• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune

11.11.2021

07:00

(VIDEO) PEKING ŠOKIRAO SVET, DETONIRALI TAJNO ORUŽJE I  SA LICA ZEMLJE ZBRISALI LUKU I SVE ŠTO SE... Prave i treći nosač aviona...

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) PEKING ŠOKIRAO SVET, DETONIRALI TAJNO ORUŽJE I SA LICA ZEMLJE ZBRISALI LUKU I SVE ŠTO SE... Prave i treći nosač aviona...

Podeli vest

Kako se saznaje, specijalisti Narodne oslobodilačke armije Kine izveli su jedinstven test - detonirali su snažno nenuklearno punjenje pod vodom kako bi simulirali uništenje luke.

Kinezi očigledno rade na razvoju jedinstvenog oružja koje će pomoći u uništavanju nosača aviona i američkih pomorskih baza.

Čudotvorno oružje

Ovaj test sproveden je u okviru razvoja oružja koje će pomoći u uništavanju neprijateljskih pomorskih baza i nosača aviona. Napominje se da je pre ove podvodne eksplozije postavljeno oko 1.000 senzora koji su izvršili sva moguća merenja za naučno modelovanje narednih podvodnih eksplozija.

Kinezi tvrde da su u jednoj podvodnoj eksploziji uspeli da „sa lica zemlje izbrišu" svu obalsku infrastrukturu luke u kojoj je izvršeno testiranje. Međutim, o kakvoj luci je reč - kineski izvori ne otkrivaju.

Kina je postala prva zemlja koja je izvršila testove za uništavanje obalske infrastrukture luka podvodnom eksplozijom. Kinezi kažu da je takav razvoj događaja direktno usmeren na odvraćanje Sjedinjenih Država tokom predstojećeg rata na moru.

Iz svega ovoga možemo pretpostaviti da Kina razvija svoje najnovije „čudotvorno oružje" u slučaju „velikog rata" protiv Sjedinjenih Država zbog tajvana.

Kina, konceptualno i tehnološki, u ovom slučaju pokušava da kopira ruski sistem „Status-6", poznat i kao „Posejdon" - bespilotni „supertorpedo" sa nuklearnim motorom, koji je takođe dizajniran da porazi mornaričke baze i neprijateljske brodove. Kremlj takođe usmerava takav „super-torpedo" protiv Sjedinjenih Država.

Posejdon je nuklearna bojeva glava

Ovo mišljenje postalo je sve rasprostranjenije poslednjih godina. Ipak, to ne bi trebalo shvatati bukvalno. Prema navodima iz Rusije, Posejdon je torpedo sposoban da nosi „nuklearnu bojevu glavu od više megatona".

Slično mišljenje je prošle godine izneo zvaničnik Pentagona. Kristofer Ford, pomoćnik državnog sekretara, rekao je da bi Posejdon izazvao cunami tako što bi se razneo blizu obale. U strahu da će slobodno preći okeane, američki političar je izrazio zabrinutost za bezbednost američke obale. Tako je torpedo „sudnjeg dana" opisao kao stvarnu pretnju Sjedinjenim Državama.

(VIDEO) TUKLI SE NASRED ULICE MAČETAMA, AUTOMOBIL POKOSIO MUŠKARCA! Brutalnost učesnika šokirala čak i policiju - ŠTA JE OVIM LJUDIMA U GLAVI?!

Ako je ova informacija tačna, važno je da podsetimo da Rusija gradi četiri podmornice, koji mogu da nose ukupno 12 torpeda sa nuklearnim „višemegatonskim" bojevim glavama.

Ruski vojni analitičar Dmitrij Litovkin tvrdi da Posejdon ima još jednu vitalnu funkciju - da „spava". Prema njegovim rečima, nuklearni torpedo može godinama da miruje na morskom dnu, uprkos svom nuklearnom reaktoru. Ova karakteristika čini torpedo „nevidljivim" za pomorske radare. Dakle, torpedo miruje u režimu pripravnosti i očekuje „poziv" iz Moskve.

To je izviđačka stanica

Ruski naučnik Pavel Luzin dao je sličnu izjavu. On je vojni stručnjak iz Rusije i predavač na Permskom univerzitetu. Američko izdanje Forbes poziva se na njegovo mišljenje.

Prema njegovim rečima, svrha torpeda je dubokomorska stanica koja nema ljudsko osoblje. Međutim, to znači, kako Dejvid Aks tvrdi u svom članku u Forbes-u, da će Posejdon igrati ulogu savršene špijunske mašine, prateći ponašanje neprijateljskih flota iznad njega. Na taj način, nosači torpeda - dve podmornice - postaju i izviđačke podmornice.

Sredinom prošle godine objavljeno je da Rusija sprovodi testove podvodnih dronova za praćenje morskog dna u Crnom moru. Prema tadašnjem saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, testirani dronovi bi „pratili i analizirali podvodnu situaciju".

KAKO MAJSTORI, SA ČIM... NASA NAJAVILA SLETANJE SA ASTRONAUTIMA NA MESEC 2025! Program "Aartemis" je pokrenuo Donald Tramp!

Još jedan važan citat iz moskovskog saopštenja za štampu kaže da dronovi testirani u Crnom moru moraju da „pokažu efikasnost i da odgovore na pretnje u podvodnim oblastima". Prema rečima stručnjaka, ovi testovi su imali za cilj da pokažu sposobnost dronova da „izračunaju" veličinu podvodnih objekata, ne na površini vode.

SAD: To je još jedna hibridna ruska ratna igra

Za sada postoje dve tvrdnje - Rusija gradi drugu podmornicu koja će „nositi" torpedo i Rusija gradi konstrukciju za smeštaj dve podmornice. Ove dve činjenice eliminišu mogućnost da Moskva razvija Posejdon.

Problem je što nije poznato šta je tačno Posejdon? Dejvid Aks piše u svom članku: „Sama činjenica da je Moskva spremna da potroši milijarde dolara na izgradnju nosača torpeda Posejdon svedoči o važnosti torpeda sudnjeg dana."

Prema dimenzijama koje su najavljene za Posejdon, ova torpeda će zauzimati dosta prostora u njihovim budućim podmornicama, što ih čini praktično neupotrebljivim za bilo šta drugo.

Foto: Informer

Kingston Rejf je američki stručnjak za nuklearna istraživanja. On tvrdi da je ceo projekat Posejdon - torpeda i podmornice-nosača - veliki ruski projekat. Međutim, prema njegovim rečima, Posejdon je „ruska groteska" koja ima za cilj da izazove „ozbiljna ulaganja SAD u protivraketnu odbranu".

Rejf kaže da sa oslabljenom američkom protivvazdušnom odbranom i Posejdonovom trenutnom konstrukcijom, Putin želi da ima „polisu osiguranja" protiv Vašingtona u slučaju da su oborene sve ruske balističke rakete koje su krenule ka cilju.

Treći kineski nosač aviona - Ratni brod nove generacije 

Novi kineski nosač aviona sa tehnologijom koja je skoro jednaka onoj koju poseduju američki nosači najnovije generacije, mogao bi da bude završen i porinut u reku Jangce već u februaru sledeće godine, navodi se u današnjoj analizi američkog istraživačkog centra napravljenoj na osnovu satelitskih snimaka.

Na snimcima brodogradilišta Điangnan u Šangaju koje je analizirao Centar za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona (CSIS) može se videti skoro završen kineski nosač aviona poznat samo kao Tip 003, prenosi CNN.

U analizi se navodi da je, sudeći po satelitskim snimcima, instalacija glavnih spoljnih i unutrašnjih komponenti, uključujući i pogonsko odeljenje i sisteme za lansiranje aviona ili završena ili na skoro pri kraju.

(VIDEO) NATO SE SPREMA NA POLJSKO-BELORUSKU GRANICU, MOSKVA PODIGLA DVA STRATEŠKA BOMBARDERA TU-22M3, Minsk stavio u pripravnost PVO!

Pre nego što brod bude porinut u reku Jangce preostalo je da se instaliraju još samo neki elementi kao što su radarski i sistemi naoružanja, tvrde američki analitičari.

- Na osnovu dostupnih informacija i uočenog napretka u brodogradilištu Điangnan, procenjuje se da će Tip 003 biti porinut za otprilike tri do šest meseci. Kada bude spreman, ovaj brod će biti treći kineski nosač aviona i drugi koji je proizveden u toj zemlji, navodi se u današnjem komentaru CSIS.

Vojni eksperti kažu da će Tip 003 za razliku od svojih sestrinskih brodova Liaoning i Šandonga, imati napredniju tehnologiju lansiranja aviona tzv. sistem katapulta koji koriste i američki nosači aviona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija