• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

03.11.2021

21:58

BRITANIJA NA KOLENIMA, OSTALA JE I BEZ MESA - IMA LI IZLAZA IZ LAVIRINTA KOJEG SU SAMI SEBI NAPRAVILI?! Posle nestašice goriva nova kriza na ostrvu!

Vesti

BRITANIJA NA KOLENIMA, OSTALA JE I BEZ MESA - IMA LI IZLAZA IZ LAVIRINTA KOJEG SU SAMI SEBI NAPRAVILI?! Posle nestašice goriva nova kriza na ostrvu!

Podeli vest

Posle goriva, koje zbog manjka vozača nije imao ko da preveze do pumpi, sada su u problemu proizvođači i prodavci mesa, ali i kupci, jer toj zemlji nedostaje više od 10.000 obučenih mesara, pa se trupovi zaklanih svinja i goveda šalju na obradu u Irsku i Holandiju

Farmeri u Britaniji su suočeni sa velikim problemima, jer više ne mogu da hrane životinje koje su odavno trebale da završe u klanici, kaže Zoi Dejvis, šefica Nacionalne asocijacije za uzgoj svinja u Velikoj Britaniji, prenosi Gardijan.

- U predvorju smo pakla. Pojedine klanice odložile su prijem svinja do sredine decembra, a sada nisu sigurne ni da će to biti do Božića - kaže ona.

Prerađivači mesa u Britaniji ne mogu da nađu dovoljno kvalifikovanih mesara, pa meso namenjeno britanskom tržištu prvo šalju u zemlje EU na obradu, da bi se ono potom vraćalo u britanske prodavnice. Prerađivači junetine šalju je u Irsku na obradu i pakovanje, kaže Nik Alen, prvi čovek Asocijacije za preradu mesa u Britaniji. Klanice koji se bave svinjskim mesom šalju ga takođe na obradu u Holandiju.

HRVATSKA U STRAHU, POSLE NOVE GODINE STIŽE NOVI TALAS KORONE - BIĆE 10.000 MRTVIH! Lekari upozorili da se zdravstveni sistem raspada!

Problemi su nastali zbog Bregzita, baš kao i u slučaju vozača kamiona, jer radnici iz drugih zemalja EU koji su obavljali te poslove, sada moraju da imaju vizu.

Iako je britanska vlada u mere kojima se predviđaju olakšice za njihovo dobijanje unela i mesare, to slabo pomaže. Sezonske vize na šest meseci dobiće oko 800 mesara, a nedostaje ih između 10.000 i 12.000. Ni oni koji su dobili sezonske vize neće stiće pre sredine novembra, kaže Alen i dodaje da je za obuku kvalifikovanog mesara potrebno oko 18 meseci.

Zbog smanjenog kapaciteta u klanicama i fabrikama za preradu mesa, farmeri su do sada ubili oko 10.000 zdravih svinja koje više ne mogu da hrane i za koje više nemaju prostora kako im ne bi ugrozile proizvodnju, ali i koje zbog prekomerne težine više ne mogu u klanicu, pokazuju podaci Nacionalne asocijacije za uzgoj svinja.

(VIDEO) IRANSKA VOJSKA SPREČILA SPECIJALACE SAD DA ZAPLENE IRANSKI TANKER U OMANSKOM MORU! Svet nikad bliže katastrofi?!

Problema će imati i trgovine koje prodaju meso. Pošto ono ide na obradu u zemlje EU, više neće moći da bude tretirano kao domaće, već kao uvozno. Dodatni troškovi po kamionu mesa biće oko 1.500 funti, uključujući troškove transporta i carine. Ukoliko problem ne bude rešen do jula 2022, do kada je odložen Bregzit propis o kontroli mesa iz EU, britansko meso će morati da prođe i tu proceduru kako bi stiglo u britanske prodavnice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gegege

pre 2 godine

svi bi da budu jutjuberi i tiktokeri, nece niko mesar, cistac, vozac...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija