, koje su pozvale građane da ne "preteruju s prebujnom maštom" i da je cilj partijske direktive da se pobrinu da pandemijska zatvaranja ne zateknu građane nespremnima.

Foto: Pixabay

Kineske vlasti na vreme upozorile građane na moguće nestašice hrane

Kineske vlasti pred svaku kinesku novu godinu - koja će se obeležiti u februaru sledeće godine - obično pobrinu da građani imaju dostupno dovoljno svežeg povrća i svinjetine, ali ove godine mogli da imaju probleme.

Nakon poplava u Šandongu, cene svežih krastavaca, spanaća i karfiola već su se udvostručile od početka oktobra do danas. Spanać je u pojedinim pokrajinama već skuplji od svinjetine, a ekonomski stručnjaci predviđaju usporavanje rasta cena, ali ne i njihov pad.

Vlada je zato poručila lokalnim vlastima da pripreme zalihe povrća koje može duže da stoji. U planu je i postepeno otpuštanje zaliha povrća, kako bi se cene održale relativno stabilnim, a poljoprivrednicima je naloženo da krenu u što brže ponovno sađenje povrća, pogotovo onog koje brzo raste.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija