• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

09.11.2021

08:46

SAZREVA SUKOB VELIKIH RAZMERA!

Pixabay

Vesti

SAZREVA SUKOB VELIKIH RAZMERA!

Podeli vest

Konflikt na granici Belorusije i Poljske može se pretvoriti u ozbiljan sukob. Poljska vojska ima šest sati da podigne borbenu gotovost, sve zbog grupe, izbeglica istina, mnogobrojne, koja je došla iz Iraka u nadi da će pronaći bolji život u Nemačkoj, navodi televizija „Zvezda“

Nakon što su nabavili zimske kape – jer je u rodnom Bagdadu plus 30, a na beloruskom prelazu Bruzgi će sutra uveče biti minus dva – ljudi sa decom na leđima blokirali su put i podigli šatore u lokalnoj šumi.

Beloruske vlasti ih ne ometaju. Kažu, da žene i deca ne predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbednost zemlje, a u Poljskoj samo što ne optužuju Minsk da priprema provokacije. Predsednik Anžej Duda sazvao je vanredni sastanak, a susret sa poljskim ministrom odbrane imao je i premijer Meteuš Moravecki.

Situacija na granici je veoma napeta – izbeglice pokušavaju da preseku ogradu, dok je poljska pogranična služba pucala u vazduh i bacila suzavac.

Belorusiju i Poljsku povezuje zajednička granica dužine više od 400 kilometara. Na polovini granice su već počeli da grade zid, visine 2,5 metra. Pritom, za njegovu izgradnju, navodno, u Briselu nisu dali ni cent. Tokom prethodne migrantske krize, kada su u Evropu došle izbeglice iz Sirije, Varšava je pružila najveći otpor da im pruži azil.

U međuvremenu, NATO je već požurio da optuži Minsk da koristi migrante u hibridnom ratu. Očiglednu su zaboravili da je svojevremeno Turska pretila nacionalnoj bezbednosti EU.
Još jednu sličnost je primetila i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Sada bi poljski političari, koji kunu Lukašenka i optužuju Minsk za problem sa migrantima iz Iraka, trebalo da se sete da je Varšava aktivno učestvovala u devastiranju Iraka. Više od 2.000 poljskih vojnika tada je upalo u tu zemlju sa ciljem da ‘uspostave demokratiju’. Zašto onda ne prihvatiti danas barem isti broj ‘zahvalnih Iračana’ čiji preci nisu maštali o takvom životu, dok su živeli u sopstvenoj zemlji, pre nego što su upali besramni demokratizatori?“, napisala je Zaharova na Telegram kanalu.

Pored Poljske, i MIP Litvanije je saopštio da šalje vojsku na granici sa Belorusijom. i poziva da se uvede vanredno stanje. Istovremeno, izbeglicama iz Iraka, očigledno, predstoje teška vremena – nakon hladnog prijema Zapada nastupa i hladna zima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirko

pre 2 godine

Ko s'djavolom tikvu sadi... Zao mi je Poljaka, sa jedne strane EU ih ponizava i ne da im ono sto su Danci dobili, nezavisno sudstvo, a sa druge strane ne mogu da nadju snage da sagledaju da njihova interesna zona nije zapad nego istok. Isto tako zasto bi Belorusija placala ceh hegemonistickih ambicija zapada? Mislim sasvim je realno da ih posalje onima koji su ih i pozvali na prvom mestu.

Pera

pre 2 godine

Pokusaj da se otme Srbiji Kosovo i Metohija zarad mira muslimana u evropi .. eheh .. nece da moze ..

Pera

pre 2 godine

Zasto sukob? Poljska mora da postuje odluke evropske unije ali i medjunarodno pravo!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija