• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.11.2021

08:27

Najpoznatiji zatvorenik dobio dozvolu za brak! Asanž se ženi u zatvoru!

Vesti

Najpoznatiji zatvorenik dobio dozvolu za brak! Asanž se ženi u zatvoru!

Podeli vest

Osnivač Vikiliksa venčaće se u zatvoru Belmarš u Londonu sa svojom advokaticom Stelom Moris (38), sa kojom ima dva sina. Britanska vlada prvo mu je branila ženidbu, ali je posle tužbe Morisove ipak popustila

 

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (50) namerava da se oženi svojom advokaticom Stelom Moris (38) u zatvoru Belmarš u Londonu, gde čeka okončanje postupka o izručenju Americi. Paru, koji ima dvoje dece Gabrijela (4) i Maksa (2), odobreno je venčanje nakon što je Morisova tužila britansku vladu zbog toga što je Asanžu branila sklapanje braka.

Od maja traže dozvolu

Asanž i Morisova su, naime, vereni već četiri godine, a od maja 2021. traže dozvolu za venčanje u zatvoru. Prvo su zahtev poslali upravi zatvora, ali im je tek posle nekoliko meseci odgovoreno da to nije u njihovoj nadležnosti, već da je u rukama državne uprave za izvršenje zatvorskih kazni, koja radi pri ministarstvu pravde. Ta uprava u procesu Asanžovog izručenja predstavlja američku vladu, koja je bila protiv venčanja.

Morisova, međutim, nije želela da se pomiri s tim da joj Vašington kroji sudbinu, te je 5. novembra podnela tužbu protiv britanskog ministra pravde Dominika Raba i upravnice zatvora Belmarš Dženi Luis. U tužbi je navela da je zabrana Asanžu da se oženi u zatvoru nelegalna, nefer i neracionalna, te da ni po jednom zakonu to ne može da mu bude uskraćeno. Tuženi su imali rok od nedelju dana da odgovore na tužbu, ali su 24 sata pre toga, ipak, popustili i dozvolili venčanje.

Besna sam zbog toga što sam morala da pokrenem pravni postupak kako bih dobila dozvolu za brak

Stela Moris

Morisova je u četvrtak uveče objavila da se "jeziva" britanska vlada povukla zbog njene tužbe.

- Džulijan i ja dobili smo dozvolu za venčanje u zatvoru Belmarš. Britanska vlada odustala je od zabrane 24 sata pre nego što je istekao rok za odlazak na sud. Laknulo mi je, ali sam i dalje besna zbog toga što je bilo potrebno da pokrenem pravni postupak kako bih stala na put nelegalnom ukidanju našeg osnovnog prava na brak - izjavila je Morisova.

Foto: AP/Informer DN

Proces izručenja u toku

Inače, Asanž i Morisova upoznali su se 2015. dok se on u ambasadi Ekvadora u Londonu krio od izručenja u SAD, koje ga traže zbog optužbi za špijunažu jer je objavio stotine hiljada poverljivih dokumenata američke vlade. Morisova je bila u njegovom pravnom timu, koji se borio protiv izručenja. Par se verio 2017, iste godine kad se rodio njihov stariji sin Gabrijel. Nakon što je Ekvador 2019. otkazao gostoprimstvo Asanžu posle skoro sedam godina, on je premešten u zatvor Belmarš, gde je mislio da će ostati kratko, te da će se venčati na slobodi. Postupak izručenja se, međutim, odužio, te Asanž i dalje nije pušten, tako da je odlučio da se oženi u zatvoru.

Dobio sina sa 18 godina

Asanž je pre ovoga imao jedan brak. Još kao tinejdžer oženio se devojkom Terezom, sa kojom je 1989. dobio sina Danijela. Par se vrlo brzo razveo, a sve do 1999. borili su se za starateljstvo nad detetom. Sin je na kraju pripao Terezi.

O tom njegovom braku ne zna se skoro ništa. Sam Asanž je 2015. otkrio da mu sin ima francusko državljanstvo, baš kao i njegova bivša žena, te da oboje žive u Francuskoj.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija