• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/sputnjik

13.11.2021

11:32

AKO LUKAŠENKO "ZAVRNE" GAS EVROPI...Situcija na ivici pucanja, OGLASIO SE I PUTIN

Tanjug/AP

Vesti

AKO LUKAŠENKO "ZAVRNE" GAS EVROPI...Situcija na ivici pucanja, OGLASIO SE I PUTIN

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da prvi put čuje za pretnju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da će obustaviti transposrt ruskog gasa u Evropu, dodajući da će o tome razgovarati sa beloruskim kolegom.

Prema njegovim rečima, to bi predstavljalo kršenje ugovora o tranzitu.

- Teoretski, Lukašenko kao predsednik tranzitne zemlje može, verovatno, naložiti da se blokiraju naše isporuke Evropi, iako bi to bilo kršenje našeg ugovora o tranzitu i nadam se da do toga neće doći. Ali sa druge strane, protiv njega sve vreme uvode i preti uvođenjem novih sankcija - ocenio je ruski lider.

Foto: Evgeny Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin


Blokiranje isporuka gasa Evropi nanelo bi veliku štetu energetskom sektoru kontinenta.


- To ne bi doprinelo razvoju naših odnosa sa Belorusijom - kazao je Putin.
Istovremeno je napomenuo da se to već dešavalo, kada je Ukrajina blokirala ruski gas za potrošače EU.


- To se već dešavalo, ali sa Ukrajinom 2008. godine, koliko se sećam. Suočili smo se sa krizom kada zbog beskrajnih sporova oko cene gasa i cene tranzita nismo uspeli da postignemo dogovor sa našim ukrajinskim prijateljima oko glavnih parametara tih ugovora. Došlo je do toga da je Ukrajina blokirala naš gas koji je predviđen za potrošače u Evropi. Jednostavno su zavrnuli ventil, blokirali dotok ruskog gasa Evropi. I to se dešavalo - podsetio je Putin.

Putin je prokomentarisao i navode da je predsednik Lukašenko navodno zamolio Rusiju da patrolira iznad Belorusije, istakavši da strateška avijacija Rusije učestvuje u planiranim vojnim vežbama u Belorusiji i njeno prisustvo u toj zemlji ni na koji način nije povezano sa migrantskom krizom.


- Strateška avijacija ništa ne može da uradi da se reši takva kriza. Sprovodimo planirane vojne vežbe sa beloruskim kolegama, stalno to činimo. Ovde naši zapadni partneri konstantno održavaju vojne vežbe, redovne i neplanirane, različitih vrsta. I mi to radimo. Naša strateška avijacija redovo leti svojim rutama patroliranja - rekao je Putin.


Lukašenko je u četvrtak poručio Evropskoj uniji da, pre uvođenja novih sankcija Minsku, razmisli o tranzitu gasa i robe kroz Belorusiju.

Putin je rekao i da Rusija nema nikakve veze s izbegličkom krizom na granici Belorusije i EU.

- Želim da svi znaju da mi nemamo nikakve veze sa tim. Iz nekog razloga svi pokušavaju da nam neosnovano nametnu nekakvu odgovornost - rekao je predsednik Rusije.

Putin je naglasio da ruske avio-kompanije ne prevoze izbeglice koje su trenutno na granici Belorusije i EU, ocenivši da su zapadne države same stvorile izbegličku krizu.

- Važno je da ne zaboravimo odakle potiče izbeglička kriza. Da li je Belorusija ta koja je u korenu tog probleme? Nije. Postoje razlozi koje su generisale zapadne zemlje, uključujući i evropske zemlje, a ti razlozi su vojne i ekonomske prirode - rekao je Putin.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predragm

pre 2 godine

Dobro je Tramp upozorio EU da ce ih Putin prevariti i da pocnu da kupuju gas od Amerike. Kao Americki gas je skuplji kad ono 5 puta skuplji Ruski gas sa 280 dolara sada placaju 1300. Kriv je Sreder koji radi za gasprom i Merkelova koja je iz Istocne nemacke zadojena Ruskim komunizmom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija