• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/24sata.hr

12.11.2021

22:40

ŠTA OVO GEJTS NAJAVLJUJE? "Potreban nam je nov način proizvodnje vakcine, čeka nas..." /VIDEO/

Vesti

ŠTA OVO GEJTS NAJAVLJUJE? "Potreban nam je nov način proizvodnje vakcine, čeka nas..." /VIDEO/

Podeli vest

Bil Gejts, američki mijarder i osnivač Majkrosoftau koji je od izbijanja pandemije korone isticao značaj masovne vakcinacije, nedavno je priznao da je od vakcina i terapija očekivao više

Gejts je u razgovoru za istraživački centar "Policy Exchange" rekao da bi "apsolutno užasan" broj smrtnih slučajeva i ekonomska šteta koje je korona virus donela trebalo da podstaknu finansiranje projekata koji imaju za cilj poboljšanje vakcina, tretmana i dijagnostičkih testova koji će biti neophodni za obuzdvanje sledeće pandemije.

"Znate, nismo imali vakcine koje blokiraju prenos. Imamo vakcine koje vam pomažu da budete zdraviji, ali one su samo malo umanjile prenos. Potreban nam je nov način proizvodnje vakcine", rekao je Gejts britanskom sekretaru za zdravlje Džeremiju Hantu.

Vakcine delimično blokiraju prenos virusa, ali su efikasnije u sprečavanju teških oblika bolesti, piše Gardian. Stučni panel za efikasnost vakcine u Velikoj Britaniji procenio je da je efikasnost zaštite nakon dve doze Fajzera 75 odsto, a nakon dve doze AstraZeneke 65 odsto, a obe vakcine daju 95 odsto zaštite od hospitalizacije. Međutim, imunitet vremenom slabi.

Gejts je kritikovao i to što nema efikasnih tretmana za kovid, kao i neuspeh diganostičkog testiranja.

"Biće potrebno desetine milijardi dolara za istraživanje i razvoj i oko milijardu godišnje za radnu grupu za pandemiju na nivou SZO", rekao je on misleći na pripremu za narednu pandemiju koja će zadesiti svet, a za koju smatra da bi mogla da bude gora od Kovida-19.

Radna grupa SZO bi vršila nadzor nad pandemijom i vodila ono što je Gejts nazvao "igra sa klicama" gde bi zemlje vežbale odgovore na događaje koji bi mogli da izazovu sledeću krizu, kao što je na primer bioterorista koji oslobađa male boginje na 10 aerodroma.

"Postoje prirodno izazvane epidemije i epidemije izazvane bioterorizmom koje bi mogle da budu i gore od onoga što smo iskusili danas. A, ipak, napredak u medicinskoj nauci treba da nam pruži alate koje bismo, znate, mogli da napravimo drastično bolje. Dakle, mislim da bi ovo trebalo da bude prioritet. Sledeće godine će ta izdvajanja morati da se izvrše, uključujući ovu globalnu radnu grupu za pandemiju", zaključio je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija