• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

02.12.2021

08:36

PREOKRET, PRONAĐEN UBICA SVIH VARIJANTI KORONE! Kineski naučnici izolovali nešto što bi moglo da reši pandemiju u veoma kratkom roku!

Reuters

Vesti

PREOKRET, PRONAĐEN UBICA SVIH VARIJANTI KORONE! Kineski naučnici izolovali nešto što bi moglo da reši pandemiju u veoma kratkom roku!

Podeli vest

Kineski naučnici tvrde da su izolovali antitelo koje može efikasno da neutrališe sve sojeve korona virusa, pozivajući se na laboratorijske eksperimente, ali i one na živom organizmu

U studiji objavljenoj u utorak, kineski naučnici iz različitih institucija, uključujući Univerzitet Sun Jat Sen u Guangdžou i Univerzitet Džeđiang u Hangdžou, sugerišu da bi mogli da imaju rešenje za pandemiju kovida 19, piše RT.

Autori tvrde da se monoklonsko antitelo 35B5 u laboratorijskim uslovima, ali i u istraživanjima sprovedenim na živom organizmu, pokazalo da neutrališe tip kovida 19 bez mutacija, ali i one varijante koje izazivaju zabrinutost. Istraživanja o živom organizmu su, inače, sprovedena na humanizovanim miševima.

Naučnici su takođe primetili da antitelo deluje i na "veoma mutiranu" delta varijantu, koja je odgovorna za smrtonosne talase infekcije širom sveta otkako se prvi put pojavila u Indiji ranije ove godine.

35B5 neutrališe koronavirus ciljajući jedinstveni epitop (deo antigena koji imuni sistem prepoznaje) koji izbegava mesta mutacije. Drugim rečima, 35B5 cilja na jedinstveni deo virusa koji se ne menja tokom procesa mutacije.

Ciljajući deo virusa koji nije pogođen mutacijama koje se smatraju zabrinjavajućim, 35B5 antitelo je pokazalo efikasnu sposobnost neutralizacije u nekoliko različitih sojeva.

Foto: Reuters

Naučnici tvrde da bi ovo otkriće moglo da se iskoristi za stvaranje univerzalne vakcine protiv korona virusa. Deo antigena na koji cilja antitelo 35B5 takođe je prisutan u varijanti omikrona, primećuju naučnici.

Ovo istraživanje bi se moglo pokazati posebno vrednim u vreme kada se svetom širi veoma mutirani omikron. Lideri i naučnici širom sveta zabrinuti su da bi omikron mogao uspešno da zaobiđe imunitet stvoren vakcinacijom ili prirodnom infekcijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija