• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

12.11.2021

21:29

LAVROV I ŠOJGU POTEGLI PITANJE KOSOVA I BiH U PARIZU! Rusija otvoreno dala Zapadu do znanja da Srbi ovog puta nisu bez zaštite!

Reuters

Vesti

LAVROV I ŠOJGU POTEGLI PITANJE KOSOVA I BiH U PARIZU! Rusija otvoreno dala Zapadu do znanja da Srbi ovog puta nisu bez zaštite!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je tokom razgovora sa francuskim ministrima spoljnih poslova i odbrane u formatu „2+2“ bilo reči i o situaciji na Balkanu, a tačnije o Bosni i Hercegovini i o Kosovu

Kako je rekao, u poslednje vreme Zapad pokušava da nametne nelegitimna rešenja, a pre svega kada je reč o imenovanju takozvanog novog visokog predstavnika, što se i dogodilo pre nekoliko meseci.

Prema njegovim rečima, takozvani visoki predstavnik je imenovan uz grubo kršenje procedura koje su navedene u Dejtonskom mirovnom sporazumu i koje nalažu da je neophodna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, kao i uz grubo kršenje procedure koje su neophodne da se ta odluka odobri unutar Saveta bezbednosti UN.

„Obratili smo pažnju francuskim kolegama da je to veoma rizičan put koje su zapadne zemlje izabrale budući da on predstavlja pretnju za koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u okvirima jedne države“, naglasio je.

Lavrov je rekao da su on i njegov kolega Sergej Šojgu takođe skrenuli pažnju francuskim ministrima i na pitanje Kosova gde EU, koja igra ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine, nije u stanju da sprovede odluke koje su se donosile uz njenu podršku, a pre svega je reč o Zajednici srpskih opština (ZSO).

„To je principijelno pitanje koje omogućava da Srbi u tom regionu očuvaju svoj nacionalni identitet. Sve pohvale što je EU uopšte uspela da osigura takav dogovor, međutim, to što Brisel ne može Prištinu da natera da taj dogovor i implementira, samo po sebi dovoljno govori“, istakao je.

Podsetimo, ministri inostranih poslova i odbrane Rusije Sergej Šojgu i Sergej Lavrov danas su održali pregovore u formatu „2+2“ sa svojim francuskim kolegama – ministrima inostranih poslova i odbrane Žan-Iv Le Drian i Florens Parli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rokii

pre 2 godine

Samo sankcije za ekonomiju i gotovo .Kome će Rusi pomoć pola boji se iselilo sirotinjo jedna

Zoran

pre 2 godine

Vi sa zapada, prestanite da podržavate šiptarske teroriste!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija