• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Intermagazin

17.11.2021

21:06

ŠTA SE TO DEŠAVA U BELOJ KUĆI, BAJDEN OTERAO KAMALU HARIS! Žestok sukob prve i druge osobe SAD, iza svega se krije borba za vlast?!

Vesti

ŠTA SE TO DEŠAVA U BELOJ KUĆI, BAJDEN OTERAO KAMALU HARIS! Žestok sukob prve i druge osobe SAD, iza svega se krije borba za vlast?!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden skrajnuo je potpredsednicu Kamalu Haris, u vreme dok njen rejting dramatično pada i kada se pojavljuju glasovi kako bi ona mogla da bude budući predsednički kandidat Demokrata na izborima 2024. godine

Harisova, prva žena na mestu potpredsednika SAD, nema podršku Bajdena i oseća se izolovanom u Beloj kući, navode američki mediji.

Nizak rejting Harisove i Bajdena

Jedan od bivših saradnika američke potpredsednice vidi razloge u njenom afroameričkom poreklu, ali i tome što se uhvatila u koštac sa onim sa čime ostatak Bele kuće nije hteo, kao što je migrantska kriza na granici sa Meksikom, pa je tako primila najviše udaraca.

Zbog toga Harisova ima rekordno nizak potpredsednički rejting od samo 28 odsto podrške, dok Bajden ima podršku od 38 odsto, navode mediji u SAD.

Kriza u odnosima prve i druge osobe SAD, prema navodima američkih medija, vidi se u tome što Bajden, koji ima 78 godina, još nije pružio podršku mogućoj kandidaturi Harisove za predsednicu, ali i u tome što je javno podržao sekretara za transport Pita Butidžidža u vezi sa njegovim izjavama o krizi u sektoru logistike, a on slovi takođe za mogućeg demokratskog predsedničkog kandidata.

Bela kuća zamera Harisovoj brojne gafove

Saradnici Harisove frustrirani su i zbog toga što ona nije dobila jasne zadatke kojima bi se bavila. Iako joj je u ruke ubačen vruć krompir krize sa migrantima, osim posete Meksiku i Gvatemali i obilaska El Pasa, Harisova je bila skrajnuta i sa tog pitanja, navodi „Njujork post". 

Prošlog meseca, kada su se državni sekretar Entoni Blinken, glavni tužilac Merik Garland i šef unutrašnje bezbednosti Alehandro Majorkas sreli sa meksičkim kolegama, Harisova je bila u Nju Džersiju gde je promovisala Bajdenov plan socijalnih davanja.

ETO, SAD NAS MOŽETE SAMO MRZETI ! SRPSKI I SANSKRT SU NEKAD BILI JEDAN JEZIK, predstavljen i prvi sanskrtsko-srpski rečnik!

Prema navodima američkih medija, Bela kuća je bila frustrirana načinom na koji se Harisova bavila migrantskom krizom. Poseban povod bio je intervju za „En Bi Si", u kom se Harisova smejala i šalila na pitanja u vezi sa migrantskom krizom koja potresa južnu granicu SAD.

Harisovoj se zameraju i drugi gafovi, kao što je njen tvit pred vikend posvećen Danu sećanja. Ona je u njemu Amerikancima poželela „da uživaju u dugom vikendu", ne pominjući uopšte odavanje počasti žrtvama ratova.

Takođe, problematično je i njeno obraćanje studentima, kada je na konstataciju jedne od njih da „Izrael sprovodi etničko čišćenje" prokomentarisala da „njena istina ne treba da bude zabranjena".

Harisova nije prisustvovala ni većini Bajdenovih sastanaka sa članovima Kongresa kojima je trebalo obezbediti infrastrukturno finansiranje vredno 1.200 milijardi dolara. U trenutku najvažnijih sastanaka, Harisova je bila u poseti odeljenju NASA u Merilendu.

Odbrana i mogućnost smene

Da nešto ne štima u odnosima Bajdena i Harisove, potvrdila je i njena dugogodišnja prijateljica i funkcionerka u Kaliforniji Eleni Kounalakis.

- Prirodno je da mi koji je znamo, znamo i koliko onda više može da uradi nego što joj je trenutno ponuđeno. Odatle i dolazi frustracija - rekla je ona.

Iz kancelarije Harisove demantovali su navode o neslaganju.

ZAHAROVA ZBOG SRBA OČITALA LEKCIJU NEMCIMA! OVO JE BAŠ BRUTALNO, ALI BERLIN JE TO ZASLUŽIO! Moskvi dosta udara na Srpsku!

Odbrani Harisove pridružila se i portparolka Bele kuće Džen Psaki, koja je na Tviteru napisala kako je „potpredsednica vitalni partner predsednika", ali i „istaknuti lider koji je preuzeo ključne izazove sa kojima se zemlja suočava".

Kako navodi Foks njuz, Bela kuća je sazvala sastanak predsedničkog kabineta prošlog petka, kada Harisova uopšte nije bila u SAD.

Ovaj medij čak tvrdi da Demokrate u Kongresu pripremaju mogućnost nečega „što se nije dogodilo mnogo, mnogo godina - potvrđivanja novog potpredsednika".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija